MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
TONI KUKOČ ZA SN

‘Oni uništavaju košarku! Ne znam tko to forsira i kome to što donosi. A Dončić i Jokić su naša škola...‘

Proslavljeni hrvatski košarkaš za Božićne je blagdane navratio u Hrvatsku
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. siječanj 2022. 11:17

Toni Kukoč (53) došao je Božićne blagdane provesti u Splitu, a stigao je na kratko i do Zagreba. Tončica Čeljuska dovela ga je u svoju izvrsnu emisiju “U svom filmu”. Epizodu s Kukočem kao gostom obavezno pogledajte sljedećeg utorka na HTV-u. Zahvaljujući susretljivosti kolega iz sportske rubrike HTV-a, te Zvonimira Sunare - Sukija, dobile su i Sportske novosti priliku za pokoju minutu razgovora s jednim od najboljih hrvatskih i europskih košarkaša svih vremena.

Siromašni klubovi

Toni je bio iznimno susretljiv, dobro raspoložen, premda u pravilu bježi od javnih nastupa jer je rastrgan na sve strane.

- Živ sam, to je najvažnije u ovim teškim vremenima. Zdravlje mi je dobro - uz široki osmijeh otvorio je Toni razgovor.

Dodatno se nasmijao kad je uslijedilo pitanje o aktualnom trenutku hrvatske košarke, poglavito reprezentacije koja se ljetos najprije nije uspjela plasirati u Tokio, da bi jesenas izgubila i dvije uvodne utakmice u kvalifikacijama za SP.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

- Nije lagano pitanje, nije lako pričati o našoj reprezentaciji. Dosta puta govorim o tome da je naš najveći problem što nam najbolji igrači ne mogu igrati za reprezentaciju. Čak i kada uspiju doći, igraju odmah, bez treninga, iscrpljeni, neuigrani... Za mene doista nema puno smisla gledati reprezentacije kako igraju važne, često presudne utakmice, bez najboljih igrača. Ne znam tko to forsira i kome to što donosi, ali to nije srž sporta. FIBA tako uništava košarku. Kako ćemo mi na SP, ili u Tokio ako nemamo najbolje igrače? I ako se oni ne mogu barem malo uigrati. Znam da više ne mogu biti mjesec ili dva na okupu, ali barem dva, tri tjedna trebaju da bi se nešto pripremilo. Mi praktički nemamo igrače koji igraju zajedno u klubu, pa da se barem tamo donekle upoznaju.

Dobrih je igrača sve manje, premda Kukoč misli da ih imamo dovoljno da složimo respektabilnu momčad.

- Iz godine u godinu imamo odličnih igrača koji igraju važne role u jednoj NBA ligi. Nažalost, ne možemo ih sastaviti, ne možemo uhvatiti kontinuitet najprije treninga, a onda i rezultata. To je pogubno za razvoj košarke, od toga puno toga kreće na loše. Klubovi su nam siromašni, a reprezentacija igra bez glavnih igrača. Teško je to ljudima prihvatiti, a posljedice su onda iznimno teške.

Bogdanović i Zubac i ove sezone imaju sjajne NBA role?

- Babo i Zubac imaju kontinuitet igranja u NBA, igraju odlično, važni su igrači svojih momčadi, svi znamo koliko su dobri. Od njih se takve igre očekuju. Bojan ide u red iskusnijih NBA igrača, sjajan je šuter, nema puno takvih.

Već nekoliko godina naveliko se priča o tome da se NBA jako promijenio. Kukoč pomno prati ligu, to mu je već pet godina i posao. Podsjećamo, Toni je posebni savjetnik predsjednika Chicago Bullsa Michaela Reinsdorfa.

Važno je dočekati HoF

- Neću reći je li današnja košarka bolja nego u moje vrijeme, ali je bitno drugačija. Sad se daleko više šutira, te se napadi daleko brže završavaju. Kad sam bio na Hall of Fame dodjeli, pričao sam s puno generacija, te još jednom spoznao kako svi oni misle da se najbolja košarka igrala baš u njihovo vrijeme. To misli svaka generacija. Oni stariji kažu da tko zna gdje bi im bio kraj da su u svoje vrijeme imali osobne kuhare, masere, doktore, kondicijske trener, privatne avione... Zato ne volim uspoređivati generacije. No, činjenica je da ova generacija šutira kao nitko. Centra ili nema ili mora šutirati trice. Neke ekipe 50 posto svojih napada završavaju šutem za tricu. To je nama bilo nezamislivo. U naše vrijeme možda bi momčad ispalila 15 trica po utakmici, a sad Curry sam ispali skoro toliko.

image

Robert Šola i Toni Kukoč

MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

Kad se već dotaknuo Hall of Famea, Toni je dosta godina čekao da bude primljen.

- Ne gledam to tako. Čekao sam osam godina, neki su čekali 25 ili 30. Netko uvijek čeka duže, ali važno je samo dočekati da te prime. Doživiš tri nezaboravna dana, druženje s generacijama igrača, pričaš o njihovim iskustvima, pogledima, situacijama s kojima su se oni nosili. Sve to donosi jedno dragocjeno, nezaboravno i super događanje... Osjećaš svoju pripadnost kompletnoj košarci.

LeBron je učio od Jordana

Vratili smo se malo i na probleme hrvatske košarke, ali ovaj put klupske. Dino Rađa je davno rekao da ne prati NBA, a prije nekoliko dana i da ne prati ABA ligu. A Rađa je predsjednik Stručne komisije HKS-a.

- Ne znam što je Dino rekao, nisam naletio na njegovu izjavu. Pogledam pokoji rezultat ABA lige, pa i poneku utakmicu ako baš naletim. Međutim, siguran sam da našim igračima, kao i svim drugima u svijetu, trebaju jake utakmice da bi napredovali. Ako je ABA liga jača od naše, ako tamo imaju jači podražaj, onda je igranje te lige za igrače korisno. Napokon, u toj ABA ligi stasali su i naši NBA igrači, te još mnogi koji nisu Hrvati. Bilo bi super da imamo više novca, da možemo biti konkurentni u toj ABA ligi, još bolje u Euroligi, ali nažalost nije tako.

Bullsi ove sezone igraju izvanredno, godinama nisu bili tako dobri.

- Baš smo dobri, na vrhu Istoka, iako je sezona jako duga pa ćemo tek vidjet ćemo što će donijeti nastavak. No, većina igrača preboljela je koronu, tako da po tom pitanju ne bi smjelo biti nekih većih problema. Treba vidjeti i kako će se sav taj cirkus oko korone reflektirati na ozljede. Izgubili smo Patricka Williamsa koji nam se vraća tek koncem ožujka, a vrlo nam je bitan igrač.

Bullsi dakako nisu slučajno tu gdje jesu, jer ljetos smo svjedočili i velikom redizajnu momčadi.

- Još prije nekoliko godina govorio sam predsjedniku da bismo trebali kompletno redizajnirati klub, da trebamo novog generalnog menadžera, trenera, igrače... Predugo smo bili momčad bez pravog identiteta. Ne znam što je predsjednik usvojio od svega što sam mu govorio, ali nakon nekog vremena doveli smo Karnišovasa za glavnog menadžera. Naravno da me je predsjednik pomno ispitivao o njemu, o tome koliko ga poznajem, kako ga vidim... Karnišovas je potom doveo novog trenera Donovana, a onda je krenuo i redizajn momčadi. Doveli smo Lonza Balla, DeRozana, Vučevića, Carusa... Promijenili smo kompletan DNK kluba i svlačionice.

Svi igraju odlično, ali dok mediji u prvi plan guraju DeRozana i LaVinea, Kukoč će na prva dva mjesta staviti druga dva igrača.

- Ball i Caruso su toliko fenomenalni u obrani, da im se svi divimo iz utakmice u utakmicu. Oni su ti koji s takvim fanatizmom povlače i sve druge u momčadi, jer ne možeš se švercati kad vidiš kako ti dečki “giljaju” u obrani, a onda još stignu dati i veliki obol u napadu. DeRozan i LaVine su fantastični ofenzivno, Vučević jednako tako. Ostali igrači samo su se na to pridodali. Imamo sjajan spoj iskustva i mladosti, napada i obrane. I tko god uđe na parket, spreman je preuzeti svoj dio posla, te odmah poprimi mentalitet suigrača. Da, jako smo optimistični i sretni zbog svega što je napravljeno.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

U posljednje vrijeme LeBron James igra kao u najboljim danima, a ima 37 na leđima. Može li uz bok neponovljivom Michaelu Jordanu?

- LeBron je fenomen. Nije upitno da je on najbolji atleta u povijesti košarke. U kojem god sportu da je bio, on bi uspio, bio na vrhu. Nemoguće jak, brz i okretan, a ima sjajnu košarkašku inteligenciju te dovoljno mekoće u pokretima. Uspoređivati Jordana i njega jako je teško, rekao sam da ne volim uspoređivati generacije, jer svaka će reći da je bila najbolja. LeBron je ipak imao povlasticu učiti od Jordana, Kobea, O’Neala... Svaki dan može na videu pogledati sve što su oni radili te onda dodatno usavršavati neke njihove pokrete. Prije si mogao imati samo trenera koji bi ti to objašnjavao, te suigrače ili suparnike koji bi te tjerali da postaneš bolji. Danas sve imaš na dlanu. No, činjenica je da je Jordan s Bullsima napravio NBA globalnim sportom, najvećom sportskom pričom na svijetu. Sve je u ligi s njim otišlo na do tada neslućene dimenzije i preko noći su svi igrači samo maštali o tome da budu dio NBA.

Naša škola košarke

Europski igrači posljednjih godina odnose MVP titule. Giannis Antetokounmpo dva puta, Jokić nakon njega. Pitanje je samo vremena kad će MVP biti i Dončić.

- Giannis je Europljanin, ali samo po putovnici; on je košarkaški odrastao u Americi. No, Jokić i Dončić su naša škola košarke, oni su ponikli učeći na način na koji smo i svi mi učili i igrali. Igrajući kod nas, ti o košarci naučiš sve, jer naša je košarka fundamentalna, s njom igraš gdje hoćeš. Jokić i Dončić nisu velike atlete, ali su dečki sjajnog talenta, koji imaju nevjerojatan košarkaški IQ. I zato su fenomeni u tom svijetu košarke. I živući dokaz kako se na ovim prostorima i dalje rađaju igrači za najveću moguću razinu košarke.

Mišina pjesma najbolje oslikava koliko svi mi volimo Hajduk

Toni u Americi jedan hrvatski klub ipak prati pomnije nego ostale.

- Hajduk se uvijek prati, Hajduk je nešto posebno. Pogledamo sam pažljivo utakmicu s Osijekom, u nevjerici se divio prepunim tribinama i ugođaju. Gledao sam prije toga i Hrvatska - Rusija na Poljudu. Mišina pjesma najbolje oslikava kako se Hajduk voli, ja sam samo jedan od onih koji ga vole na takav način.

Hoće li Hajduk biti prvak?

- Hoće, ako će na kraju sezone imati najviše bodova.

Linker
05. listopad 2024 14:47