THEARON W. HENDERSON Afp
VELIKO NBA FINALE

Sudar svjetova u lovu na NBA prsten: Najveća Dinastija 21. stoljeća protiv najveće u povijesti

Golden State i Boston u noći sa četvrtka na petak kreću u lov na naslov NBA prvaka,
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 02. lipanj 2022. 20:08

Boston Celtics po 18. ili Golden State Warriors po sedmi put? NBA sezona došla je do pred sam kraj, a ostalo je da vidimo koja će od posljednje dvije momčadi na kraju osvojiti prsten.

Obje momčadi su do ovog finala iako je prije sezone malo tko očekivao od njih. Posebno se to odnosi na Warriorse koji su posljednje dvije godine propustili doigravanje, a u sezonu su ušli bez Klaya Thompsona koji se i dalje oporavljao od ozljeda zbog kojih je propustio dvije sezone. No, momčad Stevea Kerra je u sezonu ušla furiozno, s 9 pobjeda u prvih 10 utakmica, a pobjedom nad Phoenixom za Božić Golden State je otišao na omjer 27-6. Stephen Curry je igrao na MVP razini, Draymond Green se doveo u pravu formu i dominirao obranom, a dva su igrača bila posebno važna za novi izgled Warriorsa - Andrew Wiggins i Jordan Poole.

Wiggins i Poole

Wiggins se kao prvi pick na draftu 2014. nije snašao u ulozi superstara i vođe momčadi Minnesote pa je u Golden Stateu tražio novu priliku. Dobio ju je, ali se i sam izborio za nju jer je bio spreman žrtvovati se i postati u najboljem slučaju treća opcija u napadu, dok je u obrani igrao na najopasnijim protivnicima. To mu je i donijelo prvi nastup na All-Star utakmici, i to u prvoj petorci.

image
AFP

Posebna je priča Jordan Poole. On je na draftu 2019. izabran s 28. pickom, u prve dvije sezone se prilagođavao na sistem Warriorsa da bi u ovoj eksplodirao. Poole je s 22 godine s 12 poena iz prošle sezone došao na prosjek od 18,5 poena u ovoj sezoni s time da je u čak 8 utakmica postigao najmanje 30 poena. Dok se Thompson nije vratio u momčad Poole ga je mijenjao kao Curryjev “splash brother”, a kada je i Klay napokon stupio na parket i pokazao da nije zaboravio igrati košarku dvoglava zvijer je samo dodala još jednu glavu.

image
AFP

Boston je u sezonu ušao na drukčiji način. Brad Stevens je s klupe prešao u kancelariju, a zamijenio ga je jedan od omiljenih NBA pomoćnika, Ime Udoka, kojem je ovo prva sezona u ulozi glavnog trenera. Boston prošlog ljeta nije dovodio velika pojačanja, ali se činilo da su povratak Ala Horforda te akvizicije Dennisa Schrodera i Josha Richardsona dovoljne da se Celticsi priključe borbi za sam vrh Istoka. No, nije tako izgledalo na početku sezone.

Celticsi nisu igrali dobro, pljuštale su kritike na račun Udoke, ali i najvećih zvijezda - Jaysona Tatuma i Jaylena Browna. Porazom od Milwaukeeja, njihov omjer na Božić je bio 16-17, a mediji su bili puni tekstova o nužnim promjenama u momčadi i to onim velikima. Pisalo se o tome tko bi trebao otići, Tatum ili Brown, ali Stevens je bio dovoljno mudar da vidi širu sliku. S nekoliko tradeova je pročistio svlačionicu, a kada je momčad prihvatila Udokine postavke, postali su nezaustavljivi. Boston je u 2022. upisao omjer 34-12 i doveo se na drugo mjesto Istoka s nevjerojatnim učinkom na obje strane parketa.

image

Jayson Tatum i Jaylen Brown udarni
su tandem Bostona koji je do finala
nanizao Brooklyn, Milwaukee i Miami

AFP

U doigravanje su obje momčadi ušle s velikim očekivanjima, ali ipak ih je malotko smatrao glavnim favoritima. Bili su to Milwaukee, Phoenix, Philadelphia, Brooklyn, pa i Memphis, ali na kraju su ostale samo ove dvije momčadi. I one će od večeras krenuti u rješavanje pitanja osvajača NBA lige.

Smart na Curryja

U finale Golden State ulazi odmorniji jer su seriju protiv Dallasa završili tri dana prije nego je Boston izbacio Miami. Uz to, Warriorsi su do naslova prvaka Zapada došli sa samo 4 poraza, dok su Celticsi izgubili 6 utakmica, a i protiv Milwaukeeja i protiv Miamija su morali igrati sedmu utakmicu. Doduše, umor u situaciju kada se igra NBA finale nije toliko važan jer ulogu umjesto njega preuzima adrenalin, ali zato jeste zdravstveno stanje.

Boston ima problema s ozljedama dva svoja najbolja obrambena igrača. Marcus Smart je ove godine proglašen najboljim obrambenim igračem lige, a Robert Williams je s 2,2 blokade po utakmici bio drugi u toj kategoriji u regularnom dijelu sezone. Njih dvojica su tijekom playoffa propuštali neke utakmice zbog ozljeda, a ni finale neće dočekati u idealnom stanju. Uz njih, na ozljedu ramena se žali i Tatum, definitivno najvažniji igrač Bostona. Na drugoj strani, najvažniji igrači Warriorsa nemaju nikakvih problema s ozljedama, a u seriji bi mogli zaigrati i Otto Porter, Andre Iguodala te Gary Payton II, sve igrači koji su propustili prethodne playoff serije, a koji su dosta važni za Warriorse, posebno u fazi obrane.

Ozljede i spremnost igrača će definitivno igrati važnu ulogu u ovoj seriji, ali će pitanje pobjednika ipak na kraju odlučiti talent i košarkaška kvaliteta. A tu je teško reći na čijoj strani je ona veća. Obje momčadi imaju izrazite superzvijezde (Curry, Tatum), sjajne druge opcije (Thompson, Brown), odlične obrambene igrače (Green i Wiggins, Smart i R.Williams), dodatnu snagu na bekovima (Poole, Derrick White), kao i pod košem (Kevon Looney, Al Horford) te specijalce na krilima (Porter, Grant Williams). Imaju i sjajne trenere s time da je Kerr ipak dokazani trener na najvišem nivou dok Udoka nagovještava da bi mogao ići sličnim putem. Sve u svemu, momčadi posložene kako treba.

image
THEARON W. HENDERSON Afp

Što će onda odlučiti? Veliki dvoboj sigurno će imati Curry i Smart. Najbolji obrambeni igrač lige imat će veliki problem zaustaviti Curryja koji je neprestano u pokretu i koji sjajno igra s loptom, ali i bez nje. Od njega možete očekivati šut za tricu s bilo koje pozicije na terenu, ali i brzi ulaz pod koš čim mu se otvori prostor za takvo što. Također je izuzetno opasan u kretnji bez lopte jer se on nalazi u neprestanom pokretu tražeći slobodan prostor nakon blokova koje mu postavljaju suigrači. Ako ga Smart uspije barem usporiti, Boston će napraviti odličan posao.

Zanimljivo pod košem

S druge strane tu je dvoboj između Tatuma i Wigginsa. Rekli smo već kako je Wiggins izrastao u odličnog obrambenog igrača, a posebno je to pokazao u dvoboju protiv Dallasa gdje je Luku Dončića doslovno pratio na svakom milimetru parketa. Možemo očekivati da će slično raditi i protiv Tatuma, a s obzirom na to da je zvijezda Bostona u doigravanju pokazala da se dosta popravila u razigravanju momčadi, Wiggins će vjerojatno imati sličan zadatak kao protiv Dončića - ne dopustiti ni lake šuteve, ali ni jednostavne linije dodavanja.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se rasplesti borba pod košem. Ni jedna ni druga momčad nemaju dominantnog centra koji će iz večeri u večer postizati 20-ak poena po utakmici, ali obje strane u svojim redovima imaju prave ratnike pod košem. Green i Looney s jedne, a Horford i R. Williams s druge strane bit će nositelji borbe za prevlast u skoku.

Ostali najizdržljiviji

Ono što će posebno biti zanimljivo pratiti je trenerski dvoboj. Kerr je poznat po tome da prilagodbe za protivnike pravi još tijekom jedne utakmice pa nije rijetkost za u 48 minuta koristi različite obrane kako bi zaustavio protivnike. Uz klasičnu igru “jedan na jedan”, Kerr često koristi zonu, a protiv Dallasa smo vidjeli nekoliko varijacija te zone uključujući i onu “box and one” u kojoj je Wiggins čuvao Dončića, a ostatak momčadi bio raspoređen u zonu. Tako nešto možemo očekivati i u slučaju s obranom Tatuma, dok će s druge strane biti zanimljivo vidjeti hoće li Udoka nastaviti s igrom u kojoj u obrani svatko može preuzeti bilo kojeg protivničkog igrača.

Već smo pisali o brzini kojom se Curry kreće i traži slobodan prostor, a s preuzimanjem mu se često zna otvoriti više šanse, kako njemu, tako i Thompsonu i Pooleu, uistinu opasnim šuterima s vanjskih pozicija. Isto tako će biti zanimljivo vidjeti koliko će Kerr uspjeti sakriti Curryja u obrani, odnosno koliko će ga uspješno Udokini igrači uspjeti napadati. Sigurno će obje momčadi pokušati igrati što bržu košarku kako bi izbjegli postavljene obrane jer su Warriorsi i Celticsi u vrhu NBA lige po tom pitanju.

No, svi planovi u serijama na sedam utakmica često padnu u vodu, posebno oni koji su postavljeni uoči prve utakmice. Pozivati se na ono iz regularne sezone, u kojoj su momčadi podijelile po jednu pobjedu, nema nikakvog smisla jer je sada ulog puno veći, a i momčadi drukčije izgledaju. U ovoj čudnoj sezoni, ispresijecanoj koronavirusom i ozljedama, Golden State i Boston su se pokazali najizdržljivijima. Tko će na kraju biti najbolji, saznat ćemo za najkasnije 17 dana. Tada se igra potencijalna sedma utakmica, sve počinje noćas u 3 sata po hrvatskom vremenu.

Na reprizu se čekalo 58 godina

Celticsi i Warriorsi su se već jednom susreli u NBA finalu i to daleke 1964. momčadi. Tada su Warriorsi igrali s prefiksom San Francisco, a u svojim su redovima imali jednog od najboljih košarkaša svih vremena, Wilta Chamberlaina. No, to nije bilo dovoljno za Boston koji su predvodili Bill Russell i John Havlicek, a koji je u toj seriji pobijedio s 4-1.

Zanimljivo je da je u toj seriji igralo čak 10 budućih članova Kuće slavnih. Uz Russella i Havliceka u redovima Bostona to su još bili Tom Heinsohn, K.C.Jones, Sam Jones, Clyde Lovellette i Frank Ramsey, dok su uz Chamberlaina iz te momčadi Warriorsa u Kuću slavnih ušli još Guy Rodgers i Nate Thurmond. Kako su u Kuću slavnih ušla i oba trenera, Red Auerbach i Alex Hannum, onda se broj povećava na njih 12.

Tatum u doigravanju zabija više od Curryja, Green je najbolji asistent

Tri igrača ovih rivala u ovogodišnjem doigravanju imaju prosjek veći od 20 poena po utakmici, dok je još njih šest je na dvoznamenkastom prosjeku.

Najefikasniji s 27 poena po utakmici je Jayson Tatum, odmah do njega je Stephen Curry koji je u doigravanju postizao 25,9 poena. Slijede Jaylen Brown (22,9), Klay Thompson (19,8), Jordan Poole (18,4), Andrew Wiggins (15,8). Marcus Smart (15,5), Al Horford (11,9) i Grant Williams (10,1).

Najbolji skakači su Al Horford (9,6) i Kevon Looney (7,7), dok asistenti predvode Draymond Green (6,3), Marcus Smart (6,2) i Stephen Curry (6,2). Robert Williams je najbolji bloker (1,9), Jayson Tatum i Jaylen Brown imaju najviše osvojenih lopti (1,2).

Linker
18. travanj 2024 13:30