E TO JE DUŽNIČKO ROPSTVO

Ni Abramovič ih ne bi spasio: KK Zadar dužan 100 milijuna kuna! Krivac? Naravno, nitko

Obzirom da klub nema novca i da bi ga naplata otjerala u stečaj, predsjednik Zadar Edvin Šimunov dogovorio je s OTP bankom otplatu kredita za neka bolja vremena
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 28. ožujak 2011. 17:04

Iako je na samom rubu bankrota, prvog travnja na račun košarkaškoga kluba Zadar dospjeva naplata kredita OTP banke u visini 6 milijuna kuna!

To je tek prvi od sedam kredita kojeg je uprava kluba podigla kod OTP banke u razdoblju od 13. travnja 2007. do 28. rujna 2010., a čija glavnica ukupno iznosi nevjerojatnih 41,6 milijuna kuna! Kad se tome pribroje kamate koje u prosjeku iznose 8 posto, KK Zadar je OTP banci zapravo dužan preko 60 milijuna kuna!

Tim dugovima valja još dodati oko 15 milijuna kuna prema Poreznoj upravi, 2 milijuna kuna prema gradskoj upravi, 11 milijuna kuna za dugove s početka 90-tih te nepoznate iznose kredita kod Hypo i Erste banke za tekuće poslovanje kluba. Stvarni dug KK Zadra tako penje na preko 100 milijuna kuna!

Obzirom da klub u ovom trenutku nema novca za osnovno funkcioniranje i da bi ga naplata lako otjerala u stečaj, predsjednik KK Zadar Edvin Šimunov dogovorio je s OTP bankom otplatu dospjelog kredita za neka bolja vremena.

- To je iznos glavnice prvog kredita u iznosi 813 tisuća eura. Dogovorili smo prolongiranje otplate, a za ostale kredite ćemo vidjeti. Prema kartici koju nam je dostavila OTP banka, KK Zadar je na dan 25. siječnja ove godine imao dva dugoročna i jedan kratkoročni kredit koji zajedno, dakle s tih 6 milijuna kuna, ukupno iznose 12.452.036 kuna - kazao je Šimunov.

Na pitanje koliko je zapravo KK Zadar ukupno dužan, i kome, te treba li, po pitanju kredita, više vjerovati kartici banke ili sudskim zabilježbama u zemljišnim knjigama, Šimunov je odgovorio da “treba vjerovati javnim isprava dok se drukčije ne dokaže”.

Kao osiguranja za izdane kredite OTP banka je upisala založno pravo nad pet parcela i poslovnih objekata u vlasništvu kluba u Jazinama, ukupne površine 3606 kvadratnih metara. Nekretnine u vlasništvu kluba dosad su bile procijenjene na 15, najviše 20 milijuna kuna pa je uistinu teško razumjeti zašto je OTP banka pristala na trostruko veće zaduženje od realne tržišne vrijednosti nekretnina.

Naime, u neposrednoj blizini klupske imovine u Jazinama nalazi se stara zgrada Kazališta lutaka koju je sudski vještak prošle godine zajedno s zemljištem (ukupno oko 1502 kvadrata po prosječno 535 eura) procijenio na 5,8 milijuna kuna. Vrijednost nekretnina KK Zadar, prema toj procjeni, iznosio bi maksimalno 15 milijuna kuna, a one su opterećene s tri puta većim iznosom (3606 kvadrata po 1561 eura).

Banka potraživanja prema klubu može prodati, a može ih pretvoriti i u vlasnički udio u sklopu najavljene privatizacije. Ako do toga dođe, s obzirom na visinu potraživanja koja su debelo iznad klupske imovine, OTP banka bi lako mogla postati većinski vlasnik kluba.

Inače, posljednji kratkoročni kredit u iznosu od 94 tisuće eura uprava kluba je podigla 28. rujna 2010. za premošćivanje obveza prema Hrvoju Periću koji je iz Zadra otišao u španjolsku Unicaju.

Linker
28. rujan 2024 16:03