Nenad Dugi / Cropix
U FINALU PROTIV ZAGREBA

SENZACIJA U TORNJU: Zadar sa pet igrača izbacio Cedevitu, ostavka Ace!

Marko Car, Ivan Batur, Pavle Marčinković, Šime Olivari i Miro Bilan sami su pobijedili Cedevitine zvijezde. Tako su već u srijedu kreirali najljepšu priču turnira Kupa
Piše: Gordan GrabovecObjavljeno: 09. veljača 2011. 20:15

“Mi smo svoju priču već ispričali i vratili vjeru u košarku”, rekao je Tihomir Bujan, trener Zadra koji je, zajedno sa svojom petorkom zaslužio mjesto u povijesti hrvatske košarke. Marko Car, Ivan Batur, Pavle Marčinković, Šime Olivari i Miro Bilan sami su pobijedili Cedevitine zvijezde. Tako su već u srijedu kreirali najljepšu priču završnog turnira Kupa Krešimira Ćosića, a Acu Petrovića otjerali s Cedevitine klupe.

- Ovo je neprocjenjiva sramota za klub, a ja se smatram odgovornim, preuzimam svu krivicu na sebe i podnosim neopozivu ostavku na mjesto trenera - rekao je Petrović ne nalazeći objašnjenje za ovakvo izdanje svoje momčadi protiv desetkovanog suparnika.

Naime, Zadar je zbog administrativne zabrane morao nastupiti s petoricom igrača iz prve momčadi i još šestoricom juniora i kadeta. Cedevitu su već svi vidjeli u finalu, a zadarski strateg Tihomir Bujan zaigrao je upravo na tu kartu.

- Očekivao sam da će nas Cedevita podcijeniti. Igračima sam usadio vjeru da možemo odigrati ravnopravnu utakmicu. Odigrali su hrabro, Cedevita nam je dopustila da igramo u našem ritmu, a to je bila voda na naš mlin. Znali smo da se moramo što duže držati u egalu, da bi Cedevitine igrače učinili nervoznima. Uspjeli smo dovesti utakmicu do toga da odlučuje jedna lopta i Batur je pogodio taj šut.

Na izmjenu Bujan nijednom nije pomislio.

- Juniori i kadeti koji su bili u momčadi ne treniraju s nama, ne znaju naše akcije ni obrambene principe. Znali su da će dobiti priliku samo ako netko od prve petorice uđe u probleme s osobnim pogreškama. I neke minute odmora sam tražio samo da odmorim ekipu.

Odluka o pobjedniku pala je u zadnjih 19 sekundi, kad je Car pogodio bacanja za 81-79, a tri sekunde kasnije Baždarić pogodio tricu, svoje jedine poene na utakmici. Zadrova ideja za zadnji napad je bila jasna: lopta u ruke Caru, igrati "pick" s Bilanom, pa što se otvori.

- Znali smo da Cedevita to loše brani.

I tako je lopta stigle u ruke Batura, a ovaj 20-godišnji mladi reprezentativac je preko Baždarića, sa zvukom sirene, uspio ubaciti pobjednički koš.

- Naravno da mi je to najdraži koš u karijeri. Nikada u životu nisam igrao 40 minuta. Nadam se da će na finale doći nekoliko autobusa s navijačima iz Zadra - rekao zadarski junak polufinala.

Na kraju su svi Zadrani, s Amerikancima Brownom, Masonom i Downeyjem završili u slavljeničkom zagrljaju. Oni su svoju priču već ispričali u polufinalu. Ako riješe problem s Boisom do četvrtka u 18.00, možda u finalu zaigraju kompletni. Kakva bi to tek bila priča...

I kompletna Cibona preslaba za Zagreb

Uvertira dvoboju Cibone i Zagreba bila je puno dramatičnija od zbivanja na parketu, iako su “cibosi” gotovo okrenuli minus 20 s početka treće četvrtine.

Kad je prvi polufinalni dvoboj već počeo, a Zadar zaigrao samo s petoricom igrača iz prve momčadi, i Ciboni je prijetila ista sudbina. Vukušić, Troha i Bagarić već su skinuli “blokadu” za licenciranje Ciboninih prinova, ali čekalo se Lukšu Andrića s kojim nitko nije uspjevao stupiti u kontakt.

Kad se Andrić napokon javio i pristao na nagodbu s Cibonom, Duško Mišković (njegov zastupnik u ovom slučaju) uletio je u 17.45 u svečanu ložu Draženovog doma i predao papir Josipu Biliću. Sve je riješeno jednim pozivom, 75 minuta prije končanog roka, i Cibona je mogla zaigrati u kompletnom sastavu.

No, nije im pomoglo. Zagreb je pametnom igrom koristio prednost u reketu. Kad nisu mogli u realizaciju, Žorić i Kasun otvarali su šuteve za suigrače, pa su “mravi” već u 19. minuti pogodili osmu tricu i otišli na 20 razlike.

- Imali smo malo problema u otvaranju s Ciboninim napadačkim skokom, ali kad smo to iskontrolirali, odigrali smo izvrsno prvo poluvrijeme - rekao je pobjednički trener Mladen Erjavec.

Upravo suprotnog dojma bio je njegov kolega na Ciboninoj klupi.

- Ozbiljna momčad ne može odigrati onakvo prvo poluvrijeme kao što smo ga mi odigrali. Neću tražiti alibije, ali imali smo samo jednog spremnog visokog igrača. Pokazali smo puno naivnosti i nemoći da bi pobijedili ovakav Zagreb - rekao je Dražen Anzulović.

Zonom se skoro vratili

Pokušala se Cibona vratiti zonom i dalekometnom paljbom te u tome djelomično i uspjela. Bogdanović je u 37. minuti pogodio tricu za 79-83, ali je to bio posljednji Cibonin trzaj. Zagreb je mirno zavšio utakmicu i u četvrtak ga čeka Zadar.

- Mi ćemo se pripremiti kao da će oni igrati kompletni. Pobjeda ih je digla u nebo, ali i mi smo puni samopuzdanja - najavio je Erjavec borbu za svoj prvi trenerski trofej.

Linker
22. rujan 2024 13:21