Luka Gerlanc / CROPIX
ZAGREBAČKI DERBI

Ukić: 'Ne možeš biti kilav kada igraš za Draženov trofej'; Rozić: 'Cedevita je favorit'

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 27. rujan 2014. 13:24

Subota će donijeti i službeni povratak Roka Ukića u hrvatsku klupsku košarku.

- U utakmici koja nosi Draženovo ime ne možeš biti kilav i ponašat ćemo se kao da se igra za bodove - kaže privremeni, do Tomasova povratka, kapetan Cedevite.

Isti dan Ukić će se upoznati i s novosagrađenim suparništvom Cibone i Cedevite, koje nije postojalo kada je prije devet godina igrao posljednje minute za KK Split. Prošli je tjedan u Zadru spoznao da povratak, što se tiče prijema publike, neće biti ležeran.

- Dugo me nije bilo pa se moram priviknuti na određene stvari. Ne bih volio da se prelazi granica dobrog ukusa, a rekli su mi da se to znalo događati. U Zadru mi je bilo najgore to što su me vrijeđali moji ljudi na utakmici protiv kluba koji nije njihov, a nisam to zaslužio ni ponašanjem, ni igrom. Danas ću ipak igrati protiv Cibone pa mi je logično da mi njeni navijači viču i zvižde.

U košarkaškom svijetu Ukić slovi za igrača s najviše znanja o suparnicima. Priznaje da je Cedevita favorit, a kao ključnog cibosa izdvojio je Jerela Blassingamea, izravnog suparnika na playmakerskoj poziciji.

- Nakon odlaska Darija Šarića pokretač Cibone je postao Blassingame, moramo ograničiti njegov učinak. Respektiram ga, ali i ja imam kvalitete.

Ukićeva karijera često se isprepletala s putovima Jasmina Repeše. Zanimala nas je razlika između reprezentacije i Cedevite.

- Nije to copy/paste sustav jer su momčadi različito složene. Ideja je ista, ali neki zahtjevi u igri su bitno drugačiji.

U Zadru nije želio puno pričati o novom klubu jer je s momčadi bio tek tjedan dana. U međuvremenu je iskristalizirao mišljenje.

- Još sam veći optimist pa i dalje tvrdim da smo momčad za osvajanje ABA lige i euroligaški Top 16. Momci su vrhunski, žele napredovati i preostaje mi samo da sebe dovedem u bolju formu. Moj je problem što sam dvije godine igrao drugačiju vrstu košarke.

S iskusnim igračima, u 50 posto sporijem ritmu i bez agresivnosti. Sad se vraćam onome što sam igrao u Rimu, Feneru, pa i Splitu.

U ovoj fazi karijere nužna mi je košarka s puno kontranapada, takva igra je moja ‘forca’. Ne znam koliko će trajati povratak, ali ne brinem se.

Cibonin kapetan Marin Rozić hvali Cedevitino vraćanje Roka Ukića u hrvatsku klupsku košarku, jedan od najvećih domaćih transfera.

- Mogli su za manje novca dovesti nekog Amerikanca, ali su se odlučili za hrvatskog reprezentativca. Čestitam im na pravom potezu za hrvatsku košarku. Roko je vrhunski igrač kakav je nedostajao Cedeviti. Iskusan je i s navikom pobjeđivanja i osvajanja trofeja.

Do prvog u Cedeviti će doći jedino ako njegov klub u barem dvije utakmice pobijedi Cibonu.

- I po imenima i prema visini ugovora vidi se da Cedevita nikada nije bila izrazitiji favorit protiv nas, ali naš cilj je zadržati trofej u Draženovoj dvorani. Na parket ćemo istrčati motivirani i agresivni. Napravili smo ozbiljan skauting. Za nas je to natjecateljska, a ne pripremna utakmica - upozorava Rozić.

Cibona, zapravo, važnije utakmice igra izvan sportskog borilišta. U pregovorima s vjerovnicima i traženju novog novca. Prema svemu sudeći, nakon tri i pol godine zavaravanja slijedi prva prava tranzicijska sezona.

- Kada se sjetim gdje smo bili prije mjesec dana, oduševljen sam momčadi koju imamo. Iskusna, kvalitetna petorka i dosta mladih. Šarić je nenadoknadiv, ali ostatak smo zadržali. Očekujem afirmaciju Kuridže kao jedne od najboljih četvorki u ligi, a dovođenjem Lalića smo postali kudikamo jači na centarskoj poziciji nego lani. Vanjska linija je nepromijenjena. Istina, stariji smo godinu dana, ali i jači za Krušlina koji lani nije igrao u ABA ligi.

Cibonin cilj je izboriti ostanak u “regiji”, što znači izbjeći posljednje mjesto u jednoj od, na papiru, slabijih izdanja Jadranske lige te biti među tri u našem prvenstvu.

Linker
22. rujan 2024 23:30