Screenshot: Instagram
KONTROVERZNE REAKCIJE

Pištolji, tučnjave i prijetnje - umjesto borbe za najboljeg, mlada zvijezda je odlučila probuditi gangsterski duh lige

Mladi igrač Memphis Grizzliesa u striptiz klubu mahao s oružjem i zbog toga zaradio suspenziju
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 06. ožujak 2023. 13:29

Nisu NBA igrači imuni na poziranje s pištoljima i drugim vrstama oružja. Svojedobno je Sebastianu Telfairu, igraču čuvenih Portland ‘Jail‘ Blazersa pronađen pištolj u klupskom zrakoplovu, a toj ekipi takve situacije nisu bile strane. Gilbert Arenas 2010. suspendiran je na godinu dana jer je u svađi sa suigračem oko kockarskog duga, u svlačionici u jednom trenutku izvukao pištolj.

Bili su to, na neki način, posljednji "trzaji" gangsterskog stila kojeg su košarkaši gajili krajem devedesetih godina, odnosno prvih godina 21. stoljeća. Tadašnji komesar NBA lige, David Stern, krenuo je u obračun s takvim stilom i u tome i uspio jer se takvi incidenti u pravilu više ne događaju.

Ali pravila su tu da se ruše. To je valjda bilo u glavi Ja Moranta koji je ovih dana glavna priča NBA lige, ali ne zahvaljujući igrama na parketu već ponašanjem izvan dvorana. Naime, jedna od najvećih mladih košarkaških zvijezda na svijetu prije par je dana na Instagram Live videu pozirao s pištoljem.

image
TIM NWACHUKWU Getty Images Via Afp

Bilo je to u noći s petka na subotu u Houstonu, a Morant je pištolj dok se zabavljao u nekom noćnom striptiz klubu, nakon utakmice s Rocketsima. Čelni ljudi Memphisa odmah su reagirali i suspendirali svojeg glavnog igrača na najmanje dvije utakmice pa on neće igrati utakmice protiv dviju momčadi iz Los Angelesa - Lakersa i Clippersa. No, vjerojatno će ta kazna biti veća, posebno jer se još nisu oglasili iz NBA lige.

- Svjesni smo objave Ja Moranta na društvenim mrežama i istražujemo cijeli slučaj - kratko se oglasila NBA nakon ovog incidenta putem glasnogovornika, Mikea Bassa, dok se komesar Adam Silver još nije oglasio.

A poznavajući trend kojim se NBA želi odmaknuti od bilo kakvog nasilja i svega onoga što bi moglo loše utjecati na javni imidž lige, kazna bi mogla biti žestoka. Posebno jer su proteklog tjedna u javnost isplivale i dodatna dva problema koja je Morant uzrokovao prošlog ljeta.

Washington Post u srijedu je donio priču kako se Morant obračunao s djelatnicima jednog trgovačkog centra. Sve je počelo kada se Morantova majka sukobila sa zaposlenicima jednme trgovine i nakon toga pozvala svojeg sina, koji se pojavio s društvom od čak devet ljudi. Oni su se sukobili sa zaštitarima trgovačkog centra, a jedan od njih je udario u glavu glavnog čovjeka osiguranja. To nije bio Morant, ali on je optužen zbog prijetnji zaštitarima. Navodno se i raspitivao kada jednom od zaštitara završava smjena...

Druga priča još je lošija za Moranta. Dogodila se u njegovom kvartu u Memphisu i to nakon košarkaške utakmice na kojoj je Morant pozvao neke mlade igrače. Jedan od njih ima 17 godina, igrao je za momčad koja je vodila protiv Morantove, a u jednom trenutku došlo je do sukoba između Moranta i mladića.

image
JUSTIN FORD Getty Images Via Afp

Sve je počelo kada je Morant jako pogodio loptom mladića na što mu je mladić uzvratio istom mjerom. To nije dobro sjelo Morantu te je fizički napao protivnika koji je u prijavi policiji napomenuo kako ga je igrač Memphisa udario 12 ili 13 puta. No, to nije bilo sve - Morant je otišao u kuću i vratio se s pištoljem za pasom i jasno naglašavao kako mu je "pri ruci". Mladi košarkaš shvatio je to kao prijetnju i sve prijavio policiji.

Ni to nije sve. Morant je pod istragom NBA lige bio i nakon utakmice koju je Memphis igrao protiv Indiane. Tijekom same utakmice verbalno su se sukobili Jaov otac, Tee, i njegov prijatelj s igračima Pacersa, a nakon što je utakmica završila, u priču se navodno umiješao i Ja. Naime, zaštitari Indiane prijavili su kako je prema igračima Indiane, u trenucima kada su se spremali ući u autobus, iz tamnog terenca, koji se sporo kretao i u kojem se vozila zvijezda Memphisa, uperena laserska zraka, koju su prepoznali kao onu kojom se nišani iz određenog oružja. Morantovu prijatelju zbog incidenta je doživotno zabranjen ponovni ulazak u dvoranu.

Tada nije bilo potpunih dokaza kako je Ja umiješan u cijelu priču pa je kazna izostala, ali sada bi 23-godišnji košarkaš mogao dobiti veliku kaznu. On je odmah uputio ispriku nakon što je objavljena snimka na Instagramu, ali to mu neće puno pomoći. Previše se problema oko njega dogodilo u kratkom vremenu, a NBA liga ne podnosi nikakva iskakanja iz postavljene matrice. Uostalom, gangsteri su "istrijebljeni" iz NBA lige, sada se uglavnom raspravlja o modnom stilu pojedinih košarkaša.

image
TIM NWACHUKWU Getty Images Via Afp

Memphis je ove sezone nastavio gdje je stao u prošloj. Na drugom su mjestu Zapada i definitivno je jasno kako je riječ o jednoj od najboljih momčadi u konferenciji. Nisu u krugu najvećih favorita za osvajanje naslova, ali odmah su u sljedećem.

Mogli bi Grizliji svima pomrsiti račune, ali sve ovisi o tome hoće li Ja Morant nastaviti s ekscesima izvan terena i koliko će to Adam Silver trpjeti. Početkom sezone košarkaš je bio jedan od onih o kojima se pričalo u utrci za MVP-a, sada je odlučio biti onaj koji će buditi gangsterski duh.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Leko je kiksao s uvrštavanjem tog igrača u prvu momčad, a ovo što Awaziem radi nikad nisam vidio". Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao greške koje je Hajdukova obrana radila na utakmici protiv Lokomotive. Zbog čega su Lokosi održali nogometnu lekciju Splićanima? Kako je Perković osvojio bod u debiju na klupi Osijeka? Može li Rijeka do Europe? Kako objasniti potez Ante Ercega? Odgovore na ta i druga pitanja pronađite u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘:

Linker
30. lipanj 2024 19:28