HRVATSKA - KANADA 69:64

Šarić najbolji, Hezonja odličan, debitant Lafayette odlučio dvoboj!

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. kolovoz 2014. 00:57

U prvom nastupu nakon Eurobasketa u Sloveniji Hrvatska je svladala Kanadu sa 69:64. Dobro ispunjena brodska dvorana Viljuš i ovog je ljeta imala čast ugostiti prvu utakmice reprezentacije na počeku priprema. Protivnik je bila Kanada, a ova dva protivnika odigrat će još jednu provjeru u subotu s početkom u 19 sati. Gledatelji su najbučnije pozdravili Darija Šarića, a i Mario Hezonja je dobio veći pljesak od ostalih. Hezonja je, kao i Oliver Lafayette te Miro Bilan, upisao debi za Hrvatsku.

Na igri hrvatske reprezentacije osjetilo se da je ovo prva utakmica, ona u kojoj su noge još uvijek tvrde, ponegdje mišići i upaljeni, dok su Kanađani već deset dana u Europi, a ovo im je bila i četvrta utakmica ovoga ljeta. Izgubili su od Slovenije, ali su svladali Gruziju i Ukrajinu. Prve probleme u igri Hrvatske stvorio je napadačkim skokom Kelly Olynyk, centar Boston Celticsa, jedan od četiri NBA igrača koji je na parket kontra Hrvatske poslao Jay Triano, kanadski izbornik, nekadašnji trener Toronto Raptorsa. Do konca prvog dijela smo se minijaturom Damjana Rudeža rezultatski približili.

Hrvatska je - barem u ovom sastavu, uz teren su ostali Ante Tomić, Luka Žorić i Bojan Bogdanović, a Roko Ukić se još nije priključio - radila ono što je specijalitet Jasmina Repeše, a to znači čvrsta, agresivna obrana i puno kontri. Oliver Laffayette igrao je puno i ostavio je za početak solidan dojam. No, na odmor su Kanađani otišli s minimalnom prednosti od 35:33.

U nastavku je Hrvatska patila od igre centra Lakersa Roberta Sacrea, Brady Heslip je prijetio šutom za tri poena, ali je naša reprezentacija držala rezultatski priključak. I onda je početkom posljednje dionice eksplodirao Mario Hezonja. U prilici u prvom dijelu ušao je s puno emocija, nastavak je, međutim, pokazao o kakkvom se raskošnom talentu radi. Upravo je Hezonjina trica u 33. minuti odvela Hrvatsku u prvo vodstvo od prvih minuta utakmica, imali smo 56:54.

Jay Triano u nastavku je dva puta promijenio cijelu postavu, a kad je to učinio drugi put, Hrvatska je još jednom tricom, onom Olivera Laffayetta, stigla na manje od dvije minute do sirene do nove prednosti (63:62). Kanađani su prosuli sljedeći napad, Correy Joseph iz Sunsa bio je na klupi, a onda je još jednu tricu pogodio, ukupno najbolji, Dario Šarić za 66:62. Šarić je mogao sve odlučiti, ali je promašio tricu nakon što je Ejim darovao priliku promašenim penalima. Powell je potom nakon skoka u napadu smanjio na 66:64.

Međutim, svoj debi za Hrvatsku Oliver Lafayette nije želio zaključiti bez pobjede, pa je iz kuta stavio još jednu tricu za 69:64 17 sekundi do sirene. I još je Lafayette ukrao sljedeći napad Kanade i priči je tu bio kraj. Od igrača koje je pripremao za ovu utakmicu, Repeša minutažu nije dao jedino Franu Pilepiću.

Hrvatska - Kanada 69:64 (12:15, 21:20, 16:17, 20:12).

SLAVONSKI BROD – Dvorana Viljuš. Gledatelja 1.500. Suci: Herceg, Vovk i Hordov.

HRVATSKA: Andrić 8p, 4s, Stipčević 3, Šarić 14p, 6s, Rudež 6p, 5s, Simon 4, Markota, Delaš 4, Planinić 4, Lafayette 12p, 6a, Bilan 5, Pilepić, Babić 5a, Hezonja 9p, 4s.

KANADA: Ejim 7p, 6s, Joseph 6, Baker, Nicholson 2p, 6s, English 5, Shepard 5p, 5s, Bachynski, P. Scrubb, Heslip 16, Olynyk 5s, Powell 6p, 5s, Sacre 12p, 8s, Cadougan 5p, 4s, 6a, Klassen, T. Scrubb.

Linker
22. rujan 2024 04:24