MARKO TODOROV/Cropix
UOČI GOSTOVANJA

Optimistični Aco Petrović najavio najbitnije utakmice i otkrio: ‘Pregovaramo s top trenerom iz Amerike‘

O svojoj budućnosti na izborničkoj klupi 64-godišnji Petrović nije htio razgovarati
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 21. veljača 2023. 17:22

Zbog lošijeg međusobnog omjera, Hrvatska je dva kola prije kraja na drugom mjestu u skupini iza Poljske. Prvo mjesto donosi plasman u kvalifikacije za EuroBasket, a ako ne dočekamo - nije ni realno - kiks Poljaka, drugo nas mjesto vodi u nastavak pretkvalifikacija koje su na rasporedu na ljeto.

image


GKK Sibenka- KK Cibona, utakmica HT Premijer lige.

NIKSA STIPANICEV Cropix

Izbornik Aco Petrović uoči ovog ciklusa koji donosi gostovanje u Švicarskoj i domaćinstvo Austriji, zadovoljno govori:

- Odradili smo dva kvalitetna treninga u ponedjeljak, većina reprezentacije bila je u prvom prozoru. Zadovoljan sam, vidi se da smo u boljem stanju, što timski tako i individualno. Igrači su već naviknuli na sve ono što ja tražim od njih. Imamo 12 igrača koji su bili tu u prošlom prozoru uz tri prinove. Antonio Jordano je u sjajnoj šuterskoj formi, isto tako i druga dvojica koja su stigli, Goran Filipović kojeg nije bilo skoro godinu i pol u našoj reprezentaciji, opravdao je poziv i povjerenje. Tu je i Tomislav Buljan, igra u španjolskom trećeligašu El Pratu i jako je interesantna prinova za reprezentaciju. Ostali smo na 70 posto taktičkih stvari koje smo igrali u studenom mjesecu. Dodali smo setove akcija za šutere, kako imamo trojicu šutera, Badžima, Jordana i Perkovića, koji su sjajnoj formi, onda isto tako ima smisla da uvježbavamo akcije za njih. Možemo očekivati dobre stvari - rekao Petrović.

image

Utakmice cetvrtfinala kosarkaskog kupa Kresimir Cosic, Bosco vs Cedevita.

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

O svojoj budućnosti na trenerskoj klupi nije previše htio pričati. Štoviše, uskoro bi reprezentacija trebala dobiti novog izbornika, dok će on u potpunosti preseliti na poziciju sportskog direktora, zbog čega se i vratio u HKS.

- Po završetku ovoga prozora, u ožujku ću prionuti razgovorima s potencijalnim kandidatima za izbornika. Moguće da ne bude samo jedan prijedlog, već njih dva, s tim da bi drugi bio jedna vrsta internacionalnog stožera. Kao, uvjetno rečeno, prvi pomoćni trener bio bi jedan od Top 10 NCAA trenera. Na meni je da pronađem i ponudim riješenje, na Upravnom odboru Hrvatskog košarkaškog saveza da odabere kojim putem slijedećih četiri do šest godina hrvatska košarka želi ploviti.

Kao zaključak komentirao je svoje viđenje što trenutno možda nedostaje reprezentaciji Hrvatske...

image

Izbornik Aco Petrović sa svojim stožerom

MARIN SUŠIĆ/HKS

- Ako na ovaj popis dodate samo tri igrača, Jaleena Smitha na dvojku, Hezonju na trojku i Matkovića na peticu, to je već ozbiljna reprezetnacija. Resetirali se jesmo, od dna smo se odbili i sad nas čeka neki mini ciklus u kojemu postavljamo kriterije koje igrači prihvaćaju. Iduće ljeto će biti vrlo zanimljivo. Spremni smo i uhvatiti prvo mjesto u slučaju kiksa Poljaka protiv Švicaraca. Međutim, glavni zadatak nam je nastavak kvalifikacija i kvalifikacije za OI - podvukao je vd. izbornika.

Njegove riječi pratio je kapetan reprezentacije i njen najstariji član, 28-godišnji Dominik Mavra...

- Navikli smo se na ovaj kratak period koji imamo za pripremu. Većina ekipe je od prošlog prozora tu, svi znamo po što idemo u Švicarsku i kasnije u Split - započeo je igrač Splita, pa oprezno napomenuo:

image

Kosarkaska utakmica 20. kola HT Premijer lige, Split - Alkar.
Na fotografiji: Dominik Mavra, Hrvoje Vucic.

TOM DUBRAVEC Cropix

- Nismo u situaciji da budemo sigurni u bilo kakav ishod, kao što je to pokazala naša prošlost. Jasno nam je da u Švicarsku idemo kao favoriti, ali mnoge velike reprezentacije su gubile od takoreći malih reprezentacija, pa iako nismo imali problema s njima u posljednjem susretu, trebamo biti oprezni. Dobili su na snazi priključivanjem bek šutera Roberta Kovača koji je 2019. igrao u Ciboni.

Linker
06. listopad 2024 01:02