Bojan Bogdanović i Quentin Grimes su zamijenili dresove

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia
OSLOBOĐENI ‘BABO‘

Bogdanović se savršeno uklapa u klub koji godinama nije napravio pogrešan potez i juri prema vrhu Istoka

Prelazak hrvatskog košarkaša u New York Knickse je najveći posao posljednjeg dana prijelaznog roka
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 09. veljača 2024. 09:51

Oslobodite Bojana Bogdanovića! Tim bi se riječima najlakše mogla opisati želja hrvatskih ljubitelja košarke, ali ne samo njih, koji su gledali kako popularni ‘Babo‘ igra ove sezone u Detroitu. Pistonsi su najgora momčad lige koja je prvi put ove sezone povezala dvije pobjede i trenutno je na omjeru 8-43, a Bogdanović je bio ponajbolji igrač momčadi. On je u 28 utakmica zabijao 20,2 poena uz 3,4 skoka i 2,5 asistencije po utakmici, a šut mu je bio fantastičnih 46,8%, odnosno 41,5% za tricu.

Držati igrača od 34 godine s takvim učinkom u takvoj momčadi nije nešto uobičajeno u NBA ligi jer je svima jasno da Pistonsi moraju dobro protresti klub i krenuti u slaganje kompetitivne momčadi oko Cadea Cunninghama i ostatka mladih igrača. Bogdanović je doveden da pomogne takvoj momčadi svojim veteranskim prisustvom, ali u ovih sezonu i pol je postalo jasno da Pistonsi ne idu naprijed nego da, u najboljem slučaju, stagniraju pa je rastanak bio neminovan.

Doduše, Pistonsi su svih ovih tjedana isticali kako im nije nužno da mijenjaju Bogdanovića, ali to se ipak činili kao ‘pumpanje‘ cijene. Američki mediji su cijelo vrijeme pisali o zanimanju raznih klubova i logično je da je Detroit želio dobiti što više. Očekivalo se da će dobiti pick prve runde drafta, ali na kraju su se precijenili. Očigledno takve ponude nije bilo pa su Bogdanovića u paketu za Aleca Burksa poslali u New York u zamjenu za četiri igrača i dva picka druge runde. Od tih igrača jedino je zanimljiv Quentin Grimes, koji je imao neke dobre utakmice u Knicksima. Malachi Flynn, Evan Fournier i Ryan Arcidiacono su nebitni u ovoj cijeloj priči i kada se zna da se prije godinu dana pričalo da je Detroit odbio trade u kojem bi za Bogdanovića dobio dva picka prve runde, onda je jasno koliko su Pistonsi izgubili u ovom poslu.

No, Pistonsi su sada za Bogdanovića prošlost, a budućnost je nastup u jednoj od najpoznatijih svjetskih sportskih arena, u Madison Square Gardenu. Već to je činjenica koja će sigurno donijeti osmijeh na lice hrvatskom košarkašu, a dodatak je da dolazi u jako dobru momčad koja je trenutno četvrta na Istoku s istim omjerom (33-19) kao trećeplasirani Milwaukee i sa samo pobjedom manje od drugog Clevelanda.

image

Madison Square Garden kao nova pozornica za Bogdanovića

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

Knicksi su godinama bili pojam za momčad koja radi ishitrene i uglavnom promašene poteze, ali to nije slučaj od kada je nekadašnji agent Leon Rose došao na mjesto predsjednika za košarkaške operacije u ožujku 2020. On je prvo doveo Toma Thibodeaua za trenera, a onda je ciljano jačao momčad. Prvo je doveo Immanuela Quickleyja, zatim Derricka Rosea i Quentina Grimesa koji su bili važni za sljedeće poslove, a usput je Thibodeau složio dobru i radnu momčad s kojom je u sezoni 2020./21. osvojio naslov najboljeg trenera lige.

Slično je nastavio i sljedeće sezone, a pravu je stvar napravio u ljeto 2022. kada je doveo Jalena Brunsona iz Dallasa. To je označilo konačno uspinjanje Knicksa u Istočnoj konferenciji, a Rose je nastavio s odličnim potezima. U veljači prošle godine je došao Josh Hart, a u prosincu OG Anunoby kao posljednji dio slagalice početne petorke Knicksa koja stvarno jako dobro izgleda u sastavu Brunson - Donte DiVincenzo - Anunoby - Julius Randle - Isaiah Hartenstein, a izgledala bi i bolje da nije ozlijeđen centar Mitchell Robinson. Toj momčadi nedostajalo je šuta, a tu nisu mogli doći do boljeg igrača od Bogdanovića koji se savršeno uklapa u ono što Knicksima treba.

Hrvatski košarkaš je programiran da bude šuter s klupe, praktično šesto igrač koji bi svojim ubitačnim šuterskim dionicama promijenio ritam utakmice te iskoristio sve ono što će mu donijeti Brunson i Randle. Uz svoje neupitne šuterske sposobnosti, Bogdanović će biti važan i zbog dobre igre leđima prema košu u situaciji kada ga čuva niži igrač, ali i zbog košarkaške inteligencije i razumijevanja igre. U prvim tjednima očekujemo da bude u startnoj petorci jer je Randle ozlijeđen, a kasnije bi trebao preseliti na klupu.

Ono što je svakako pitanje je kako će se Bogdanović uklopiti u stroge defenzivne sheme na kojima Thibodeau inzistira. On nije loš obrambeni igrač, ali svakako nije na razini koju traži Thibodeau pa su se već pojavila teze kako će ga trener Knicksa često zaboraviti na klupi. No to gotovo sigurno neće biti tako. Činjenica jest da je Thibodeau poznat po svojoj obrani, ali isto tako iz njegovih ranijih momčadi imamo primjere gdje su mu važnu ulogu igrali košarkaši koji nisu poznati po toj fazi igre poput Kylea Korvera svojedobno u Chicagu. Korver je bio slabija verzija onoga što Bogdanović može biti u New Yorku - obojica imaju/su imali odličan šut, ali je Korveru to bio jedini forte dok je Bogdanović ipak puno raznovrsniji i bolji igrač.

image

Bogdanović više neće morati čuvati Randlea nego igrati s njim

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

Kada New York bude kompletan, Bogdanović će biti član prilično dobre ekipe s klupe. Uz njega i Burksa, tu su Hart, Miles McBride i Precious Achiuwa pa Knicksi stvarno imaju deset dobrih košarkaša što je uvijek važno za doigravanje. S obzirom na to da je Thibodeau kroz povijest pokazao da voli u nekim razdobljima utakmice igrati bez iti jednog igrača iz startne petorke, onda bi u tim kombinacijama Bogdanović trebao biti glavno oružje Knicksa.

Bogdanović se sigurno jutros probudio sretniji nego što je bio jučer. Selidba iz Detroita u New York generalno se čini kao dobra ideja, a posebno je to tako kada se doda i činjenica da ide u dobru momčad što Knicksi svakako jesu. S obzirom na to da Milwaukee trenutno ima problema s igrom, Philadelphia s ozljedom Joela Embiida, Cleveland s nedorečenosti, a Miami s pronalaskom prave rotacije i ozljedama, Knicksi bi mogli u doigravanje kao druga momčad Istoka, odmah nakon Bostona. Bogdanović bi u tim važnim utakmicama mogao donijeti dosta. Doduše, s manjom minutažom nego što ju je imao u Detroitu, ali nekako mislimo da će se rado odreći nešto minutaže i poena za igru kod ovako dobre momčadi.

I za kraj još nešto o New Yorku. S obzirom na to da u posljednja 24 sata nije bilo nikakvih velikih tradovea poput lanjskog prelaska Kevina Duranta u Phoenix, oni su s ovim poslom postali definitivni pobjednici posljednjeg dana prijelaznog roka. Kada se gleda i šira slika, odnosno posao za OG Anunobyja, onda je fascinantno da su doveli četiri igrača (Anunoby, Bogdanović, Burks, Achiuwa), a da pri tome nisu dali niti jedan pick prve runde. Pravo čudo, ako pitate sve one koji su gledali što Knicksi rade godinama, ako ne i desetljećima.

Sve zamjene obavljene u posljednja 24 sata prijelaznog roka u NBA ligi:

Utah Jazz - Detroit Pistons (Simone Fontecchio u Detroit; Kevin Knox u Utah)

Boston Celtics - Memphis Grizzlies (Xavier Tillman u Boston; Lamar Stevens i dva picka druge runde u Memphis)

Minnesota Timberwolves - Detroit Pistons (Monte Morris u Minnesotu; Shake Milton, Troy Brown i pick druge runde 2023. u Detroit)

Philadelphia 76ers - Indiana Pacers (Buddy Hield u Philadelphiju; Marcus Morris, Furkan Korkmaz i tri picka druge runde u Indianu)

Toronto Raptors - Utah jazz (Kelly Olynyk i Ochai Agbaji u Toronto; Kira Lewis, Otto Porter i pick prve runde u Utah)

Oklahoma City Thunder - Charlotte Hornets (Gordon Hayward u Oklahomu; Davis Bertans, Tre Mann, Vasilije Micić i dva picka druge runde u Charlotte)

Philadelphia 76ers - Detroit Pistons (Danuel House i pick druge runde 2024. u Detroit)

Dallas Mavericks - Washington Wizards (Daniel Gafford u Dallas; Richaun Holmes i pravo na zamjenu picka prve runde 2028. u Washington)

Toronto Raptors - Brooklyn Nets (Spencer Dinwiddie u Toronto; Dennis Schröder i Thaddeus Young u Brooklyn)

Dallas Mavericks - Charlotte Hornets (PJ Washington u Dallas; Grant Williams, Seth Curry i pick prve runde 2027. u Charlotte)

Milwaukee Bucks - Philadelphia 76ers (Patrick Beverley u Milwaukee; Cameron Payne i pick druge runde 2027. u Philadelphiju)

San Antonio Spurs - Indiana Pacers (Doug McDermott u Indianu; Marcus Morris i pick druge runde u San Antonio)

Milwaukee Bucks - Sacramento Kings (Robin Lopez u Sacramentu)

Boston Celtics - Philadelphia 76ers (Jaden Springer u Boston; pick druge runde u Philadelphiju)

Boston Celtics - Portland Trail Blazers (Dalano Banton u Portland; pick druge runde u Boston)

Golden State Warriors - Indiana Pacers (Cory Joseph u Indianu; pick druge runde u Golden State)

Phoenix Suns - Brooklyn Nets - Memphis Grizzlies (Royce O‘Neill i David Roddy u Phoenix; Jordan Goodwin, Keita Bates-Diop i tri picka druge runde u Brooklyn; Yuta Watanabe i Chimezie Metu u Memphis)

Linker
27. travanj 2024 11:33