Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
REAL STARTAO POBJEDOM

PRAVI POTOP CEDEVITE Sastav Veljka Mršića potpuno je razbijen! Utakmica je praktički bila odlučena nakon prve četvrtine

Košarkaši Cedevite poraženi su u susretu 1. kola A skupine Eurokupa na gostovanju u Las Palmasu kod Herbalife Gran Canarije s 76-101 (16-22, 18-32, 27-23,15-24). Španjolska momčad je već nakon dvije četvrtine imala 20 razlike (54-34) i pobjednik susreta na Kanarima je već tada bio riješen. Kod Cedevite su najefikasniji bili Scotty Hopson (23) i Miro Bilan (16), a kod Gran Canarie Kuric (25), Aguilar (13) i hrvatski reprezentativac Planinić (12).
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 13. listopad 2016. 00:57

Put do Kanara, španjolskog otočja u Atlantskom oceanu, nedaleko od afričke obale na jugu Maroka, trajao je dugo, jako dugo, a povratak će biti i duži. Cedevita je novu europsku sezonu otvorila jednim od najuvjerljivijih poraza posljednjih godina, Gran Canaria je potpuno razbila momčad Veljka Mršića, koja je u 1. kolu skupine A Eurokupa igrala bez ozlijeđenih Ra'Shada Jamesa, Karla Žganeca i Marka Arapovića.

Takva Cedevita se nije mogla nadati velikim stvarima u Las Palmasu, no, ono što se dogodilo u srijedu navečer je također bilo neočekivano. Pritom i nedopustivo. Jer Gran Canaria je ovu utakmicu riješila već u prvoj četvrtini.

Dok Cedevita s Davidom Stocktonom na playu (iz utakmice u utakmicu se dobija dojam kako ovogodišnje američko pojačanje uopće nije play) nije uspjela organizirati suvisli napad, a ništa bolje to nije izgledalo ni s Tonijem Katićem, ni kad je Mršić pokušao bez playa i sa sva tri vanjska igrača (Babić, Krušlin, Musa) jaka na lopti. Dalje, na "četvorci" se izostankom Žganeca i Arapovića, uz jako loše izdanje Duje Dukana, otvorila rupa", koju je trener Cedevite prvo pokušao "zakrpati" igrom s dvije petice (Bilan, Begić), no, tu je Gran Canaria otišla na 15 razlike, a iako je ideja sa Scottyjem Hopsonom kao "četvorkom" u jednom razdoblju donijela određeni pomak na bolje, situacija na semaforu se nije mijenjala.

Sve su zapravo u prvom poluvremenu riješili domaći šuteri. Kyle Kuric je do "velikog odmora" stavio 17 poena i pogodio četiri trice iz šest pokušaja, a Sasu Salin je "iza luka" bio na 2-3. Dakle, Kuric i Salin, za koje svaki i površni poznavatelj košarke zna da im je šut daleko najjača strana, dobili su devet otvorenih trica u prvih 20 minuta.

Tako je Cedevita igrala obranu. Napad? Dovoljno je reći da su Mršićevi igrači u prvih 15 minuta izgubili 11 lopti. Tu je Gran Canaria otišla na 15 razlike, do poluvremena i na +20, domaći trener Luis Casimiro je rotirao 11 igrača i svih 11 se upisalo među strijelce...

---------------------------------------------------------------------------------------

Real Madrid pobjedom otvorio novu Euroligu

Četiri dana prije 16. obljetnice povijesne utakmice, kojom je 2000. krenula nova era europske košarke kad je ULEB preuzeo organizaciju Eurolige, Real Madrid i Olympicos su opet otvorili jedno novo poglavlje. U srijedu je u Madridu krenula moderna Euroliga, elitno natjecanje sa 16 klubova, a kao i prije 16 godina, pobjedu na startu slavio je Real Madrid. I to uvjerljivo, vrlo slično onome što smo na istom parketu gledali prije godinu i pol kad je Kraljevski klub u finalu preko Olympiacosa došao do 20 godina iščekivanog naslova prvakla Europe.

Sergio Llull je 17 od svoja 22 poena ubacio u prvom poluvremenu, a gosti su se držali dok ih je držao Vassilis Spanoulis. Kad se Spanoulis ugasio u drugom dijelu, Real Madrid je lakoćom upisao prvu euroligašku pobjedu.

Odigrana je prva, prva od 240 utakmica koliko ih u osnovnom dijelu donosi Euroliga ove sezone... (tod)

REAL MADRID - OLYMPIACOS 83: 65

(24:17, 18:23, 20:13, 21:12)

REAL MADRID: Randolph 7, Draper 2, Fernandez 7p, 7s, 4a, Nocioni, Dončič 11p, 5s, Reyes 6p, 5s, Ayon 9p, 4s, Carroll 10, Hunter 4p, 4s, Llull 22p, 4a, Thompkins 2p, 5s, Taylor 3.

OLYMPIACOS: Green, Birch 6p, 10s, Young 1, Papapetrou, Spanoulis 12p, 4s, 5a, 5il, Agravanis 6, Milutinov 2, Printezis 11, Papanikolaou 4, Mantzaris 3p, 4s, Hackett 6, Lojeski 14p, 4a.

Linker
22. rujan 2024 23:22