Jerry West

 OMAR RAWLINGS Afp
IN MEMORIAM

Odlazak velikog košarkaškog uma: Porazi su ga učinili jednim od najvećih pobjednika u povijesti

Preminuo je Jerry West, veliki igrač čija je silueta u logu NBA lige
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 12. lipanj 2024. 21:41

Logo. I ne treba reći ništa više da bi svi u NBA ligi pa i svijetu sporta znali o kome je riječ. U 87. godini umro je Jerry West, igrač čija silueta krasi čuveni NBA logo i čovjek koji će se pamtiti kao jedan od najvećih pobjednika u povijesti lige. I to nakon igračke karijere u kojoj je izgubio osam od devet NBA finala u kojima je nastupio s Lakersima.

Sigurno se pitate kako onda čovjek sa samo jednim prstenom prvaka može biti jedan od najvećih pobjednika u povijesti? Tako jer ih je osvojio još osam kao "arhitekt" dvije najveće generacije Lakersa te "su-arhitekt" Dinastije Warriorsa. Dakle, govorimo o jednom od najvećih NBA dužnosnika ikad, uz rame Redu Auerbachu i Patu Rileyju kojeg je pak baš West "lansirao u orbitu".

image
USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

Pritom je Jerry West bio i veliki košarkaš, jedan od najvećih ikad. Poražavajućem finalnom omjeru unatoč. Jer svih 14 sezona u NBA ligi je West bio All-Star, deset puta je biran u prvu i još dvaput u drugu petorku sezone, bio je i najbolji strijelac, i najbolji asistent lige, izabran je među prvih 35, onda i 50 te 75 najvećih svih vremena, jedini je MVP finala koji nije osvojio naslov kad i tu nagradu...

Međutim, igrački dani su mu - po vlastitom priznanju - donijeli prije svega gomilu frustracija koje će se kasnije pretočiti u "bolesnu želju" da svoje Lakerse učini većima od Celticsa koje nikad nije pobijedio u finalu (0-6). Krenuo je kao trener, ali u tri godine na klupi, poraza u konferencijskom finalu i još dva u polufinalima, shvatio je kako to nije poziv u kojem može biti uspješan.

I kako to obično biva s rođenim pobjednicima kakav je bio Jerry West, kraj jedne priče označava početak puno veće. Ona će krenuti kad je Lakerse kupio Jerry Buss, koji je dotadašnjeg skauta Westa imenovao generalnim managerom, kasnije ga htio i vratiti na klupu, da bi ovaj na putu do konferencije za novinare na kojoj ga je vlasnik naumio predstaviti kao trenera, iz ureda izvukao dotadašnjeg pomoćnika Paula Westphala i rekao da će taj voditi momčad. Njegovo ime je - Pat Riley. Godinu kasnije osvojen je novi naslov prvaka, drugi u tri godine, te je rođen Showtime, momčad koja će se do ‘88. još tri puta penjati na tron.

Onda se prvo umirovio Kareem Abdul-Jabar, Magicu Johnsonu je ‘91. dijagnosticiran HIV, iste godine je Riley "pobjegao" u New York, u sljedećim sezonama prema mirovini su išli James Worthy i Byron Scott, ali Lakersi su i dalje imali Westa koji će ‘96. povući, uz imenovanje Rileyja, dva najgenijalnija poteza dužnosničke karijere. Prvo je na draftu napravio trade s Hornetsima u kojem je za njihov 13. pick u Charlotte poslao Vladu Divca, dok je u Los Angeles stigao - Kobe Bryant. Mjesec dana kasnije za Lakerse je kao slobodan igrač potpisao - Shaquille O‘Neal. Ostalo je povijest...

image

Jerry West i Kobe Bryant

STEPHEN DUNN Afp

Kad je 2000. dočekao više od desetljeća iščekivani novi naslov prvaka, West je nakon točno 40 godina - draftiran još 1960. dok je klub bio u Minneapolisu - otišao iz Lakersa. Ispostavit će se, zauvijek.

Time pak nije zaključen njegov košarkaški put jer se 2002. vratio u NBA kao generalni manager Memphisa, gdje je udario temelje momčadi koja će nešto kasnije postati redovni sudionik doigravanja. Usput je pomogao i svojim Lakersima razmjenom Pau Gasol - Kwame Brown, s tim da je u paketu dobio i prava na tada potpuno anonimnog Marca Gasola.

Veliki vizionar nije završio ni kad se umirovio 2007. sa 69 godina jer već 2011. prihvatio je poziv da bude savjetnik u Warriorsima, što je rezultiralo time da Golden State na njegovu inicijativu draftira Klayja Thompsona i Draymonda Greena te oko Stepha Curryja izgradi jednu od najvećih momčadi u povijesti.

Posljednja postaja Jerryja Westa bili su pak Clippersi, gdje je od 2017. također radio kao savjetnik i uvelike pripomogao da "najveće NBA ruglo" izraste u ozbiljnu franšizu...

Ukratko, napustio nas je jedan od najvećih košarkaških umova ikad.

Linker
12. lipanj 2024 21:44