Bill Russell

 -/EVERETT/PROFIMEDIA -/Everett/Profimedia
ZASLUŽENO PRIZNANJE

Ovakvu počast još nitko nije imao! Evo kako će se NBA trajno odužiti jednom od najvećih košarkaša ikada

Jednaku vrijednost u hokeju ima veliki Wayne Gretzky, odnosno u bejzbolu Jackie Robinson.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. kolovoz 2022. 21:29

Vodstvo NBA lige donijelo je odluku kojom će odati počast Billu Russellu, jednoj od najzaslužnijih figura svoje povijesti. U suradnji s udruženjem igrača (NBPA) objavili su da će na razini cijele lige umiroviti njegov dres s brojem 6 kojeg je nosio za vrijeme cijele karijere. U njemu je, podsjetimo, kao igrač Boston Celticsa osvojio rekordnih 11 naslova NBA-prvaka i postao jedan od najvećih košarkaša u povijesti igre.

Prvi će Russell postati igrač kojeg će NBA trajno štovati, pa će tako po uzoru na legendarnog hokejaša Waynea Gretzkog i njegov broj 99, odnosno bejzbolaša Jackieja Robinsona (broj 42 u MLB-u), Russellova "šestica" biti zabranjena za korištenje svakom klubu. Russellov umirovljeni dres dobit će i svoje mjesto pod svodom svake dvorane u kojoj se igra NBA liga.

- Njegov neponovljivi uspjeh na terenu mora biti poštovan na jedinstven i povijesni način. Trajno umirovljenje njegova dresa kroz cijelu ligu osigurava nam da će njegova karijera zauvijek biti primjer svima - rekao je Adam Silver, komisionar NBA lige.

Osim umirovljenja njegova dresa, svi NBA igrači tijekom sezone 22/23 nosit će prigodnu oznaku na njihovim dresovima, točnije na desnom ramenu. Također, njegovi Celticsi imat će posebnu svečanost, čiji će detalji biti objavljeni uskoro, a bit će im dizajnirani i posebni dresovi u kojima će nastupati sljedeće sezone.

Podsjetimo, Russell je osvojio 11 prstenova za NBA prvake u njegovih 13 sezona koliko je odigrao. Bio je i sveučilišni prvak sa San Franciscom 1965. i 1966. godine, a osvojio je i olimpijsko zlato s reprezentacijom SAD-a 1956. godine u Melbourneu. Pet puta je bio MVP lige, 12 puta je nastupao na All-star utakmicama, a 1975. godine dobio je i zasluženo mjesto u košarkaškoj Kući slavnih u Springfieldu.

Još za vrijeme igračke karijere postao je prvi tamnoputi trener u povijesti NBA lige, kada je 1966. zasjeo na klupu Celticsa.

Linker
20. travanj 2024 06:06