Deng i Leonard
 Soobum Im-USA TODAY Sports
PIŠE T. PULJIĆ

NBA LIGA PROTIV DONALDA TRUMPA Hoće li igrači s predsjednikova popisa biti zaustavljeni na aerodromu?!

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 31. siječanj 2017. 20:47

Otkako se kandidirao za predsjednika SAD-a, Donald Trump nije bio opcija koja se dopadala košarkaškom establišmentu. Barack Obama bio je njihov čovjek, ne samo iz razloga što je riječ o predsjedniku koji je zaljubljenik u košarku i kojemu je do konca mandata košarka bila najomiljenija razonoda od velike politike. Sudeći po objavljenim video-klipovima, Obama je sasvim solidan košarkaš, a tijekom svojih dana u Bijeloj kući često su mu haklovi bili ispušni ventil.

- Zlo mi je u želucu kada ga vidim - tako je mogućnost da Donald Trump bude izabran predsjednikom komentirao još protekle jeseni Gregg Popovich.

Svoje mišljenje taj veliki trener, koji je bio zaposlen i u zračnim snagama SAD-a, ali je surađivao i s tajnim službama prije negoli je postao trener, zadržao i nakon inauguracije.

- Nije dobra situacija kad je predsjednik SAD-a čovjek kojemu se ne može vjerovati kad govori jer to je postalo doista nemoguće.

Ili ovo:

- Osjećao bih se mnogo bolje kad bi na njegovu mjestu bila emocionalno i psihološki uravnotežena osoba koja posjeduje zrelost svojstvenu njegovim godinama.

Ima i ovaj dio, u kojemu Gregg Popovich govori o tome treba li respektirati činjenicu da je Donald Trump američki predsjednik.

- Poštovanje se zaslužuje. Teško je poštovati nekoga tko ima ženomrzačke, ksenofobne i rasističke stavove te tko ismijava ljude s hendikepom.

Carlos Barria / REUTERS

Dovoljno oštro, dovoljno jako i dovoljno precizno plasirano. Uostalom, i igračke NBA zvijezde su u istom stilu govorile o Trumpu.

NBA liga je kroz svoje godine postala najbolji američki izvozni proizvod, sportski svakako, ali i liga koja je uvelike, kao što je to nekad bila zadaća Hollywooda, svijetu pričala “priču o obećanoj zemlji”. Ta ista NBA lige je shvatila svoju društvenu odgovornost, imala svoje projektu diljem svijeta, ali i danas odigrava utakmice svoje tekuće sezone u Londonu ili u Mexico Cityju. Da, u Meksiku, na čiju bi granicu Trump stavio zid.

Različitost i poštovanje

Zidovi i ideja NBA lige su nešto sasvim suprotno.

- Mi smo vrlo koncentrirani na načela i vrijednosti. To uključuje i različitosti te poštovanje prema drugima.

Tako je, politički mudro, ali opet jasno govorio Adam Silver, direktor NBA lige prije nekoliko dana.

A to su riječi čovjeka na čelu organizacije koja, zamislite to, odlučila Charlotti oduzeti organizaciju All-Star utakmice ove veljače i prebaciti sve u New Orleans, jer u Sjevernoj Karolini postoji zakon koji je suprotan vrijednostima NBA lige, odnosno, zakon sporan za tamošnju LGBT zajednicu!

Onda je vrlo jasno što sve NBA zamjera Trumpu i s čim se sve ne slaže.

Gregg Popovich
Gregg Popovich / E. Hingle-USA TODAY Sports
Gregg Popovich

Kad je novoizabrani američki predsjednik potpisao uredbu kojom se sljedećih 120 dana zabranjuje ulazak u SAD državljanima nekoliko zemalja, koje on smatra suspektnim, krenula je nova lavina nezadovoljstva. Pa čak i sprdnje.

Trump šuti na napade

Naime, na popisu zemalja iz kojih ne možete do SAD-a nalazi se i Sudan. A tamo je rođen i Loul Deng, košarkaš LA Lakersa, koji ima i britansku putovnicu, ali logično se zaključilo...

“Ako Lakersi budu igrali u Torontu, hoće li se Deng moći vratiti u SAD, ili će biti zaustavljen u zračnoj luci na ulasku u teritorij SAD-a?”

Posebno će biti zanimljivo kad se sve zvijezde NBA lige okupe u New Orleansu sredinom veljače na All-Star utakmici. Ne treba uopće dvojiti o tome da će puno poruka biti adresirano na Trumpa. Novinari će pomoći. Tu je “ljubav obostrana”. NBA zvijezda i medija u SAD-u prema novom američkom predsjedniku.

NBA liga godišnje vrti velik novac, vlasnici klubova su veliki tajkuni, a NBA ima velik utjecaj na kreiranje slike o Americi u današnjem svijetu.

I Trump, možda i stoga, za sada šuti na napade iz NBA lige. Vjerojatno svjestan da je to utakmica koju ne može dobiti. Možda i svjestan da bilo što pokuša reći, ljudi će uvijek prije vjerovati Greggu Popovichu ili LeBronu Jamesu, nego što će vjerovati Donaldu Trumpu.

Pa bio on i predsjednik SAD-a.

Linker
23. rujan 2024 05:16