Ronald Gorsic / CROPIX
OPERACIJA OI

NOVI IZBORNIK OTKRIVA KAKO DO RIJA 'Stojko, Kukoč i Rađa će paziti na njega!'

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 26. ožujak 2016. 15:22

U danu u kojem je predstavljen kao novi izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, Aco Petrović nije bio samo optimističan oko plasmana na Olimpijske igre. Izgledao je euforično...

- Nije to samo moja percepcija da imamo što reći u Torinu ukoliko se dobro pripremimo. Od subote (danas, nap. p.) krećem u razgovore s igračima, a želja mi je u istom se danu čuti sa šestoricom, sedmoricom glavnih. Samo čitajući njihove stavove osjetio sam da smo na istom tragu, a ja još agresivnije od njih razmišljam o plasmanu u Rio.

Može i bez razigravača

Naši suparnici će s istim pristupom doći u Torino...

- Grci imaju karakter pobjednika. Talijani su ekstremno talentirani, no nisam siguran bi li im i dvije lopte bile dovoljne. No, Hrvatska ima kvalitetu za dobiti obje reprezentacije, a na pripremama dovoljno vremena da postavimo hijerarhiju u momčadi. Siguran sam da ćemo imati kemiju jer smo jedinstveni u želji da odemo na OI. Od centara prema naprijed imamo golemi napadački talent, a na pripremama moramo napraviti apsolutno sve da u obrani izgledamo sjajno. Obrana daje priliku za pobjedu, a napad olakšava situaciju. To je ključ uspjeha. Uvijek me se doživljavalo napadačkim trenerom pa je sada paradoks da će imperativ biti obavezna igra. Obrana mora biti besprijekorna. Zbog nje smo izgubili od Češke, a ne zbog napada.

Što će konkretno raditi Rađa, Kukoč i Vranković na pripremama?

- Ne očekujem da participiraju u treninzima, ali prije i poslije će puno razgovarati s igračima i to će biti jako važan dio priprema. Nakon što odgledaju treninge iznijet će svakom igraču vlastito viđenje što treba napraviti kako bi bio još bolji.

Cedevitin trojac

Kako ćete riješiti problem playmakera i organizacije igre?

- Ne mogu odgovoriti prije nego što dobijem zeleno svjetlo Drapera, Popovića i Ukića. Moram znati iz koje mase biram prije nego što izaberem put kojim ćemo ići. Volio bih imati Drapera. Znam kako mu pristupiti i koji profil igre dati. U nekim dijelovima utakmice, ali ne kao noseća struktura, moguća je i petorka s Hezonjom, Simonom i Bogdanovićem. Primjerice, Hezonji se nude velike mogućnosti ako ostane na Bargnaniju ili Datomeu.

I Šariću, ali i u intervjuu Jutarnjem listu početkom godine, Draper je rekao da više neće igrati za Hrvatsku.

- Uz dužno poštovanje i vama i Dariju, zbog svega što smo prošli u Cedeviti dozvoljavam si pravo tražiti Drapera da igra.

Stižu nam informacije da Ante Tomić neće biti na raspolaganju za kvalifikacije...

- Čuo sam takve glasine, ali za dva do tri tjedna otići ću u Barcelonu. Želim ga jer mu mogu ponuditi profil igre sličan Barceloninom, a ne kao dosad u reprezentaciji. Nakon ‘picka’ dobit će poziciju na vrhu reketa, a ne da igra leđima prema košu jer se sa svojom konstitucijom teško može boriti protiv jakih europskih centara.

Tko će razgovarati s kandidatima iz Cedevite s obzirom da ste i dalje čelnik Cibone?

- Nisam u sukobu interesa. Zna se koja trojica su potencijalni kandidati i podrazumijeva se da će Bilan, Arapović i Babić biti na popisu za pripreme. Nema potrebe da razgovaram s Bilanom kada obojica znamo da će doći na pripreme. Razgovarat ću s nositeljima koji u sebi nose frustracije zbog godina loših rezultata. Na popisu će biti 15 igrača i svi će imati šansu. Pripreme će iznjedriti pričuvnu četvorku, popuniti preostale vanjske pozicije...

O Žižiću ste govorili prilikom inauguracije, sad ste rekli da će Arapović biti na pripremama, je li Bender u planu?

- On je apsolutno unutra, ali morat će odlučiti je li mu prioritet hrvatska reprezentacija ili nešto drugo. Znam da dan poslije završetka izraelskog prvenstva odlazi u SAD (workouti kod NBA klubova, nap. p.), ali ako želi u reprezentaciju mora od prvog do posljednjeg dana biti s nama. Na draft se može javiti i videovezom. Moja nedoumica je što je Bender po poziciji, četvorka ili trojka, jer ove sezone nije puno igrao i zato ga želim od prvog dana.

Hijerarhija će se znati

Koliko je važno imati vođu?

- S Popovićem ću razgovarati i zbog toga što ima ‘x faktor’ u odlučujućim trenucima kada treba donijeti odluku, a to nam je potrebno. Treba nam karakter, a treninzi će odrediti hijerarhiju.

Kako od Bogdanovića, igrača koji je u stanju zabiti 44 koša u NBA-u, dobiti sličnu dominaciju?

- Cilj mi je da naši napadači kroz jednostavne situacije na terenu dođu u pozicije koje ima najviše odgovaraju. Bojan neće samo šutirati nego i puno igrati leđima prema košu jer tako može kreirati. Šariću ću dati kreaciju, da igra ‘pick’ s centrom o čemu se puno pričalo, ali se još nije dogodilo. Napredovao je i u igri leđima prema košu.

Hezonja je izjavio da će se njega i Šarića pitati za sve vezano za reprezentaciju.

- S vremenom sam naučio da neke stvari treba resetirati i za mene će sve početi s prvim telefonskim razgovorom. Uostalom, naši totemi (Rađa, Kukoč i Stojko) i njihova riječ će biti jako važni i za ovakve situacije.

Linker
22. rujan 2024 19:32