KUP K. ĆOSIĆA

KOŠARKA U VUKOVARU Zadar srušio Cibonu, Cedevita deklasirala Kvarner

Cedevita će četvrtu godinu uzastopce igrati u finalu Kupa, a do sada je slavila dva puta (2014, 2012)
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 18. veljača 2015. 20:44

Košarkaši Cedevite i Zadra igrat će u četvtak u finalu Kupa Krešimira Ćosića (18.00). Cedevita je kao aktualni prvak i branitelj naslova u Kupu bez problema u polufinalu nadvisila riječki Kvarner 2010 sa 104-68, dok je u puno neizvjesnijem polufinalu u dvorani u Borovom naselju Zadar sa 82-74 bio bolji od Cibone. Igrat će se, dakle, prvi finale u povijesti domaćeg Kupa u kojem o trofeju odlučuju “crveni” i momčad iz Zadra.

Momčadi Jasmina Repeše bit će to četvrti finale u nizu, uz dva već arhivirana Ćosićeva trofeja 2012. i lani, Zadranima će to biti već 12. finale, šest su puta dosad bili uspješni.

Statistički pogled u prošlost ipak će najmanje značiti u nedjeljnom finalu, u kojem je Cedevita ipak realno favorit, bila bi to i da je Cibona prošla u finale...

U zanimljivijem dijelu vukovarskog “programa”, u drugom, kasnijem polufinalu, stari suparnici Zadar i Cibona odigrali su tipičnu međusobnu utakmicu punu naboja. Za razliku od zadnje međusobne, u kojoj su Zadrani “razvalili”, vukovarski obračun ponudio je pravu rovovsku borbu. Veći broj raspoloženih i raspucanih pojedinaca donio je Zagrepčanima osjetnu prednost od osam koševa, s druge je strane zabijao najviše James Florence (12 u prvoj polovici ogleda, ukupno najviše u obje momčadi, čak 30, koliko su zajedno zabila dva najučinkovitija “cibosa” Rozić i Žižić). No, Zadrani su do odlaska na “veliki odmor” preokrenuli rezultat (42-39). Čini se da su dosta podcjenjivački ušli u utakmicu, no brzo su to ispravili. Razigrani Florence bio je glavni pokretač igre kad su početkom treće četvrtine Zadrani otišli na dvoznamenkastu razliku, no ona se “prosula” dok se on odmarao za završnicu. Ulaskom u zadnju dionicu utakmice “cibosi” su dodatno pritisli te su tricom Kuridže osam minuta prije kraja prešli u vodstvo (64-63), no Zadar je ponovno uoči završnice ostvario dostatnu prednost. Kao dodatni hendikep Ciboni se pokazao prerani izlazak kapetana Rozića zbog isključujuće osobne pogreške.

Prvi polufinale između europske Cedevite, objektivno najbolje hrvatske momčadi u ovom trenutku, te riječkog “dječjeg vrtića” Marijana Mancea i nije smio završiti drugačije osim uvjerljivom pobjedom Repešinih izabranika.

Linker
22. rujan 2024 12:11