Joel Embiid

 MADDIE MEYER Getty Images Via Afp
KONAČNO NA TRONU

Srbi će tome proturječiti, ali ‘dominator‘ koji je srušio Jokića zaslužio je MVP titulu

Ispada da je ‘iskukao‘ trofej Michaela Jordana, no sve što je ove sezone napravio ide mu u prilog
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 03. svibanj 2023. 14:11

Kao što je poznato već pokoji tjedan, dok smo službenu potvrdu dobili rano u noći s utorka na srijedu po hrvatskom vremenu, Joel Embiid peti je uzastopni MVP sezone u NBA ligi koji nije rođen u SAD. Nakon što su po dva puta cijenjenu nagradu, koja od ove sezone nosi ime Michaela Jordana, odnosili Giannis Antetokounmpo i Nikola Jokić koji su - usput budi rečeno - bili finalisti, potencijalno i "zasluženi osvajači", kao što je to centar Sixersa iza kojeg je najbolja sezona karijere.

Prvi centar s MVP nagradom nakon 23 godine - ako Tima Duncana, dvostrukog osvajača 2002. i 2003. ne računamo za centra, makar... - i Shaqa O‘Neala koji je to prvi i jedini put u svojoj karijeri zaslužio 2000. sa samo jednim glasom "protiv", odnosno tek jednim od 122 glasača koji ga nisu stavili na prvo mjesto. Embiid je pak sad imao puno oštriju konkurenciju, s obzirom da je utrka proglašavana jednom od najneizvjesnijih ikad, dok je završila sa 73-15-12 ako govorimo o glasovima za prvo mjesto koje su dobili Embiid, Jokić i Antetokounmpo, odnosno 915-674-606 u ukupnom zbroju bodova. Uvjerljivi četvrti, sa čak 89 glasova za četvrto mjesto bio je prvi čovjek Bostona, Jayson Tatum.

image
MITCHELL LEFF Getty Images Via Afp

Prevdeno, sumnje nije bilo, makar je sam Embiid "glumio" iznenađenje...

- Dugo sam ovo čekao - iskreno će Kamerunac.

- Iza mene je puno napornog rada, dok sam puno toga prošao, i tu ne govorim samo o košarci. Osjećaj je dobar. Fantastičan.

Odavno je centar Sixersa - čovjek koji je košarku počeo igrati s 15, godinu dana kasnije stigao u SAD, nakon još tri, uz jednu na sveučilištu, stigao u Philadelphiju, da bi zbog ozljeda dvije godine čekao na debi - označio MVP titulu kao jedan od svojih ciljeva. Dio javnosti u Srbiji bi ovih dana to okarakterizirao kao da je "iskukao nagradu", s obzirom da nije skrivao razočaranje time što je dvije godine zaredom bio drugi iza Nikole Jokića. Međutim, Joel Embiid je to prije svega zaslužio na parketu, za početak drugom uzastopnom titulom najboljeg strijelca lige, s tri poena više (33,1) no što je ubacivao prošle sezone, onda i s 54,8 posto šuta iz igre, uvjerljivo najboljim učinkom u karijeri, s 10,2 skoa, 4,2 asista, 1,7 blokadom po utakmici...

image

Joel Embiid

MITCHELL LEFF Getty Images Via Afp

Uz dužno poštovanje Jokiću i njegovim "wiltovskim" brojkama, pogotovo Antetokounmpu koji - kao i Embiid - dominira na oba kraja parketa, sezona s tri 50+ utakmice, još deset s više od 40 poena, uz činjenicu da su Sixersi u doigravanje ušli kao treća momčad Istoka, prilično jasno oslikava stanje stvari.

- Apsolutno sam oduževljen što je Joel osvojio MVP nagradu - rekao je trener Sixersa Doc Rivers koji je utrku proglasio završenom kad je Embbid zabio 52, uz 13 skokova protiv Celticsa pred kraj osnovnog dijela sezone.

- On predstavlja sve što ta čast donosi. Njegova želja za napretkom je neusporediva s bilo čijom i kako kaže ona izreka: "San se ne ostvaruje čarolijom, već napornim radom", on je sve napravio napornim radom.

U Philadelphiji su pak navikli, Embiid je njihov peti MVP nakon što je Wilt Chamberlain to u dresu Sixersa bio triput zaredom od 1966. do 1968. pa 1981. Julius Erving, 1983. Moses Malone i konačno 2001. Allen Iverson.

Dalje, Joel Embiid je postao drugi MVP rođen u Africi, nakon Hakeema Olajuwona 1994. Kako god okreneš, kamerunski centar je ušao u društvo najposebnijih, tamo gdje je od prvog dana bilo jasno da će mu jednom biti mjesto. Još otkad je došao na Kansas i dominirao sveučilišnom košarkom nepune tri godine nakon što je uzeo loptu u ruke. Ili kad je istu dominaciju pokazao odmah po "sljetanju" na NBA parkete s dvogodišnjom odgodom.

Klasa Joela Embiida nikad nije bila sporrna, MVP nagrada u tom smislu neće previše promijeniti percepciju prema sad već sedam godina jednom od dvojice najboljih NBA centara, nekih pet neupitnim Top 5 igračem u ligi. Ono zbog čega oko njega stoje pojedini upitnici je - izdržljivost. I ove sezone je odigrao tek 66 od 82 utakmice, dvije manje od prošlosezonskog rekorda karijere, dok je trenutno ponovo u "autu".

- Vidjet ćemo - odbio je odgovoriti hoće li zaigrati u drugoj utakmici seriji sa Cleticsima nakon što je prvu, kao i posljednje dvije protiv Netsa u prvom krugu, propustio zbog ozljede koljena.

Ono što je sigurno, Joel Embiid će u Philadelphiji pred svojim navijačima u petak primiti Trofej Michaela Jordana...

Osvajači MVP nagrade u 21. stoljeću

2000. Shaquille O‘Neal (LA Lakers)

2001. Allen Iverson (Philadelphia)

2002. Tim Duncan (San Antonio)

2003. Tim Duncan (San Antonio)

2004. Kevin Garnett (Minnesota)

2005. Steve Nash (Phoenix)

2006. Steve Nash (Phoenix)

2007. Dirk Nowitzki (Dallas)

2008. Kobe Bryant (LA Lakers)

2009. LeBron James (Cleveland)

2010. LeBron James (Cleveland)

2011. Derrick Rose (Chicago)

2012. LeBron James (Miami)

2013. LeBron James (Miami)

2014. Kevin Durant (Oklahoma City)

2015. Stephen Curry (Golden State)

2016. Stephen Curry (Golden State)

2017. Russell Westbrook (Oklahoma City)

2018. James Harden (Houston)

2019. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee)

2020. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee)

2021. Nikola Jokić (Denver)

2022. Nikola Jokić (Denver)

2023. Joel Embiid (Philadelphia)

Embiidove brojke ove sezone

66 utakmica (omjer 43-23)

39 double-double učinaka

1 triple-double

33,1 pona po utakmici

54,8% šuta iz igre

85,7% slobodna bacanja

10,2 skokova po utakmici

4,2 asista po utakmici

1,7 blokada po utakmici

Linker
04. srpanj 2024 08:09