Nikola Jokić i Denver brane naslov prvaka

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia
KREĆE NOVI SPEKTAKL

Počinje NBA liga: Već nekoliko godina nema čovjeka na prijestolju, tko će biti kralj ove sezone?

Na parketu će istrčati tri od posljednjih pet različitih prvaka, što pokazuje koliko je teško obraniti naslov
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 24. listopad 2023. 21:25

Da ne idemo u “prapovijest”, vratit ćemo se tek u osamdesete i devedesete godine prošlog stoljeća, kad su ligom vladali Magic Johnson s Lakersima i Larry Bird s Pistonsima, odnosno Michael Jordan s Bullsima. Dinastiju koja je vezala tri naslova prvaka dobili smo i na prijelazu stoljeća kad su se u Lakersima spojili Shaq O’Neal i Kobe Bryant, takav epitet u još dužem vremenskom razdoblju nosili su Tim Duncan i njegovi Spursi, dok su se u prošlom desetljeću pojavili Steph Curry i Warriorsi....

Sad žezlo drži Nikola Jokić

Od Jordanove ere se pak vrlo dugo znalo tko je u određenom razdoblju “kralj NBA lige” jer krunu je prvo nekoliko godina evidentno nosio O’Neal, onda je na kraće vrijeme žezlo preuzeo Duncan koji ga je predao Bryantu, ovaj pak LeBronu Jamesu koji je okrunjen uzastopnim naslovima s Miamijem 2012. i 2013. Nakon nove titule s Cavaliersima 2016. godine, u juriš na Jamesovo prijestolje krenuo je Kevin Durant, na njega zasjeo s naslovom 2017. i potom zbog ozljede dvije godine kasnije morao abdicirati.

image

Damian Lillard se priključio Giannisu Antetokounmpu

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

U međuvremenu je došla pandemija, LeBron James je 2020. pod balonom u Orlandu s Lakersima uzeo svoj četvrti prsten, da bi ga 2022. Curry izjednačio te prvi put u karijeri postao MVP finala, čime je definitivno učvrstio svoje naslijeđe. Međutim, od spomenute Durantove abdikacije, liga je bez čovjeka na prijestolju, odnosno svake sezone se okruni novi kralj. Tako je to 2021. postao Giannis Antetokounmpo koji je Milwaukeeju donio naslov nakon 50 godina čekanja, posljednjih godina svoju je kandidaturu istaknuo Luka Dončić koji pak još uvijek čeka ozbiljniji uspjeh s Mavericksima, dok je proljetos na prijestolje zasjeo - Nikola Jokić. Nakon što je dvije godine zaredom bio MVP lige, Jokić je u prošloj sezoni tu najcjenjeniju nagradu “prepustio” Joelu Embiidu, da bi odigrao jedno od najboljih doigravanja u povijesti za prvi NBA naslov u Denveru.

I tako Nikola Jokić u 78. NBA sezonu ulazi kao kralj lige u kojoj i dalje imaju što za reći i James, i Curry, i Durant, i pogotovo Antetokounmpo, kao i nova generacija koju, uz Dončića, predvode Jayson Tatum, Devin Booker, pa i Ja Morant, čiji je zvjezdani uzlet usporen kontroverzama izvan parketa...

image

Phoenix će nositi trojac Devin Booker - Kevin Durant - Bradley Beal

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

Svi oni će ove sezone biti u borbi za najveće stvari jer bez obzira što liga već dugo nema jednog izrazitog favorita - posljednjih pet godina pet različitih prvaka, što se posljednji put dogodilo od 1976. do 1980. - najozbilniji kandidati za naslov su itekako poznati. Na Istoku su to Bucksi u kojima se Giannisu priključio Damian Lillard, onda posljednja dva finalista, Boston i Miami, dok se u tom krugu nadaju biti i Sixersi. S druge strane, prvaci Nuggetsi su favoriti na Zapadu, gdje dobre argumente uvijek pa tako i ove sezone ima Golden State, obje momčadi iz Los Angelesa, definitivno Sunsi u kojima se Durantu i Bookeru priključio Bradley Beal, plus Memphis i Sacramento koji su, uz dovoljno talenta, proteklih godina skupili i nešto iskustva.

Puno ‘buke’ oko Wembanyame

Tako trenutno izgledaju stvari u NBA ligi koja se priprema na jednu novu eru. Onu Victora Wembanyame u San Antoniju. Dugo jedan prvi pick drafta nije s toliko “buke” došao u ligu pa je i to jedna od priča koje će se pratiti sljedećih tjedni i mjeseci, tamo do proljeća 2024. kad uđemo u završnicu utrke za prstenovima...

image

Victor Wembanyama

LOREN ELLIOTT Afp

Kvartet hrvatskih NBA igrača

BOJAN BOGDANOVIĆ (Detroit)

Krilo (34), 201 cm

10. NBA sezona - 15,6p, 3,8s, 2,6

Dosadašnji NBA klubovi: Brooklyn, Washington, Indiana, Utah

709 utakmica/10.959 poena

U jubilarnoj sezoni će Bogdanović na startu biti izvan momčadi zbog ozljede lista desne noge, ali po povratku će bez sumnje odmah zauzeti svoje mjesto u početnoj petorci Pistonsa, čiji je bio najbolji strijelac prošle sezone s 21,6 poena po utakmici, što mu je najbolji učinak u karijeri. Također, postao je i drugi Hrvat (Toni Kukoč) s više od 10 tisuća poena u NBA ligi. Bojan je dokazana NBA klasa, čovjek za 20 milijuna dolara po sezoni, pouzdana napadačka opcija, no, ujedno i sjajan "žeton" u nekoj potencijalnoj razmjeni s obzirom da mu je u ugovoru za sljedeću sezonu zajamčeno tek dva od 19 milijuna dolara...

DARIO ŠARIĆ (Golden State)

Krilni centar (29), 208 cm

6. NBA sezona - 11p, 5,6s, 1,9a

Dosadašnji NBA klubovi: Philadelphia, Phoenix, Minnesota, Oklahoma City

437 utakmica/4777 poena

Dolazak u Golden State mogao bi biti najbolji potez u karijeri Darija Šarića, koji je u prošlosti često završavao na krivim mjestima. Jednom svojom krivicom kad je izabrao dvije godine u Efesu umjesto odlaska u NBA, dok mu se tamo dvaput dogodio trade "na gore", iz Philadelphije u Minnesotu i iz Phoenixa u Oklahoma City. Sad nakon sezone u kojoj se vraćao iz jednogodišnje rehabilitacije zbog ozljede koljena Dario ima priliku dokazati svoju košarkašku inteligenciju, ujedno i produktivnost na najvišoj NBA razini, u rotaciji Warriorsa, jednih od favorita za naslov prvaka.

IVICA ZUBAC (LA Clippers)

Centar (26), 213 cm

8. NBA sezona - 8,8p, 7,1s, 1,3b

Prijašnji NBA klub: LA Lakers

475 utakmica/4110 poena

Od dolaska u Clipperse u veljači 2019. godine, Ivica Zubac startao je 308 od 361 utakmice, odnosno baš svaku od 152 u osnovnom dijelu posljednje dvije sezone. Konstanta koju je pokazivao u tom razdoblju osiguravala mu je sve veću minutažu koja je prošle sezone narasla na 28,6 po utakmici, dok je upisao također najbolje prosjeke karijere u poenima (10,8), skokovima (9,9) i blokadama (1,3). Povrh svega je Zubac s Clippersima stalno u doigravanju, tek su ih ozljede spriječile u većim ostvarenjima kakva u Los Angelesu sanjaju i ove sezone.

LUKA ŠAMANIĆ (Utah)

Krilni centar (23), 208 cm

4. NBA sezona - 4,8p, 2,5s, 0,8a

Dosadašnji NBA klubovi: San Antonio, New York*, Boston*

43 utakmice/207 poena

Prošle su već četiri godine otkad su Spursi pomalo iznenađujuće "potrošili" 19. pick na Zagrepčanina koji je još sa 16 godina potpisao za Barcelonu, da bi na draft izašao nakon jedine ozbiljne seniorske sezone u Olimpiji. U međuvremenu je Šamanić napustio San Antonio, potpisivao za Knickse i Celticse, gdje nije dobio priliku u NBA utakmici, već je dvije godine proveo u razvojnoj G ligi, da bi ga u završnici prošle sezone povukli Jazzeri za koje je u sedam utakmica pokazao dovoljno za ugovor i mjesto na rosteru ove sezone.

Linker
07. svibanj 2024 20:45