PRIJAVILI ŠARIĆA I SPLIĆANE

SAPUNICA BEZ KRAJA Zagreb: Šarićima dajemo rok od deset dana za dogovor

I dalje tvrdim, mada me neki uvjeravaju u suprotno, da prema članku 87. Šarić sljedeće četiri godine bez naše dozvole neće moći igrati u Hrvatskoj - kaže direktor Mrava
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 03. listopad 2012. 17:21

Fiba ponovno postaje neozbiljna. Ili je Šarićev slučaj toliko kompliciran da nikada ispred sebe nisu imali takav predmet. Sezona je počela, a pravorijeka još nema. U KK Zagreb još uvijek se nadaju da bi rješenje mogli pronaći bez Fibinog uplitanja.

- I ovim putem pozivam obitelj Šarić i njihove menadžere neka dođu u klub pa da pokušamo zajednički pronaći rješenje. O svemu možemo razgovarati. U posljednja dva mjeseca niti oni, niti Bilbao nisu nam se javili - poručio je direktor kluba Ivan Božanić.

- Dajemo im rok do kraja sljedećeg tjedna, nakon toga odlučit ćemo se za nove poteze.

To bi značilo pokretanje građanske parnice protiv Darijevih roditelja. Božanić tvrdi da se još nisu obratili redovnom sudu. U međuvremenu, KK Zagreb se dopisuje s Hrvatskim košarkaškim savezom. Prijavili su Darija Šarića i KK Split zbog nastupa najboljeg europskog juniora u prijateljskoj utakmici bez njihovog odobrenja.

- Prema pravilnicima igrač se u takvom slučaju može kazniti i s do šest mjeseci zabrane igranja, a klub novčano iznosom od tri do deset tisuća kuna.

Božanić tvrdi da je Registracijski pravilnik protiv KK Split u kojem Šarić trenira i čeka potvrdu posudbe, bez obzira na moguću Fibinu odluku.

- I dalje tvrdim, mada me neki uvjeravaju u suprotno, da prema članku 87. Šarić sljedeće četiri godine bez naše dozvole neće moći igrati u Hrvatskoj.

Suprotno mišljenje je da Fibinom odlukom taj članak automatski više ne može vrijediti. Kako god se rasplelo, nadamo se da će se to dogoditi što prije i da “mali” napokon zaigra ove sezone.

U međuvremenu, KK Zagreb vratio se tamo gdje je bio prije više od 20 godina.

Nakon četiri godine u vrhu košarke, tri osvojena kupa, jednog prvenstva i lanjskog igranja u Euroligi, život u hrvatskoj A-1 ligi započet će u terminu u kojem je krajem osamdestih igrao tadašnju 1. B ligu. Vrijeme za košarku u Trnskom bit će u nedjelju u podne. Osim kada TV Sport Klub kaže drugačije zbog izravnog prijenosa. Tako će utakmicu 1. kola protiv Dubrovnika odigrati već u petak u 18 sati.

A u kojem sastavu, to je već malo teže pitanje. Od petorice koji su HKS-u predali zahtjeve za zaštitu ili raskid ugovora klub se dogovorio s Bubalom, Novačićem i Prostranom. Dogovor s Rančićem je vrlo blizu pa će im preostati samo Mulaomerović. Božanić i kod registracije igrača tvrdi da je pravilnik na strani KK Zagreb. U HKS-ovoj odluci stoji da od 1. rujna ne smiju registrirati nove igrače.

- Za većinu smo zahtjeve poslali još u srpnju i kolovozu i naš je stav da oni smiju igrati. No u HKS-u tvrde da nemamo pravo niti jednog novog igrača registrirati, bez obzira na datum prijave.

Novi Zagreb vodi Danijel Jusup, a u igračkom kadru su Amerikanac James, Segarić, Bašljan, Mileković, Novačić, Leks Petrović, kapetan Nikola Garma, Krapić, Poščić, Halilović, Gašpar i Karlo Žganec. Možda i donedavni junior Dominik Mavra koji je i jučer pregovarao u Trnskom. Odlazak u Pepinster više nije tako izgledan. Otvoreni ugovor, a to znači da klub može napustiti kada dobije bolju ponudu, ima Hrvoje Perić.

- Priznajem da ne poznajem najbolje situaciju u A-1 ligi, ali po sastavima mi se čini da su nam najveći suparnici šibenski Jolly i riječki Kvarner - tvrdi Jusup.

Zagreb u svakom slučaju očekuje stabilizacijska sezona. Više kluba, nego momčadi.

- Nakon četiri godine u vrhu hrvatske košarke, danas je situacija potpuno drugačija. Od lipnja do danas na nagodbe smo potrošili tri puta više novca nego što je planirani budžet za ovu sezonu. Sadašnji proračun je šest do sedam puta manji nego prošle sezone, a momčad je deset puta jeftinija od lanjske - naglasio je Božanić i dodao još jedan paradoks.

- Naš je problem što dugujemo igračima, a ne državi kao neki drugi klubovi. Njima slijedi preoblikovanje, ti dugovi će im se prebrisati i nitko neće kazneno odgovarati. Mi, koji smo poštivali te obaveze, danas ispaštamo. KK Zagreb ne duguje ništa državi, čak je ona nama dužna pola milijuna kuna preplaćenog poreza. Dugujemo igračima i sve ćemo im isplatiti, samo ne možemo jamčiti u kojem roku. I Cibona nam duguje pola milijuna kuna jer smo prije dvije sezone isplatili po sedam zaostalih plaća djelatnicima u KC Dražen Petrović kako bi otključali dvoranu. Cibona se tada skrivala po drugim gradskim dvoranama. Nije nam želja tužiti Cibonu za taj novac, ali nećemo joj ga pokloniti.

Linker
25. rujan 2024 05:20