Ronald Goršić/CROPIX
SPAŠAVA NAS ČUDO!

Košarkaški krah: Ostajemo bez kluba u Euroligi, a jedna momčad leti i iz ABA lige!

Matematički gledano, Final Four i Euroliga još nisu izgubljeni, ali forma i pristup igrača u obje ovogodišnje utakmice sugeriraju nastavak muke
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 15. siječanj 2013. 18:35

Ljeto i početak jeseni bili su puni osmijeha i optimzima. Košarkaški zaljubljenici punih srca čekali su novu klupsku sezonu, a onda ih je kruta realnost klepnula po glavi. Po tko zna koji put.

Cedevita se za još jedan korak udaljila od Final Foura, dok su Split, Cibona i Zadar bliži začelju nego vrhu. Zbog skromnog broja pobjeda Hrvatska će se sljedeće sezone vratiti na tri predstavnika u ABA ligi, a lako je moguće i da prvi put u povijesti ostane bez kluba u Euroligi.

Osim loših rezultata za ovaj drugi rasplet zaslužan je novi cjevovod prema Euroligi koji je spojen na ABA ligu (dva kluba izravno, jedan u kvalifikacije, nije važno iz koje države se dolazi), dok su tokovi prema nacionalnim prvenstvima na ovom prostoru zatvoreni. Može se pričati kako je nepošteno da prvaci svake zemlje nemaju pravo izboriti Euroligu, kao u nogometu Ligu prvaka, ali ovakav sustav nudio je priliku Hrvatskoj da, u slučaju odličnih rezultata, ima dva ili čak tri predstavnika u elitnom europskom natjecanju. No, to je jedna sasvim druga priča.

Još nije sve izgubljeno

Današnja košarkaška priča je bolna i pokazuje da je lanjska sezona u kojoj je Cedevita bila neslužbeni prvak regije, a Cibona s Repešom doživjela renesansu u Prvenstvu Hrvatske bila - iznimka.

Probudila je, kako danas izgleda, lažnu nadu zbog koje je aktualna sezona teško probavljiva.

Klubovi su na dobrom putu da aktualnu sezonu pridruže dosad najlošijim sezonama, a možda ju i nadmaše.

Sve je više pokazatelja da je Cedevitina Uprava podcijenila sezonu u kojoj ABA liga nikada nije bila važnija i u kojoj se klub premijerno predstavio euroligaškom svijetu. Uloženo je više novca koji nije dobro potrošen pa se lutalo i griješilo i pri izboru trenera i pri selekciji igrača.

Matematički gledano, Final Four i Euroliga još nisu izgubljeni, ali forma i pristup igrača u obje ovogodišnje utakmice sugeriraju nastavak muke. Iz perspektive Prvenstva Hrvatske zabrinjavajuće je da su izgubili i sve četiri utakmice protiv domaćih klubova.

Neće biti mjesta za sve

KK Split, Cibona i KK Zadar u istom su košu. Posljednjeplasiranom Szolnokiju bježe tri pobjede što bi trebalo biti dovoljno da izbjegnu izravno ispadanje iz “Jadrana”. Iako, povijest nas uči da ništa nije nemoguće glede posrtaja hrvatske košarke. Stoga je izglednije da će borbu za ostanak u ABA ligi voditi kroz hrvatsku ligu u kojoj će morati biti među tri, što znači da za sve nema mjesta.

U ovom društvu najveće razočaranje je Cibona, koja je aktualni hrvatski prvak i imala je veće ambicije od dalmatinskih klubova. Klonirala je prošlu sezonu, ali tada joj se ukazao spasitelj Repeša.

KK Split je više od pola godine vozio paralelni slalom. Na parketu se borio za rezultate, u političkim dvorima za uspješno preoblikovanje.

U najvećoj tišini živi KK Zadar koji kao da igra na “refule”. Pobijede triput zaredom (uključujući Partizan) pa izgube tri u nizu.

Linker
22. rujan 2024 13:22