EUROBASKET

Litva zabila Srbiji 100 koševa, Francuska i dalje bez poraza, Španjolska - Njemačka 77-68

Bio je to dvoboj dvojice vjerojatno najboljih europskih košarkaša današnjice, Paua Gasola sa španjolske, odnosno Dirka Nowitzkog s njemačke strane
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 07. rujan 2011. 18:54

Litavski košarkaši pobijedili su Srbiju sa 100-90 u dvoboju 1. kola skupine E drugog kruga Europskog prvenstva kojem su domaćini.

Nakon izjednačene prve četvrtine Litva je u drugoj dodala gas i otišla na poluvrijeme s deset koševa prednosti (54-44). U nastavku su domaći cijelo vrijeme držali Srbiju na pristojnoj distanci. Momčad Dušana Ivkovića uspjela se u nekoliko navrata približiti na minus sedam, ali više od toga im Litavci nisu dopustili.

Mantas Kalnietis je s 19 koševa i sedam asistencija bio prvo ime kod pobjednika, a istaknuli su se i Jonas Valančiunas s 18 poena i pet skokova, te Šarunas Jasikevičius s 13 koševa i sedam asistencija. Kod Srbije je s 21 košem najefikasniji bio Nenad Krstić.

Francuska reprezentacija zadržala je nepobjedivost na Europskom košarkaškom prvenstvu u Litvi. U prvoj utakmici drugoga kruga momčad Vincenta Colleta je u Vilniusu svladala Tursku sa 68-64.

Francuzi su u posljednju četvrtinu ušli s velikom prednošću (57-44), ali umjesto mirnog privođenja utakmice kraju, zakomplicirali su si život. Turci su se malo po malo približavali da bi pet sekundi prije kraja imali napad u kojem su tricom mogli doći do izjednačenja. No, napravili su veliki propust, u pet sekundi nisu uspjeli izvesti loptu i ona je pripala Francuskoj, a Tony Parker je jednim točno izvedenim slobodnim bacanjem napokon osigurao pobjedu svojoj momčadi.

Parker je i ovom prigodom bio najbolji pojedinac u francuskim redovima. Ubacio je 20 koševa i dodao tome šest skokova i pet asistencija. Nicolas Batum ga je dobro pratio s 13 poena. Tursku je s 13 koševa i osam skokova predvodio Hidayet Türkoglu.

Francuska je s tri pobjede u skupini E na prvom mjestu i samo je mali korak dijeli do plasmana u četvrtfinale

Španjolski košarkaši otvorili su drugi krug natjecanja na Europskom prvenstvu u Litvi pobjedom protiv Njemačke sa 77-68.

Bio je to dvoboj dvojice vjerojatno najboljih europskih košarkaša današnjice, Paua Gasola sa španjolske, odnosno Dirka Nowitzkog s njemačke strane. Obojica su utakmicu završila s identičnom statistikom, po 19 koševa, sedam skokova i jednom asistencijom, ali više je razloga za zadovoljstvo, dakako, na kraju imao Gasol.

Nijedan od spoemnutih nije, međutim, bio prvi strijelac utakmice. Taj je status pripao Pauovom mlađem bratu Marcu koji je ubacio 24 koša i uhvatio pet lopti pod obručima. Kod Nijemaca, pak, treba istaknuti i učinak Chrisa Kamana koji se istaknuo s 15 poena i 12 skokova.

Utakmica skupine E u Vilniusu bila je prilično neizvjesna, premda su Španjolci praktički cijelo vrijeme imali prednost, a u trećoj četvrtini i devet koševa viška. No, u tom su razdoblju Nijemci nakratko uspjeli i povesti. To im, međutim, nije bilo dovoljno budući da su se aktualni europski prvaci u neizvjesnoj posljednjoj četvrtini pokazali spretnijima.

Njemačka je na ljestvici skupine E bez pobjede i s tri poraza (dva prenesena iz prvog kruga) i mali su izgledi da će uhvatiti četvrtfinale.

Eurobasket, drugi krug, 1. kolo:

Skupina E

Španjolska – Njemačka 77-68

Francuska – Turska 68-64

Srbija – Litva 90-100

Redoslijed: 1. Francuska 3-0, 2. Španjolska 2-1, 3. Litva 2-1, 4. Srbija 1-2, 5. Turska 1-2, 6. Njemačka 0-3

Linker
07. listopad 2024 09:21