Drago Sopta / Cropix
TRI UTAKMICE KAZNE

Skandalozni početak: Mučni cirkus Vujoševića koji ne smije ostati bez prave kazne

Piše: Bernard PalekaObjavljeno: 30. rujan 2012. 18:03

Zaštitite ABA ligu od Dušana Vujoševića! To je apel koji će potpisati svatko dobronamjeran a tko je vidio kako je legendarni Partizanov trener skandalozno, nesportski i nekorektno svoju momčad izvukao iz ponora, odnosno, kako je Zadrane “servirao” Grobarima da ih u 29. minuti napadnu ne samo još žešće verbalno, nego i kovanicama, upaljačima i drugim tvrdim predmetima.

Pod metalnom kišom i razbjesnjelim Partizanovim navijačima iz prvih redova iza svoje klupe Zadrani su se povukli, neki držeći trenirke nad glavom, u svlačionicu.

Prethodno je, dakako, Vujošević imao jedan od svojih poznatih “nastupa”, koje u pravilu provodi kad mu momčadi ne ide dobro ili dovoljno dobro. Druga, isključujuća, tehnička pogreška (prvu je dobio u 15. minuti) u 29. minuti izazvala ga je da se jednom od sudaca unese licem u lice i izgovori mu ono što mu je bilo na jeziku, nebrojene kočijaške prostote, što je potonji dijelom kukavički podnio povukavši se tri koraka unatrag, poslije čega je udvornički priskočio drugi sudac i Vujoševića preko terena usmjerio prema tunelu koji vodi u svlačionice.

U Pioniru svemoćni Partizanov trener nije, kako pravila nalažu, otišao na tribine ili izvan dvorane, nego je ostatak vremena prostajao uz aut-crtu?! Brzo će se doznati jesu li delegat Tihomir Bubalo (Beograd) te suci Radomir Vojinović iz Crne Gore te Sašo Petek i Igor Dragojevič iz Slovenije sve to naveli u zapisnik, kao i podatak jesu li Vujoševića upozorili da ne smije biti gdje je bio od 29. minute i zašto se nije želio udaljiti.

Fizička sila udaljavanja nije moguća, ali baš zato se nedvosmisleno treba navesti da dotični isključeni trener samovoljno ne želi napustiti mjesto odakle mu nije dopušteno pratiti utakmicu.

- Viđao sam svašta, ali onakvo ponašanje kakvo je Vujošević prezentirao u petak navečer, nisam dugo, dugo - ogorčen je Branko Skroče, sportski direktor Zadra.

Vujošević je poznat i po tomu što zna izabrati točan trenutak kad će izazvati incident. Katkad mu ne treba nešto velebno, katkad treba. Kao u petak navečer kad mu je momčad na otvaranju sezone, neočekivano, klizila prema porazu.

Ako ABA liga imalo drži do sebe, Vujošević se neće moći izvući s minornom kaznom, a bogme ni Partizan kao domaćin. Usput, od ove sezone suce više ne delegira Danko Radić, uz ostalo i predsjednik HKS-a, nego je tu ulogu preuzeo Aleš Kamnikar, Slovenac. Koji je njemu bio vrag da je u Beograd na otvaranje sezone poslao drugorazredne suce, samo Bog zna!

- Ovakve situacije nalažu pražnjenje onog dijela dvorane odakle dolazi opasnost za neku momčad ili službene osobe, u ovom slučaju kovanice i ostali brojni opasni tvrdi predmeti. Pražnjenje tribina najbolja je mjera i u tomu se danas ne oklijeva - rekao nam je jučer jedan visokopozicionirani košarkaški funkcionar, koji nije želio da ga imenujemo.

Vojinović, Petek i Dragojević očito nisu imali dovoljno hrabrosti da s dijela tribina izbace Grobare. Poslije nekoliko minuta prekida Zadar se vratio na parket.

- Odlučili smo nastaviti utakmicu - kaže trener Ante Nazor.

Za mnoge iznenađujuće, ali Zadar je imao lijepu priliku za pobjedu. No, ne i dovoljno mirnoće, napose u posljednjih šest minuta kad se u reketu nije sudilo ama baš ništa.

- A izvana nismo mogli pogoditi ni otvorene šutove. K tomu, Partizan je imao čak 19 napadačkih skokova, jedan više od obrambenih, od čega puno drugih i trećih, na što sam upozoravao prije utakmice kao na njihov forte. Mi smo na sve to dodali 21 izgubljenu loptu i devet nepogođenih slobodnih bacanja - govori Nazor.

Naravno, u ozračju linča praktički cijelu posljednju četvrtinu, Zadar nije smogao dovoljno mirnoće da bi kapitalizirao vodstvo koje je imao do 36. minute.

- Igrali smo bez Ive Ivanova i Ante Delaša, koji nisu ni došli, a dio igrača nije se dovoljno oporavio od viroze. Dosta je stvari utjecalo na rezultat, ali bez namjere da mučno ozračje ističem kao alibi, ponavljam da je posljednjih pet minuta bilo gotovo nemoguće igrati - zaključio je Nazor.

Linker
24. rujan 2024 01:21