ATILGAN OZDIL Anadolu Agency Via Afp
PRVI HRVAT U PISTONSIMA

Bogdanović će u svom novom klubu biti mentor ‘dječjem vrtiću‘, ali i budućoj superzvijezdi NBA lige

S novom momčadi naš će najbolji košarkaš teško do doigravanje, ali imat će dovoljno minuta i ovlasti
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 22. rujan 2022. 18:29

Prije no što će ući u posljednju sezonu četverogodišnjeg ugovora teškog 73,1 milijuna dolara, Bojan Bogdanović (33) preselio je iz Utaha u Detroit. Nakon što su već ranije poslali Rudyja Goberta u Minnesotu i Donovana Mitchella u Cleveland, bilo je samo pitanje trenutka kad će Jazzeri, koji rastavljaju momčad, prihvatiti jednu od ponuda za svog veterana, pouzdanog šutera kakvog treba svaka momčad u NBA ligi. I tako je Bojan Bogdanović završio u Pistonsima, dok će u Salt Lake City iz Detroita doći kanadski reprezentativac, centar Kelly Olynyk (31) i mladi play Saban Lee (23).

Novi superstar

S obzirom na opcije koje su se spominjale posljednjih tjedana - paket za Bogdanovića pokušavali su složiti LA Lakersi i Phoenix - Bojan je mogao proći i bolje od toga da je postao prvi Hrvat u Pistonsima (nema još puno NBA klubova u kojima nismo imali igrača).

Pistonsi su prošle sezone bili pretposljednja momčad Istoka s omjerom 23-59, ali proteklih godinu dana bi navijači jednog dana mogli pamtiti kao upoznavanje s budućom superzvijezdom, s obzirom da je prvi pick drafta, playmaker Cade Cunningham (21) pokazao kako u njemu zaista čuči neslućeni potencijal. Ljetos mu je pak Detroit pronašao, kažu, idealnog partnera kad je petim pickom draftirao sjajnog šutera sa sveučilišta Purdue, Jadena Iveyja (20). Tu je još i Hamidou Diallo (24), na krilu je sve bolji Saddiq Bey (23), pod košem se lijepo razvija Isaiah Stewart (21), dok su velika očekivanja i od Marvina Bagleyja (23) koji je usred prošle sezone stigao iz Sacramenta...

image
Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia

S takvom momčadi će treneru Dwaneu Caseyju definitivno trebati Bogdanovićevo iskustvo, ali posebno - ruka. Naime, Pistonsi su prošle sezone bili u Top 5 najgorih momčadi po broju ubačenih trica (11,3) te drugi najgori u cijeloj ligi po postotku ubačaja “iza luka” (32,6%). Usporedbe radi, Utah je bila na 14,5 trica po utakmici (drugi u ligi), uz 36 posto šuta. Bojanov doprinos tome bile su 2,6 trice s 38,7 posto uspješnosti.

Nešto slično trebat će Detroit, koji se u tom smjeru pokušao popraviti i dovođenjem Aleca Burksa iz Knicksa, dok bi jedan od mentora Caseyjevom “dječjem vrtiću”, uz Bogdanovića, trebao biti i Kemba Walker koji se nada oživiti karijeru nakon debakla u New Yorku prošle sezone.

Teško u doigravanje

Međutim, Pistonsi ne izgledaju kao momčad koja bi se sljedeće sezone mogla “potući” za doigravanje na dosta jakom Istoku. Kako je Bogdanović od 2017. neprekidno igrao doigravanje - osim 2020. kad se ozlijedio, ali poanta je da su njegovi Jazzeri i te sezone bili playoff momčad - sljedeća sezona bit će mu prilično neobična.

Iako Babin motiv ne bi trebao biti upitan s obzirom da u 34. godini može planirati još jedan jaki NBA ugovor kad sljedeće ljeto postane slobodan igrač. Iz te perspektive bi preseljenje u Detroit moglo biti vrlo korisno jer će tu imati sasvim dovoljno minuta i šuteva da održi brojke na sličnoj razini - 18,1 poena, 3,4 skoka i 4,3 asista po utakmici - kao lani u Jazzerima...

Bogdanovićevi klubovi

EUROPA

Zrinjski Mostar, 2004-06.*

Real Madrid, 2005-09.

Real Madrid B, 2006-08.*

Murcia, 2008-09.*

Cibona, 2009-11.

Fenerbahče, 2011-14.

NBA LIGA

Brooklyn Nets, 2014-17.

Washington Wizards, 2017.

Indiana Pacers, 2017-19.

Utah Jazz, 2019-22.

Detroit Pistons, od 2022.

Linker
24. travanj 2024 23:34