Pedja Milosavljevic / STARSPORT / CROPIX
FINALNI OKRŠAJ

PLAN CEDEVITE Umoriti Marjanovića, pronaći šut i izazvati paniku kod Zvezde

Zagrepčani trebaju pomoć navijača protiv C. zvezde, spektakl je zajamčen
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 29. travanj 2015. 17:27

Cedevita je protiv Budućnosti igrala utakmice sezone, jer su joj pobjede donijele Euroligu, a sada je pred najvećim izazovom. Za naslov prvaka ABA lige mora tri puta u četiri dana srušiti C. zvezdu, momčad koja je u prethodne 32 utakmice izgubila samo tri puta. Prvi spektakl je večeras od 20.30.

1. Publika donosi plus

U treću i, vjerujemo, četvrtu utakmicu Cedevita mora ući hrabro, čvrsto i na krilima publike čija pomoć je nužna za veliku pobjedu. Zaigrati kao da sutra ne postoji. I u zagrebačku ligašku utakmicu Cedevita je loše krenula (0-11), a u dvije BG-četvrtine bilo je 9-24 i 8-22. U stizanju zaostatka protiv kvalitete koju ima C. zvezda, troši se ekstra energija pa si Zagrepčani ne smiju dozvoliti da igraju, praktički, dvije utakmice u 30 minuta. Odlučan stav i koncentracija od prve sekunde pomoći će i u kontroli defenzivnog skoka koji je u Beogradu bila slaba.

2. Enigma Marjanović

Obrana na dominatoru Marjanoviću mora početi još dok Cedevita ima loptu. Diva od 222 cm mora se od prve sekunde napadati, izazivati ga kako bi se kroz obrambenu igru što prije umorio. Posebno ako opet neće biti ozlijeđenog Zirbesa. Bilan i Barać moraju ići u kost ili, ako će opet ostajati vani, preciznije šutirati, a pojedinci iz vanjske linije trebaju nasrtati kao osice. U drugoj BG-utakmici Marjanović se prekasno umorio.

3. Zaustaviti Amerikance

Koliko god bio moćan, Marjanović ne može sam pobijediti. Uz sve gore navedeno nužno je pronaći i rješenje za Mitrovića, možda s M. Delašom u startnoj petorci. No, od zaustavljanja Zvezdine visoke linije neće biti koristi ako se ne ponovi sjajna obrana na vanjskim igračima. Ukić, Tomas, Babić, Gordić i Ramljak su u Beogradu radili sjajan posao na Williamsu, Jenkinsu, Kaliniću i ostalima. U koncentraciji na ograničavanje učinka Zvezdinih centara ne smije se otvoriti prostor ostalima, posebno Amerikancima koji sami mogu donijeti pobjedu.

4. Pronaći nove koševe

Finale protiv sjajne momčadi je zahtjevno, pa Cedeviti za ostanak na životu vjerojatno neće biti dovoljna još bolja obrana. Repeša mora pronaći nove načine na koji će Cedevita do koševa koji su joj nedostajali, više nego obrana na Marjanoviću. Tomas će biti svježiji, Babić je u “zoni”, Ukić sve više asistira... jedino Pilepić spava skoro cijeli playoff. Ni visoki igrači ne smiju više promašivati, a lopta, generalno, mora brže kružiti terenom.

5. Uvesti goste u paniku

I u Beogradu se vidjelo da igrače i trenera Radonjića hvata panika kada utakmica ne teče u njihovom smjeru. Slažu se čudne petorke, ruka skraćuje (u drugoj utakmici promašili su 19 trica), lopte se gube. Od prve sekunde Cedevita treba hrabrom igrom i nepobjedivim stavom unijeti nemir u suparnikove redove i izazvati nervozu.

Linker
23. rujan 2024 09:33