Danijel Soldo/CROPIX
POPIS KANDIDATA ZA EP

USUSRET EUROBASKETU Ukić, Draper, Šarić i M. Delaš s trofejima čekaju prozivku!

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 22. lipanj 2013. 22:07

U srijedu navečer okončane su sve europske lige. Real Madrid u petoj je utakmici španjolskog finala svladao Barcelonu, a Siena je nastavila dominaciju u Italiji. Jasmin Repeša, izbornik hrvatske reprezentacije, čekao je da završe sve lige i vrlo skoro objavit će uži popis kandidata za Eurobasket koji bi se trebali pojaviti na pripremama u Svetom Martinu 20. srpnja.

U međuvremenu, od šireg Repešina popisa koji je objavio krajem svibnja, dogodile su dvije ozljede, ona Ivana Ramljaka, novog igrača Cedevite koji je slomio šaku, a Luka Babić, još jedan Cedevitin igrač, ima problema s koljenom.

Od 24 imenovana igrača samo su njih četvrorica zaključila sezonu s naslovima prvaka. Roko Ukić odigrao je sjajnu završnicu sezone u Panathinaikosu i osvojio grčko prvenstvo, Didi Draper u srijedu navečer postao je prvak Španjolske s Realom, a nešto ranije s naslovima u Litvi (Mario Delaš, Žalgiris) i Hrvatskoj (Dario Šarić, Cibona) završila su još dvojica.

Neki su već duže na odmoru, a Ante Tomić i Didi Draper imat će točno mjesec dana odmora. Tomiću će odmor itekako trebati...

Pogledajmo pregled naših reprezentativaca, što trenutačno rade i kako su zaključili sezonu i planiraju li promijeniti klupske sredine.

ROKO UKIĆ

Osvojio naslov u Grčkoj, već je na odmoru. Kapetan reprezentacije ostat će i sljedeće sezone u Ateni. I biti naravno 20. srpnja na prozivci.

DONTAYE DRAPER

I on će 20. srpnja biti u Svetom Martinu, u završnici sezone nije imao tolikih problema s Ahilovom tetivom, izrazio je spremnost pomoći Hrvatskoj. Osvojio je prvi naslov prvaka uopće u svojoj karijeri. Ima ugovor s Realom i za sljedeću sezonu, iako su pojavljivale spekulacije tijekom proljeća da bi Draper mogao promijeniti klub.

ROK STIPČEVIĆ

Već dugo je na odmoru, u Scavoliniju je uspio izboriti ostanak u talijanskoj prvoj ligi. Bit će na pripremama, vjerojatno i kao treći play na Eurobasketu.

ANTE DELAŠ

Igrao sa Zadrom finale protiv Cibone, otada je na odmoru. Teško je reći hoće li biti na užem Repešinu popisu, a zasada nema naznaka o tome da će promijeniti klupske boje.

TONI PROSTRAN

Ista priča kao i Ante Delaš...

MARKO TOMAS

Dugo se lomio odazvati se ili ne, no gdje god bi se pojavio, svi su ga nagovarali, a odmor do 20. srpnja pomoći će mu da se do kraja oporavi. Važan u sustavu naše igre, siguran putnik za Eurobasket. Što se tiče klupske perspektive, ona je nejasna. Odlazi li iz Cedevite ili ne, još uvijek se ne zna.

KRUNO SIMON

Još jedan siguran putnik na Eurobasket. Nakon što mu je okočana sezona, sanirao je ozljedu stopala i sada je na odmoru. Sigurno ne ostaje u Malagi, žele ga zagrebački klubovi, ali ima zanimljive ponude iz Njemačke.

BOJAN BOGDANOVIĆ

S Fenerbahčeom je ispao u četvrtfinalu turskog play-offa. Ovoga ljeta treba donijeti i važnu odluku o tome ostaje li u Fenerbahčeu ili odlazi u NBA, u Brooklyn Netse. Navodno je trenutačno bliža ova potonja odluka, ali ako se to i dogodi, Bogdanović neće biti upitan ni za pripreme ni za Eurobasket.

MARIO HEZONJA

Gotovo je cijelo proljeće ozlijeđen (gležanj), otkazao je reprezentaciju U-19, na pragu je otkaz i selekcije U-18 jer još uvijek nije zdrav. Repeša je imao plan probati s njim i u A-selekciji, barem na pripremama, pa ako se Hezonja do 20. srpnja oporavi, mogao bi biti na popisu. On ima ugovor s Barcelonom, no nije nemoguće da ga sljedeće sezone posude na kaljenje nekom ACB ligašu.

FRAN PILEPIĆ

Trebao bi biti na užem Repešinu popisu. Iza njega je sezona u Španjolskoj u kojoj je u nekoliko utakmica ozbiljno skrenuo pozornost na sebe. Zasada nema naznaka da odlazi iz Bilbaa.

LUKA BABIĆ

Objektivno je igrao premalo ove sezone u Cedeviti, u kojoj sasvim sigurno ostaje. Vuče ozljedu koljena, pitanje je hoće li mu ona dopustiti da se pojavi na pripremama reprezentacije.

IVAN RAMLJAK

Sasvim sigurno neće biti na pripremama, jer je u BiH finalu slomio šaku. U međuvremenu je iz Širokog potpisao za Cedevitu, lani je umalo završio u Ciboni, no to nije se dogodilo.

HRVOJE PERIĆ

Odigrao je solidnu sezonu u Cremoni, mogao bi završiti na pripremama, iako, naravno, to nikako nije sigurno. Hoće li ostati u Cremoni, zasada se ne zna.

DAMJAN RUDEŽ

Odigrao odličnu sezonu u Zaragozi, s kojom je dospio do polufinala u Španjolskoj. Ostaje u Zaragozi i sljedeću sezonu, a sasvim će sigurno biti na užem Repešinu popisu, s dobrim šansama da završi i na Eurobasketu.

MARIO DELAŠ

Iza njega je prva prava seniorska sezona. U Žalgirisu je imao puno minuta, neke utakmice igrao je jako dobro i Repeša se o njemu pohvalno izražavao, pa treba očekivati da će se Delaševo ime naći na užem popisu reprezentacije. Zasada ne zna ostaje li u Žalgirisu ili ne.

DARIO ŠARIĆ

Ima naslov prvaka s Cibonom, finale je odigrao sjajno, a već je na pripremama reprezentacije U-19. Bit će i na onima 20. srpnja, A-vrste, a bit će i na Eurobasketu. Nije otišao na NBA draft, barem još sljedeću sezonu igrat će u Ciboni.

DAMIR MARKOTA

S Bešiktašem je ispao u četvrtfinalu turskog play-offa, otada je na odmoru. Ne bi trebao biti sporan ni za pripreme, ni za odlazak na Eurobasket. Hoće li ostati u Beškitašu, drugo je pitanje...

LEON RADOŠEVIĆ

Počeo sezonu u Lietuvos Rytasuu, pa se na pola sezone vratio u Milano s posudbe, a u Italiji je opet igrao malo i nezamjetno. Da je ostao u Rytasu do kraja sezone, imao bi veće šanse da bude u reprezentaciji. Još uvijek ima ugovor s Milanom.

MIRO BILAN

Cedevitin centar trebao bi biti na pripremama, a njima će morati izboriti svoju šansu. Iza njega je solidna sezona, bio je ukupno najbolji Cedevitin centar, a trebao bi ostati u Cedeviti i sljedeće sezone.

DARKO PLANINIĆ

Počeo sjajno u Širokom, a onda ga je kupio Maccabi. Tu je i završio sezonu, ima i dalje ugovor, iako postoji šansa da ga Maccabi pošalje negdje na posudbu. U Ciboni, recimo, ne bi imali ništa protiv. Sigurno je na pripremama, a na njima će se pokušati izboriti za Eurobasket. Šanse mu nisu male.

ANTE TOMIĆ

Najbolji centar Eurolige, najbolji centar ACB lige i najbolja petorka finala španjolskog prvenstva. Sve je to Ante Tomić ove sezone, ali od trofeja ima samo Kup kralja. Nije išlo u finalu play-offa. Umoran, ali ispred je njega mjesec dana odmora. Bit će na pripremama, naravno, bit će i naša velika uzdanica na Eurobasketu.

LUKA ŽORIĆ

Još je jedna odlična sezona iza Žorića. Nije upitan ni za pripreme, ni za Eurobasket. Ima ugovor s Unicajom, no ima i dovoljno ponuda širom Europe. Velikih i ozbiljnih ponuda.

LUKŠA ANDRIĆ

Ukupno loša sezona u Cedeviti, uz suspenziju kluba zbog koje je središnjicu sezone proveo izvan momčadi. Vjerojatno neće ostati u Cedeviti, a zasada nema naznaka gdje će. No sasvim je sigurno da će biti na pripremama za Eurobasket. I tu pokušati izboriti put u Sloveniju.

STANKO BARAĆ

Iza njega je promjenjiva sezona u Efesu, garnira sa stres frakturom stopala zbog koje nije igrao završnicu. Još uvijek nije jasno je li se posve oporavio, a o tome i ovisi hoće li biti na pripremama. Ima ugovor i za sljedeću sezonu u Efesu, no ni taj podatak ne jamči da će ostati u Istanbulu.

Linker
22. rujan 2024 07:10