Victor Wembanyama je zaludio svijet košarke

 STEVE MARCUS Afp
WEMBANYAMA MANIA

VIDEO LeBron, Curry i Giannis ludi za 18-godišnjim Francuzom: ‘On je svemirac, kao da je izašao iz igre‘

Mladi Francuz je programirani prvi pick na draftu sljedeće godine.
Piše: SNObjavljeno: 07. listopad 2022. 14:34

"Ovo je bila najveća utakmica koju sam do sada igrao u svojem životu." Tim je riječima 18-godišnji Victor Wembanyama komentirao svoj nastup za francuski Metropolitans u utorak u New Yorku protiv momčadi G League Ignite u kojoj igraju neki vrhunski talenti koji su odlučili provesti sezonu u razvojnoj NBA ligi umjesto na sveučilištu.

Francusko čudo od djeteta je u toj utakmici ubacio 37 poena uz šut 11/20, odnosno 7/11 za tri poena, a imao je i 4 skoka te 5 blokada. Metropolitans je izgubio utakmicu 115:122, ali svi su pričali o Wembanyami koji je programirani prvi pick na sljedećem NBA draftu. Kad je već tako, onda je on odgovorio na sličan ili isti način u drugoj utakmici koju su ove dvije momčadi igrale jučer. Wembanyama je opet bio sjajan - ubacio je 36 poena uz šut 11/24 (za trice 2/7), imao 11 skokova, 4 blokade i 4 asistencije, a ovaj put je njegova momčad slavila sa 112:106.

Svi oni koji su sumnjali u Wembanyamin talent, ako je takvih uopće i bilo, sada su utihnuli, a najbolje je Francuza opisao LeBron James.

"Svi pričaju o njemu kao o jednorogu (pojam ustanovljen u NBA ligi da označi visoke igrače koji imaju dobar šut, op.a.), ali on je vanzemaljac. Nikad nije postojao košarkaš toliko visok, a toliko elegantan na parketu. S takvom visinom on odlično vodi loptu, uzima vanjske šuteve s korakom unatrag, trči kroz blokove i puca, blokira šuteve, sve. On je definitivno generacijski talent", rekao je LeBron.

Stephen Curry je imao zanimljivu usporedbu o Wembanyamu.

"On je kao košarkaš iz NBA 2K igre, kao svaki playmaker koji želi biti visok 210 centimetra. On je kao da varaš na igri, sjajno ga je gledati", rekao je Curry.

"On je nevjerojatan", kaže Giannis Antetokounmpo i dodaje: "Nevjerojatno je kakav šut ima, kako se kreće, nevjerojatno je brz za svoju visinu, može blokirati šuteve, sve. On ima šansu biti jedan od najboljih košarkaša na svijetu, ovo do sada nismo nikad vidjeli. Moramo se početi pripremati za njega", istaknuo je grčki košarkaš.

Linker
09. svibanj 2024 22:11