Davor Pongračić / CROPIX
GRAD KASNI S UPLATOM

PRILIKA ZA SPAS Cibona zatražila predstečaj, dužna je 34,6 milijuna kuna

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. listopad 2014. 09:38

Nešto kasnije nego je to najavljeno, ali opet navrijeme kako bi klub dobio financijski mir i čist račun uoči uspostave Upravnog odbora kluba, Cibona je uputila FINA-i prijedlog za pokretanje predstečaja. Na tom dokumentu klub je radio od ljeta, a kako se može doznati, svota koja se spominje kao Cibonin dug jest 34,6 milijuna kuna.

Ako se Ciboni omogući predstečaj, za što su već provedene određene mjere (pa tako klub više nema u vlasništvu svoju imovinu - ona je predana Gradu odlukom Gradske skupštine - a Cibona je od ovog ljeta izbrisana iz registra profesionalnih klubova jer je polovica ugovora s igračima amaterska), Cibona će dobiti prostor za novi život.

On bi značio da će se otpisati gotovo 50 posto dugova, a svota koja će ostati, reprogramirala bi se u sljedećih pet do sedam godina. U Cibonu će stići i stečajni upravitelj, koji će voditi brigu o tome da se preuzete obveze kluba redovno servisiraju, a klub će napokon dobiti račun koji će biti čist i na koji više neće moći stizati neočekivani “grijesi iz prošlosti”, odnosno davno zaboravljeni a nikada otplaćeni dugovi.

Kad bi se sve zgotovilo, a očekuje se da će ovaj predstečaj proći, klub bi vrlo brzo oformio Upravni odbor, a predsjednik kluba tada bi postao Ivan Artuković, iz Francka, koji je već sada jedan od članova skupštine kluba, a bit će i u novom Upravnom odboru, uz još četiri-pet predstavnika realnog sektora.

Taj bi UO trebao donositi buduće proračune kluba, a od Grada se očekuje da i dalje Cibona dobiva ono što ide slijedom redovnih godišnjih plasmana.

Tako postavljena Cibona u budućnosti bi se napokon, nakon desetogodišnje patnje i sumnjivih aranžmana, osovila na svoje noge i stvorile bi se pretpostavke za jedan normalan klub kakav bi Cibona i trebala biti.

Kako Grad Zagreb još uvijek nije izvršio uplatu svih sredstava (riječ je o ukupno 14,6 milijuna kuna, ne zna se je li i koliko je dosad plaćeno od te svote), a s obzirom na razliku u cijeni nekretnina koje je preuzeo te u prizmi novonastale situacije s uhićenjima i istražnim zatvorom za Milana Bandića i ostale, Cibona je ovih dana dobila jamstva od Gradske skupštine da će se sve obveze Grada prema klubu izvršiti. Jer za to uostalom postoji i odluka Gradske skupštine, kojoj je na čelu Darinko Kosor, a koji se ionako ovoga ljeta uključio u akciju spašavanja Cibonina imena, ali i same opstojnosti kluba.

Linker
11. rujan 2024 11:08