Chris Graythen/Getty Images
LISNICE ĆE BITI NEŠTO TANJE

SMANJUJU SE UGOVORI NEKIMA OD NAJPLAĆENIJIH SVJETSKIH SPORTAŠA! Objavljen način 'rezanja', dok traje pandemija svi su se obvezali poštovati mjere

NA RED DOŠLI I MILIJUNAŠI Smanjenje plaća NBA igračima za 25% prošlo je bezbolno jer je ovakva situacija predviđena u Kolektivnom ugovoru s ligom
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 19. travanj 2020. 16:45

Od 15. svibnja, kad NBA igračima uglavnom dolaze posljednje rate ugovora za aktualnu sezonu, koja je tada inače već debelo u doigravanju, odnosno više od dvije trećine lige je na godišnjem odmoru, ove će godine plaće biti smanjene za 25 posto. I tako će ostati dok traje pandemija koronavirusa.

Kako je to ovih dana objavio David Silver, od suspenzije sezone prihodi su “gotovo na nuli”, zaposlenici lige već su ranije potpisali smanjenje plaća za 30 posto, dok su posljednji na red za rezanje došli igrači od kojih je na startu pregovora traženo smanjenje od čak 50 posto. Međutim, čak i ovih 25% je uvjetno s obzirom na to da se ta opcija neće aktivirati u slučaju da se odigra ostatak ligaškog dijela i doigravanje.

“Postignut je dogovor po kojem će se plaće igračima rezati postupno, ovisno o razvoju situacije s pandemijom. Važno je naglasiti da u Kolektivnom ugovoru postoji stavka po kojoj se plaće mogu smanjiti zbog utjecaja “više sile” poput epidemije i naredbi vlasti, ovisno o broju utakmica koje se ne odigraju”, stoji u priopćenju Sindikata NBA igrača.

Spomenuta stavka obuhvaća “rat i ratne situacije... sabotažu, terorizam ili prijetnje sabotažom i terorizmom; eksplozije; epidemije; prirodne katastrofe kao što su požari, poplave, suše, uragani, tornada, oluje ili potresi; bilo kakve civilne ili vojne akcije”. Prevedeno, NBA liga se još prije nekoliko godina dobro pripremila za situaciju koja je zatekla posljednjih mjeseci cijeli svijet. Kolektivni ugovor omogućio je vlasnicima i igračima maksimalno brz dogovor, odnosno dao im je dobar okvir u kojem su se ekspresno mogli odraditi pregovori, koji su zaključeni zadovoljstvom s obje strane.

Međutim, ovo smanjenje plaća utjecat će i na budući Salary Cap, koji je još prije svega doživio udarac zbog zategnutih odnosa s Kinom, najvećim inozemnim NBA tržištem, a sad će to ići još niže. Što znači da će ugovori igrača u sljedećim godinama biti manji, dok će se i dosta važećih morati revidirati.

Linker
08. srpanj 2024 18:02