CHRISTIAN PETERSEN Afp
NAPOKON ZDRAV

Dario Šarić prebolio koronu i sanirao ozljedu te se vrlo dobrom predstavom vratio na NBA parkete

Protiv svoje prve momčadi za koju je igrao u NBA ligi odigrao je nadahnutu rolu ulaskom s klupe
Piše: Hina, Hrvoje Slišković/Jutarnji listObjavljeno: 13. veljača 2021. 23:57

Hrvatski košarkaški reprezentativac Dario Šarić zaigrao je za Phoenix Sunse nakon mjesec dana izbivanja te u 120-111 domaćoj pobjedi protiv Philadelphia 76-ersa sudjelovao sa 15 koševa, dva skoka, četiri asistencije, četiri osvojene lopte i jednom blokadom za 19:50 minuta provedenih u igri.

Šarić je prije subotnjeg nastupa posljednji put igrao još 11. siječnja da bi zatim zbog protokola vezanih uz virus COVID-19 i ozljede gležnja izbivao mjesec dana. Ipak, vratio se protiv svoje prve momčadi za koju je igrao u NBA ligi te odigrao nadahnutu rolu ulaskom s klupe.

image
Statistika Darija Šarića
SOFASCORE

GRAFIKA: SOFASCORE.COM

Sunse je do pobjede protiv vodećeg sastava Istočne konferencije predvodio Devin Booker s 36 ubačaja, a odličan je bio i veteran Chris Paul sa 18 poena, 10 asistencija i 8 skokova. Kod Sixersa najbolji je bio Joel Embiid sa 35 pogodaka, po 18 su dodali Tobias Harris i Ben Simmons.

Sunsi su i dalje četvrta momčad Zapada s omjerom pobjeda i poraza 16-9, dok su Sixersi usprkos drugom uzastopnom porazu na turneji po Zapadu vodeći na Istoku sa 18-9.

Šarić: Neću lagati, bilo mi je teško

- Ne mogu lagati, bilo mi je teško. Kad sam dobio covid, nisam mogao vani, jasno, kako ne bih još nekoga zarazio, a nisu mi niti dopustili da u kući vozim bicikl, dižem utege ili radim bilo koje druge vježbe, javio se novinarima preko zoom-calla hrvatski košarkaš Dario Šarić, nakon što je odradio prvi potpuni trening s momčadi Sunsa otkako je 11. siječnja bio pozitivan na testiranju.

Devet utakmica je propustio prema NBA protokolu vezanom za "zdravlje i sigurnost" i još četiri (do ogleda sa Sixersima) zbog uganuća lijevog gležnja. Bilo bi ih i više jer su Sunsima nakon tog 11. siječnja odgođene sljedeće tri utakmice zato što nisu imali dovoljno raspoloživih igrača.

- Kad sam se nakon covida vratio u momčad, radio sam samo sprintove i malo igrao s momčadi i - nezgodno stao. Ne znam kako se to dogodilo, čudna situacija, jer nisam nagazio ni na čiju nogu. Nikoga nije bilo pored mene, samo sam krivo stao. Bilo mi je teško tih tjedana, ali ostavljam to iza sebe. Gledam samo prema naprijed, pozitivno razmišljam. Nekidan sam si rekao - to je to za ovu godinu, nema više ozljeda - kaže.

Šarić je zbog problema s mišićem propustio sve pripremne utakmice, prve tri u novoj sezoni te još jednu zbog poštede (bila je to druga utakmica Sunsa, dan za danom). Phoenix je na za njih izvrsnom omjeru pobjeda i poraza 15-9, a Dario Šarić je dosad odigrao samo sedam utakmica. Na prosjeku je 10.6 koševa i 4.6 skokova po utakmici.

U aktualnoj sezoni, nakon što je potpisao trogodišnji ugovor vrijedan 27 milijuna dolara, Šarić je najčešće na petici mijenjao Deandrea Aytona, manje je igrao na poziciji četvorke. Njegovo odsustvo najbolje je iskoristio Frank Kaminsky i "protiv" njega će se u povratničkim utakmicama boriti za bolje mjesto.

Liječnički bilten nije mu ponudio puno sreće nove sezone, ali ipak je dobro raspoložen. Pokazao je to u odgovorima koje je ukrasio osmijesima… Novinari su primijetili Šarićev novi imidž. Skratio je kosu, podrezao brkove… - Od duge kose nisam mogao vidjeti dobro obruč pa sam si rekao - zbilja mi treba nova frizura… - objasnio je.

Dobro raspoloženje emitirao je kod još nekoliko odgovora. Primjerice, na pitanje što će donijeti momčadi u svom povratku…

- U posljednje četiri utakmice smo pobijedili pa ne znam što bi vam bio dobar odgovor, ha, ha… Pokušat ću pogađati otvorene šutove, otvarati akcije suigračima, biti čvrst…

Inače, u prvom dijelu sezonu pravi je užitak gledati bilo koju NBA momčad s hrvatskim igračima. Na Zapadu je vodeći Bogdanovićev Jazz, Zupčevi Clippersi su treći, a Šarićevi Sunsi četvrti.

Linker
29. rujan 2024 00:17