Getty Images
 ALIUS KOROLIOVAS
ŠTO ĆE BITI S TOMIĆEM?

Trenerska tržnica u Euroligi: Jasikevičius završio u Barceloni, Kokoškov prema Feneru

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. srpanj 2020. 20:46

Nije dugo trebalo Svetislavu Pešiću, nakon poraza u finalu španjolskog prvenstva od Baskonije, da ode s klupe katalonskog diva. Nije niti sporno da bi Pešić, iako ima okruglih 70, i te kako razmislio o tome hoće li nastaviti svoj posao na klupi Barce da se kojim slučajem okitio naslovom, a bio to tek treći trofej u tri sezone koliko je vodio Barcelonu. Pešić je osvojio dva Kupa, 2018. i 2019., a to je s obzirom na aspiracije ovog kluba premalo. I s obzirom na proračun koji je samo za ovu sezonu bio 40 milijuna eura.
Odmah se iskristalizirao kandidat za nasljednika. Šarunas Jasikevičius već je bio povezivan s klupom Barcelone, u kojoj je igrao u dva navrata, a Barceloni je u tim navratima pomogao da se dokopa čak šest trofeja, uključujući i Euroligu. Jasikevičius je igrao za Barcu one 2003. kad je osvojila i Euroligu, i prvenstvo i Kup Kralja. Tada je na klupi sjedio - Svetislav Pešić.
Jaskikevičius je izgradio trenersko ime na klupi Žalgirisa, kojega je, bez obzira na skromniji proračun u odnosu na ostale velikane, doveo i do Final Foura 2018. Jaksikevičius je u Žalgirisu imao bogat ugovor za tamošnje prilike koji se kretao između pola milijuna i milijun eura, ali sada će u Barceloni primati okrugli milijun po sezoni.
Još uvijek je neizvjesno hoće li Ante Tomić, hrvatski centar s kapetanskom trakom u Barceloni, dočekati Šarasa Jasikevičiusa na početku priprema za novu sezonu, jer Tomiću istječe ugovor, a pipke oko Tomića pustio je ruski Zenit koji se zahvalio Gustavu Ayonu. Na klupi Zenita je Xavi Pascual, španjolski trener za kojega je Tomić najbolji centar u Europi i kod kojega je, dok je bio na klupi Barcelone, Tomić igrao najbolju košarku svoje karijere. No, ljubav Tomića i Barcelone je velika, pa ukoliko ga Jaskevičius bude želio u momčadi, uvijek treba računati na Tomićev ostanak.
I ovaj transfer otvara nove priče s ostalim klubovima. Nakon što je Fenerbahče napustio Željko Obradović, ime Šarunasa Jasikevičiusa spominjalo se kao ono s najvećim izgledima da stigne u azijski dio Istanbula. Međutim, sada su se stvari okrenule. I dok je Andrea Trinchieri napustio Partizan (preuzeo ga dosadašnji pomoćnik Vlado Šćepanović) s idejom da potpiše ugovor s Bayernom, mogao se tu dogoditi obrat. Naime, prema više izvora prvi “pick” Fenera postao je Talijan s hrvatskim korijenima, iako se oko Fenerove klupe počelo provlačiti i ime Sergija Scariola, Talijana koji je godinama izbornik Španjolske. No, u utorak navečer, objavljeno je kako Igora Kokoškova, izbornika Srbije i pomoćnika u Sacramento Kingsima, samo detalji dijele od potpisa ugovora s Fenerbahčeom. Kokoškovu bi ovo trebao biti prvi ozbiljan klupski posao u Europi, jer je prije Srbije vodio još Gruziju, a sa Slovenijom je bio prvak Europe 2017. godine.
Andrea Trichieri tako će ostati prvi izbor za klupu Bayerna i on bi uskoro trebao biti predstavljen kao novi trener u Münchenu. Svoj ugovor s Baskonijom produžio je prvak Španjolske Duško Ivanović, a čeka se ime novog trenera u Žalgirisu. (tp)

Linker
06. listopad 2024 05:29