AFP
IZBOR MENADŽERA

Šarić najbolji mladi igrač Eurolige, Tomić drugi najželjeniji igrač u Europi

Našim reprezentativcima se predviđa ulazak u najbolju petorku na kraju Eurolige
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 08. siječanj 2015. 14:51

Lijepe priče vezane za hrvatske košarkaše u europskim klubovima i dalje redovno stižu pa se tako ponovno podgrijava nada navijača u dobar rezultat reprezentacije na Europskom prvenstvu sljedećeg rujna, na kojem će se jedna skupina, ona naša, igrati u Zagrebu. Još samo da Hrvatska dobije i kvalitetnog izbornika.

Spanulis pa Tomić

Posljednja priznanja stigla su na adrese Darija Šarića i Ante Tomića, a njihovu kvalitetu naglasili su glavni menadžeri euroligaških klubova. U tradicionalnoj anketi šefovi stručnih politika najboljih europskih klubova predvidjeli su da će Šarić na kraju sezone biti proglašen “nadolazećom zvijezdom”, Tomić je drugi najpoželjniji igrač, a obojica su završila u najboljoj petorci.

Šarić je pao u formi nakon što je proglašen euroligaškim MVP-em mjeseca studenog, ali za euroligaške GM-ove i dalje je najveći kandidat za nagradu “nadolazeća zvijezda”. Dobio je skoro 50 posto glasova (45,83), dvadeset postotnih bodova više od Barceloninog Abrinesa (25%), a zanimljivo je da je na trećem mjestu još jedan igrač Efesa, Çedi Osman (12,5%). Usput rečeno, Šarićev suigrač Osman rođen je u Ohridu, a košarkom se počeo baviti u sarajevskoj Bosni. Kao ni u klubu, tako niti u savezu BiH nisu znali prepoznati talent pa je postao reprezentativac Turske.

Kod anketnog pitanja za najbolju petorku Eurolige na centarskim pozicijama najčešće su upisivana prezimena Šarić i Tomić. Teodosić, Goudelock i Weems su nedodirljivi dok je Šarić na poziciji krilnog centra dobio jednak broj glasova kao Bjelica iz Fenera, a u izboru “petica” Tomić prvo mjesto dijeli s Marjanovićem.

O imidžu Barcelonine zvijezde puno govori da je na drugom mjestu igrača koje bi najradije doveli u svoj klub. Vasilis Spanulis je nedodirljiv na toj listi (33,3 posto glasova), za Tomića je glasalo 12,5 euroligaških GM-ova.

Borba za MVP-a

Tomić je već nekoliko godina u najužem izboru i za euroligaškog MVP-a, a u ovom trenutku je treći u tom redoslijedu. Najviše ih misli kako će najkorisniji igrač sezone biti Miloš Teodosić iz CSKA (33,3), nešto manje ih je za Marjanovića (20,33), dok je Tomić dobio tri glasa (12,5 posto).

Iz Španjolske stiže zanimljiva vijest vezana za hrvatske juniore. Real Madrid se pobjedom na turniru u L’Hospitaletu plasirao na završnicu juniorske Eurolige, a Domagoj Proleta (204 cm, 1998.) je u prosjeku igrao 16 minuta i ubacivao osam koševa. Leo Čizmić (204 cm, 1998.) je za Sevillu imao prosjek od 20 minuta i, također, osam poena.

Linker
22. rujan 2024 06:35