HRV. - PORTORIKO 103:82

Probuđena Hrvatska razbila Portoriko, u osmini finala igramo protiv Francuske!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 04. rujan 2014. 19:18

Problema i drame nije bilo. Hrvatska se neće iznenađujuće i šokantno brzo vratiti kući, već nastavljamo s aktivnim praćenjem nastupa Repešinih izabranika u Španjolskoj. Hrvatska je lagano i uvjerljivo pobijedila Portorikance te se time plasirala u osminu finala planetarne smotre.

Tri minute. Samo je toliko trajala neizvjesnost, samo je toliko vremena trebalo da naši košarkaši u petom nastupu u Sevilli osiguraju pobjedu. Nakon, blago rečeno, neugode zvane Senegal, pa onda i poraza od Grka, svjesni opasnosti utakmice “biti ili ne biti”, dečki u kockastom su se očito skupili, ohladili, u cijelosti usredotočili kako na svoju igru, tako i na pronalaženje slabosti suparnika. U tim okolnostima onda je malo razumljivije 13:0 u trećoj već minuti.

Repeša je na parket od prvog podbačaja za loptu poslao svoju “udarnu postrojbu” Lafayettea, Simona, Bogdanovića, Šarića i Tomića. To je petorka koja je izneredila Portorikance. Prvi napad, Šarić polaganje, ali uz dodatni faul na njemu i iskorišteno dodatno bacanje. Zatim Tomić pod košem suparnika, pa Bogdanović koš-faul, uslijedila je i Simonova trica te konačno i play Lafayette. Tako je to izgledalo na seviljskom parketu u prve tri minute za spomenutih 13:0. Previše, preuvjerljivo, nedostižno za Portoriko. Solidan sastav (bez ozlijeđenog najboljeg igrača Arroya i Vassalla), ali ne ipak ne i klase Grka, a uz sve to teško dostižno protiv onako raspoložene Hrvatske kakva je bila u četvrtak navečer.

Prvi su koš suparnici postigli tek u 4. minuti ili, ako ćemo biti precizniji, 6.36 minuta prije kraja prve četvrtine ( Barea). Upravo je spomenuti Portorikanac bio u načelu i jedina nešto ozbiljnija prijetnja našem košu - 10 poena od čega dvije trice. Kada smo kod šuta za tri, tu valja naglasiti još jedan dobar učinak Hrvata. Trica nas je sjajno služila, ruka je slušala. Do 17. minute recimo šut za tri poena je bio čak 7-9. samo su Bogdanović i Simon po jednom pogriješili.

Uz odličnu, pokretljivu, ali i konačno malo agresivniju obranu, kao i rastrčani napad s dosta laganih poena iz polaganja, kontri, šutom za tricu ili pak odličnim spuštanjima pod koš bilo Tomiću za koš ili pak za asist, nije ni čudo da je početna razlika iz 3. minute lagano rasla kako su odmicale minute. Prvu četvrtinu Portorikanci još nekako uspijevaju držati ne veći zaostatak od 13, ali u drugoj je to već malo naraslo. Najvišu prednost u prvom poluvremenu zabilježismo u 20. minuti ( Žorić za 53:34) ili 19 razlike.

Kakva je Hrvatska bila večeras u Sevilli, dovoljno govori i podatak da su u prvom poluvremenu pogađali baš svi naši igrači koje je Repeša poslao na parket. Pardon, jedan nije. Luka Babić je u posljednjoj minuti prvog poluvremena ušao na 20 sekundi i nije dao koš. U poluvremenu, vjerojatno je samo jedno bilo bitno. Koncentrirano ući i u nastavak susreta, ne dopustiti ni najmanju šansu suparniku za rezultatsko približavanje, nepotrebno podizanje nervoze. To se nije dogodilo.

U istom su ritmu Hrvati nastavili i u trećoj dionici, u 29. minuti bilježimo i +26 (80:54). Gotova utakmica, pobjednik znan. Valjalo je samo pričekati kraj poradi bilježenja zaključnih brojki...

S obzirom da je u posljednjem susretu naše skupine Grčka svladala Argentinu sa 79-71, a u prvom dvoboju dana Filipini su sa 81-79 slavili protiv Senegala, Hrvatska je na kraju u svojoj skupini osvojila drugo mjesto te će u osmini finala u subotu igrati protiv Francuske. Ako prođemo aktualne prvake Europe (ali ove godine bez Tonyja Parkera!), igramo protiv pobjednika dvoboja Španjolska - Senegal. Dakle, ako želimo do medalje morat ćemo pobijediti prvake Europe i domaćina SP-a...

HRVATSKA - PORTORIKO 103-82 (28-16, 25-20, 31-21, 19-25)

SEVILLA, Gradska sportska dvorana. Suci: Lamonica (Italija), Alamiri (Kuvajt), Seibel (Kanada).

HRVATSKA: Tomić 7, Andrić 6, Lafayette 5, Bogdanović 23, Šarić 15, Rudež 6, Ukić 7, Simon 9, Markota 10, Hezonja 2, Žorić 9, Babić 4

PORTORIKO: Clemente 2, Barea 20, Franklin 13, Arroyo, Vassallo, Rivera 7, Diaz -, Sanchez 11, Huertas 9, Balkman 6, Galindo 11, Santiago 3

HRVATSKA - PORTORIKO 103:82

Kraj utakmice, pobjeda Hrvatske za osminu finala!

40' I Hrvatska prelazi 100 poena tricom Luke Babića!

39' Konačno poen Hrvatske, zabija Andrić - još tri do stotke... Hezonja zabija svoj prvi koš danas!

38' Koš Portorikanaca uz osbnu pogrešku Hezonje, već četvrtu u tri minute. Nema veze, mlad je Mario, naučit će.

38' Miješana petorka Hrvatske ne snalazi se baš najbolje, ali još uvijek održava visoku prednost.

35' Prva akcija Luke Babića na ovom SP-u završava asistom za Markotu koji polaže za dva poena. U igri je i mladi Hezonja - izbornik Repeša dovoljno je siguran u pobjedu Hrvatske pa je napokon dao priliku i igračima koji minute dobivaju na kapaljku (Babić dosad ni jednu).

34' Malo smo se opsutili sad i Portorikanci dolaze na "samo" minus 21.

33' Hrvatska nizom haklerskih poteza pokušava doći do koša, ali Portorikanci rade prekršaj prije realizacije. Markota završava akciju košem iz napadačkog skoka.

33' Repeša na time-outu žučno objašnjava našim košarkašima da utakmica još nije gotova...

32' Trica Galinda za Portoriko. Ukić potom lijepo dodaje za Andrića koji realizira dodavanje sa dva poena.

31' Barea radi svoju petu osobnu i izlazi iz igre. Dvorana je pljeskom ispratila najboljeg igrača Portorika ove večeri. Rudež u međuvremenu pogađa sva tri bacanja za plus 30 Hrvatske.

Kraj treće četvrtine.

30' Čuda li čuda, opet Bogdanović realizira dva slobodna bacanja. Mogao bi ovdje i neki rekord pasti u broju pogođenih bacanja... Ukić je zabio za plus 27 na kraju četvrtine. Sjajno!

29' Bogdanović zadnjih nekoliko minuta ima trening s linije slobodnih bacanja. Zabio je već 12 od 15 pokušaja.

28' Trica Simona za velikih plus 25 Hrvatske!

27' Pukli Portorikanci, opet dosuđena tehnička, ovaj put Barei.

27' Bogdanović realizira 3 od 4 slobodna bacanja, nakon osobne i tehničke Huertasa.

27' Tehnička Huertasa koji nije zadovoljan sudskom odlukom.

26' Lijepa aistencija Simona za Tomića koji jednom rukom pogađa s dva metra.

26' Huertas zabija uz četvrtu osobnu pogrešku Šarića koji će vjerojatno na klupu. Repeša zove time-out.

24' Ponovno zabija Šarić, opet uzvraća Barea!

24' Bogadnović zabija tricu iz kontre! Barea ekspresno uzvraća istom mjerom!

23' Sjajnu krađu lopte Lafayette je pokvario početničkim promašajem polaganja.

23' Repriza prethodne akcije za još veću prednost Hrvatske. Portorikanci nemaju izbora doli pozvati time-out.

23' Šarić asistira za Žorića koji pogađa uz prekršaj te realizira slobodno bacanje za plus 20 Hrvatske!

22' Šarić zabija tricu za plus 19 Hrvatske. Užitak je gledati Šarića kako igra, nevjerojatno je napredovao ove godine.

21' Barea zabija svoju četvrtu tricu večeras i smanjuje zaostatak Portorika na minus 14. Međutim, Žorić odmah uzvraća iz teške pozicije.

Kraj druge četvrtine: Usudio bih se reći da smo dosad gledali najboljih 20 minuta Hrvatske na ovom prvenstvu, uključujući utakmicu s Argentinom. Naši reprezentativci djeluju "nabrijano" i potpuno dominiraju večerašnjim ogledom. U obrani je napokon vidljiva veća agresivnost, dok se u napadu "otvorilo nebo nad Portorikom". Za odličnih 53 poena zaslužna je smislena organizacija napada, ali i odlična igra u obrani koja rezultira ukradenim loptama i laganim poenima iz kontri. Statistika nam je sjajna: Za dva gađamo 67 posto, a za tricu nestvarnih 58 posto.

20' Balkman prolazi kraj Rudeža i Žorića i polaže za laganih dva poena.

20' Huertas pogađa za dva poena Portorika.

19' Bogadnović opravdava svoju reputaciju vrsnog strijelca i polaže za nove poene Hrvatske.

18' Nakon novog koša Tomića Hrvatska je na plus 18, a Portorikanci zovu time-out...

17' Dario Šarić je novom tricom postao prvi dvocifreni strijelac u ovoj utakmici! Huertas uzvraća na drugoj strani, ali prije nego što su Portorikanci postavili obranu Bogadnović zakucava!

17' Sanchez lovi napadački skok i pogađa za dva poena.

16' Ruuudež!! Trica novopečenog igrača Pacersa!

15' Sanchez pogađa dva slobodna bacanja za minus 14 Portorika. Markota odmah uzvraća na drugoj strani.

14' Serija napadačkih faulova s obje strane u zadnjoj minuti.

13' Ukić zabija dva poena iz kontre.

12' Dragi čitatelji, dočekali smo i tricu Damira Markote - Šveđo je primio loptu u kutu i pogodio "bez kosti". Na drugoj strani uzvraćaju Portorikanci jednakom mjerom. Repeša zove time-out nakon napadečkog prekršaja Bogdanovića.

11' Ukić zabija tricu sa sirenom!

11' Galinda zabija za minus 10 Portorika.

Kraj prve četvrtine.

10' Opet nam Barea zabija nevjerojatnu tricu, preko ruke Bogdanovića ovaj put. Bogadnović uzvraća slobodnim bacanjima.

10' Bogdanović realizirao slobodna bacanja za plus 13 Hrvatske.

9' Barea pogodio tricu s osam metara, nije ni čekao da se organizira napad. Treba se čuvati ovog šutera koji lako ulazi u serije...

8' Pomalo nerezonski šut Lafayetta preko ruke ulazi u koš za tri poena!

7' Huertas pogađa slobodna bacanja za Portoriko.

7' Borbeni Šarić izborio se za slobodna bacanja, realizira oba.

6' Portoriko smanjio na devet razlike, Simon uzvratio tricom!

5' Odlično je utakmicu startao Ante Tomić, napokon ga gledamo čvrstog i agresivnog u obrani. Kao da smo ga urekli, sad je promašio otvoren šut...

4' Dario Šarić pogađa na drugoj strani, Hrvatska vodi 12 razlike.

4' Prvi poeni za Portoriko, Barea pogađa tricu.

3' Lafayette pogađa za 13:0!

2' Puno je aktivnija naša obrana nego u utakmici protiv Grčke, naši zaustavljaju prekršajem kad netko prođe... Simon je pogodio tricu za 11:0 Hrvatske!

2' Odličan početak Hrvatske, Bogdanović je pogodio uz prekršaj! Gledamo li večeras neku novu, bolju Hrvatsku?

1' I Ante Tomić se pridružio Šariću u listi strijelaca.

1' Odličan početak Hrvatske, Dario Šarić je položio za dva poena uz prekršaj! Pogodio je i dodatno slobodno bacanje.

Utakmica je počela!

Naravno, izbornik Repeša je na terenu s igračima te sad možemo staviti iza nas smiješne glasine o tome da su igrači zahtijevali njegovu ostavku uoči večerašnjeg ogleda. Okrećemo se utakmici i držimo palčeve našoj reprezentaciji!

Sastavi:

Hrvatska: Ante TOMIĆ, Lukša ANDRIĆ, Oliver LAFAYETTE, Bojan BOGDANOVIĆ, Dario ŠARIĆ, Damjan RUDEŽ, Roko UKIĆ, Krunoslav SIMON, Damir MARKOTA, Mario HEZONJA, Luka ŽORIĆ, Luka BABIĆ

Portoriko: Ramon CLEMENTE, Jose BAREA, Alex FRANKLIN, Carlos ARROYO, Angel VASSALLO, Carlos RIVERA, Jorge Bryan DÍAZ, Ricky SANCHEZ, David HUERTAS, Renaldo BALKMAN, Alexander GALINDO, Daniel SANTIAGO

U četvrtak poslijepodne i ugledna Marca podlegla je lažima koje su počele kolati pred utakmicu s Portorikom.

Naime, španjolski sportski dnevnik, pozivajući se na hrvatske medije (?!), tvrdi da momčad Jasmina Repeše neće istrčati na teren ako izbornik na mjestu ne preda ostavku. Također navode da će utakmicu umjesto Repeše voditi njegov pomoćnik Žan Tabak.

Naravno u našoj reprezentaciji su ove podle glasine demantirali. Žan Tabak, pomoćni trener Hrvatske, još jednom je prije ogleda s Portorikom potvrdio da nema govora o ostavci Jasmina Repeše.

Paco Olmos ima hrpu problema uoči dvoboja s Hrvatskom. Carlos Arroyo i Angel Vasallo su aut, Arroyo možda stisne zube i zaigra danas. Još je Renaldo Balkman načeo tetive. A Olmos je u srijedu bio 'must win' situaciji:

- Nikad ne spominjem igrače, ali moram ovom prilikom pohvaliti Bareu. On je bio naš lider i u hotelu uoči utakmice, i na zagrijavanju i u svlačionici, rekao je portorikanski izbornik.

Danas od 18 sati igrat će protiv Hrvatske.

- To je reprezentacija koja zaslužuje veliki respekt. Igrali su za broncu na posljednjem EP-u. Imaju vrhunske igrače poput Šarića, Bogdanovića, Tomića, Ukića, a za nas je je trenutačno jedino važno da se odmorimo.

Balkman je 2006. godine bio 20. izbor prvog kruga NBA drafta. Uzeli su ga Knicksi. U Sevilli je do utakmice s Filipinima bio najbolji igrač Portorika, no ozljeda Ahilove tetive dopustila je Balkmanu tek 20 minuta u srijedu:

- Pokazali smo da smo najbolji kada nam je mač nad glavom. I to je ono što me radu.

Dvorana za današnji dvoboj je rasporodana, a Portorikanci će u Sevilli imati veliku podršku navijača.

Linker
21. rujan 2024 21:31