Austin Reaves

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia
KAKVA PARTIJA

Osveta ‘šmokljana‘ kojem spremaju 100 milijuna dolara. Nisu ga htjeli u NBA-u, a onda je poslao LeBrona u kut

Momčad iz Los Angelesa je pobijedila Memphis uz sjajne partije Hachimure i Reavesa
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 17. travanj 2023. 14:30

Nije bilo veliko iznenađenje što su Lakersi u prvoj utakmici NBA doigravanja pobijedili Memphis jer je momčad iz Los Angelesa u odličnoj formi posljednjih tjedana dok je druga momčad Zapada potresena ozljedama Stevena Adamsa i Brandona Clarkea, ali i svime što se događalo oko Ja Moranta. No, iznenađujuća su ipak bila imena junaka utakmice jer su Lakerse do pobjede vodili Rui Hachimura i Austin Reaves.

Jako je dobru utakmicu odigrao Anthony Davis koji je Memphisu ubacio 22 poena uz šut 10/17, a imao je i 12 skokova, 7 blokada te po 3 asistencije i ukradene lopte. LeBron James je dodao 21 poen, 11 skokova, 5 asistencija, 3 blokade i 2 ukradene lopte uz šut 8/16. Dvije najveće zvijezde Lakersa su dale svoj obol pobjedi, ali Hachimura je s 29 poena i 6 skokova te nevjerojatnim šutem 11/14 te 5/6 za trice inicirao preokret u trećoj četvrtini dok je Reaves zakucao posljednji čavao u lijes Grizzliesa. On je utakmicu završio s 23 poena, 4 asistencije i 3 skoka uz šut 8/13 (trice 3/5), a nevjerojatno je što je radio u odlučujućim trenucima utakmice.

Sve je krenulo nešto više od četiri minute prije kraja utakmice kada je Reaves, pri rezultatu 108:106 za Lakerse, izveo sjajnu asistenciju iza leđa za tricu Hachimure. U sljedećem napadu je iskoristio blok Davisa i pogodio s poludistance pa je uslijedilo polaganje pa trica pa novo polaganje za seriju 7:0 Lakersa i odlazak na nedostižnih 120:112.

image

Reaves protiv Ja Moranta

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

Utakmica se lomi, na parketu su LeBron i Davis koji imaju odlične partije, a niti jedan od njih nije dotaknuo loptu u četiri napadačke akcije. ‘Obrva‘ je u njima sudjelovao praveći blokove, dok je ‘Kralj‘ stajao sa strane, u kutu, odvlačeći protivničke igrače od Reavesa i čekajući povratnu loptu na šutu koju nije niti jednom dobio. Nije bilo ni potrebe jer je Reaves sve riješio s nevjerojatnim samopouzdanjem.

- I‘m Him - urlao je Reaves nakon posljednjeg koša u toj seriji, a ovaj izraz se ne može doslovno prevesti jer 24-godišnji košarkaš nije mislio na niti jednog konkretnog ‘njega‘ već da je on upravo taj koji treba riješiti ovakve utakmice.

Reavesova samouvjerenost nije nikakva novost jer takve nastupe ima tijekom cijele sezone u kojoj se definitivno potvrdio kao pravi NBA igrač, a nije izgledalo da će biti tako. Naime, on u NBA ligu nije došao nakon jedne sezone na sveučilištu te kao velika zvijezda izabran u prvoj rundi drafta. Dapače, Reaves je prije NBA lige na sveučilištima bio čak pet godina jer je jednu morao pauzirati kad se s Wichite State prebacivao na Oklahomu. U zadnjoj sezoni je imao odlične brojke - 18,3 poena uz 5,5 skokova i 4,6 asistencije, ali to nije bilo dovoljno da bude izabran na draftu 2021. godine.

NBA skauti su Reavesu tada zamjerali da nema konstantan šut, kao i to da nije dovoljno brz u driblingu. Isticano je da nema atleticizam te da je jako loš u obrani, posebno u branjenju brzih igrača. Isto tako su rekli kako je prestar da bude neki projekt, odnosno da nema puno mjesta za napredak. Najbolja prognoza je bila da je to igrač za drugu rundu drafta.

Izgledalo je kako je za Reavesa tada najbolja opcija odlazak u Europu, ali on je vjerovao u sebe i izborio se za poziv u kamp Lakersa. Na početku prošle sezone je dobio two-way ugovor, ali je ubrzo potpisao dvogodišnji ugovor vrijedan 2,5 milijuna dolara. Bivši trener Lakersa Frank Vogel dao mu je šansu prošle godine te je u 61 utakmici igrao 23,2 minute te postizao 7,3 poena uz 3,2 skoka i 1,8 asistenciju.

image

LeBron James se ‘sklonio‘ u stranu dok je Reaves rušio Memphis

MEG OLIPHANT/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Meg Oliphant/getty Images/profimedia

Ove sezone brojke su mu narasle. Odigrao je 64 utakmice u kojima je bio na prosjeku od 13 poena uz 3,4 asistencije i 3 skoka, a impresivni su njegovi postoci šuta - ukupno 52,9% te 39,8% za trice. Kako je sezona odmicala tako je dobivao sve više povjerenja aktualnog trenera Lakersa Darvina Hama te se nametnuo u startera oživjele momčadi Lakersa.

Posljednjih 10 utakmica regularnog dijela sezone bio je u startnoj petorci te imao prosjek od 18,3 poena, 6,1 asistenciju i 3,3 skoka uz 57,1% ukupnog šuta te 48,6% za tricu. Na parketu je preuzimao sve veću odgovornost te došao do statusa da bude presudan čovjek prva utakmice doigravanja protiv druge momčadi Zapadne konferencije.

Čovjek kojeg je izgledom lakše zamijeniti za nekog službenika nego profesionalnog košarkaša svojim je stavom došao do velike nagrade i statusa heroja dana među navijačima Lakersa. Osveta šmokljana, kako bi se to popularno reklo.

- Od prvog treninga sam znao da se on neće dugo zadržati na two-way ugovoru. Dovoljno dugo sam u košarci da prepoznam košarkaše koji imaju visoki IQ, kao i igrače čija se igra podudara uz moju - izjavio je LeBron nakon sinoćnje utakmice.

Je li ‘Kralj‘ znao od ranije ili se priključio aktualnom vlaku, manje je važno. Važno je to da je Reaves pokazao da se i bez elitnih fizikalija može igrati na vrhunskoj razini, a za to će biti bogato nagrađen ovog ljeta. Ugovor s Lakersima mu istječe, a NBA analitičari prognoziraju kako bi mogao dobiti 100 milijuna dolara za sljedeće četiri godine. Što sada misle oni skauti koji su slagali izvještaje prije drafta 2021.?

Linker
06. listopad 2024 12:25