POHVALE MEDIJA I TRENERA

U Indiani impresionirani Rudežom: 'Sjajan je šuter, samo mu treba vremena'

'Idem još šutirati. To me je i dovelo ovdje, samo šut i šutiranje kao da sam lud. Kada ne ulaze, ne preostaje vam ništa drugo nego vježbati šut' - rekao je Rudež
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 19. listopad 2014. 14:00

Iako se muči su šutom, Damjan Rudež impresionirao je nove suigrače, trenera Franka Vogela, ali i Candace Buckner. Novinarka Indianapolis Stara svakodnevno prati što se događa s Indiana Pacersima, a petak je posvetila hrvatskom reprezentativcu.

Ako je uložio onoliko truda u uvježbavanje izvedbe pjesme “Fancy”, onda je razumljivo da je u petak bio među onima koji su ostali najdulje na treningu i popravljao šut za tricu. Trzao se na svaku “ciglu” i mrštio se kao najopakiji tip u dvorani nakon što bi ih pogodio. Uvježbavao je svoju vještinu?

Birdove pohvale

Nakon što su mu rekli da je u prve četiri pripremne utakmice trice šutirao 2/14, Rudež je produljio trening.

- Idem još šutirati. To me je i dovelo ovdje, samo šut i šutiranje kao da sam lud. Kada ne ulaze, ne preostaje vam ništa drugo nego vježbati šut. I s vremenom će početi curiti u koš.

Svjestan je da mu je Indiana dala trogodišnji ugovor zbog šuta, a da ga je legendarni Larry Bird predstavio jednim od najboljih šutera u Europi.

- Nisam zaokupljen statistikom, ali naravno da bi bilo bolje da je 7/14, a ne 2/14. Nisam sretan, ali moram biti strpljiv i svjestan da se radi o procesu. Ne preostaje mi ništa drugo nego vježbati - rekao je Rudež.

Novinarka je navela da je dosta šutova bilo iz teških situacija, pozicija koje nisu njegove, ali i da pogađa samo 14.8 posto iz igre.

- Sigurno neću prestati šutirati, to mi je glavna osobina. Svakodnevno moram raditi na šutu. Mnogi sjajni šuteri stigli su s etiketom ‘jedan od najboljih šutera u Europi’ pa su se mučili u prvoj godini. Vidjeli smo to puno puta.

Brža košarka

Trener Frank Vogel siguran je da će se Rudež prilagoditi.

- Sve je to dio procesa, rano je za procjene. Tek je stigao u bržu ligu s udaljenijom tricom. On je sjajan šuter i ne brinem se o tome kako će funkcionirati kada se uigramo.

I novinarka je optimistična. Zbog želje, odlučnosti i košarkaške inteligencije o kojoj svi u Pacersima pričaju. Na pripremama je upijao znanje kao školarac koji se boji da ga ne iznenade kontrolnim testom, Vogela impresionirao detaljima koje je unaprijed saznao o igri njegove momčadi.

- On je vrlo, vrlo pametan košarkaš - rekao je suigrač i rival za minutažu na poziciji niskog krila Chris Copeland.

Kada je trener objašnjavao kako trebaju čitati obranu tijekom pick-and-rolla - šutiraj ako obrambeni igrač ide ispod bloka ili idi na prodor ako krene za tobom preko bloka - Rudež je ponovio njegove riječi s početka prošle sezone.

- Ali bez razdvajanja, zar ne? Ne smijemo razdvajati pick-and-roll jer sam pročitao da ne volite kada Paul George razdvaja pick-and-roll - rekao je Rudež Vogelu.

Zreo igrač

Velika razlika u odnosu na ostale rookieje u NBA-u je u godinama. Hrvatskom košarkašu je 28, dok većina dolazi u ligu nakon godinu, dvije ili tri na sveučilištima.

- Uopće se ne ponaša kao ‘rook’. On je stariji rookie s puno iskustva koji je igrao u teškim ligama. Vrlo je zreo, što se vidi po načinu na koji se ponaša i prihvaća stvari na terenu, ali i izvan njega - pohvalio ga je George Hill.

Linker
16. rujan 2024 04:26