Luka Dončić
 AFP
TEŠKA SITUACIJA

Moramo protiv Luke Dončića, ali i još nekoliko velikih imena! Stranca nemamo, šestorica bez kluba...

Treba nam 8 pobjeda u 12 utakmica, protivnici su teži no što su to bili za Kinu u koju nismo otišli
Piše: Tvrtko Puljić/SNObjavljeno: 31. kolovoz 2021. 17:13

Da su kvalifikacije za SP puno izazovniji zadatak za Veljka Mršića i njegove izabranike, nego su tu bile kvalifikacije za Eurobasket bilo je jasno samo na temelju matematike. Za dospjeti na EP valjalo nam je biti među 24 najbolje europske reprezentacije, a za dospjeti na SP, koje će se u 2023. održati u Indoneziji, Japanu i Filipinima moramo pronaći put među 12 najboljih europskih selekcija. Protekli SP, onaj u Kini 2019. godine smo promašili, po trenutačnom FIBA rankingu smo na 13. mjestu od europskih reprezentacija, a sve to skupa govori nam koliko težak posao čeka Mršića i Hrvatsku od starta kvalifikacija 20. studenog.

Igrat će se po istom sustavu kakav je bio za Kinu. Znači u uvodnoj skupini su četiri reprezentacije od kojih tri idu u drugu rundu, a prenose se svi rezultati. Tamo nas čekaju tri najbolja iz susjedne skupine, a iz te nove skupine od šest reprezentacija samo će tri najbolja na SP. Podsjetimo, za bilo kakvu šansu za pojaviti se na Igrama u Parizu 2024. godine trebalo bi izboriti odlazak na SP.

I da, opet će se, kao i u prethodnim kvalifikacijama za SP s najboljim igračima (onima iz NBA i Eurolige) moći igrati samo na četiri od potencijalnih 12 utakmica. Odnosno, na zadnje dvije utakmice prvog kruga u lipnju 2022. i na uvodne dvije utakmice drugog kruga u kolovozu 2022. godine.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Ždrijeb nam je tako donio u uvodnoj skupini C nositelje Slovence, aktualnog europskog prvaka i četvrtu reprezentaciju s nedavnih Igara u Tokiju, zatim Finsku i Švedsku, koju smo dva puta sredili u kvalifikacijama za Eurobasket. Ako budemo u tri najbolja u prvom krugu, u drugom će nas krugu čekati tri najbolja iz skupine D, Njemačka koja nas je izbacila na olimpijskim kvalifikacijama u srpnju u Splitu, Poljaci koji su nas dva puta svladali na posljednjim kvalifikacijama za SP, Izrael koji je sve bolji te Estonija.

Uglavnom, na putu za SP stoje nam velika imena; Dallasov Luka Dončić i Slovenija, Clevelandov Lauri Markkanen i Finska, Bostonov Dennis Schröder i Njemačka, ali i Washingtonov Deni Avdija sa svojim Izraelom...

Da ne biste lutali, vrijedi podvući i ovaj podatak. Za plasirati se na SP valja od 12 utakmica prvog i drugog kruga slaviti u najmanje njih sedam, iako bismo posve sigurni sigurni bili s osam pobjeda. Prevedeno, možemo izgubiti samo četiri puta.
U odnosu na prošle kvalifikacije za SP, u uvodnoj skupini imamo teži zadatak. Jer, Slovenija je bolja nego je to bila onda Italija, Finska je bolja od Nizozemske, a i Švedska od Rumunjske.

- Skupina je mogla biti i bolja i slabija, ali dobili smo što smo dobili, treba se najbolje spremiti za prvi prozor u studenom. Šest utakmica je malo, treba biti maksimalno spreman - prvi su dojmovi izbornika Veljka Mršića.

image
Bojan Bogdanović
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Na prvi pogled ova uvodna skupina jača je od one na startu kvalifikacija za SP u Kini.

- Je, dosta je ova skupina jača, kad se to tako gleda na papiru. Ali vidjet ćemo tko će biti u kakvom sastavu. Sve su to dobre momčadi, dobri igrači, uigrane reprezentacije, čeka nas zahtjevan posao.

Niti ono što dolazi u potencijalnoj drugoj skupini nije lako. Nijemci su nas izbacili s puta za Tokio, Poljaci nas dva puta dobili na kvalifikacijama za SP 2019. godine, a tu je i Izrael.

- Izrael je dva puta uzastopno bio europski prvak u U-20 konkurenciji, bili su jako uvjerljivi u kvalifikacijama za Eurobasket. Neće biti lako, tri idu na SP od tih krajnjih šest, pred nama je taj cilj prolaska u drugi krug, a onda idemo dalje. Bitno je kad ćemo igrati s kojom reprezentacijom, jer krajem šestog i u osmom mjesecu će svi biti u najboljim sastavima, a tu ćemo i mi imati bolju situaciju.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Za sada ona nije bajna, jer već smo u rujnu a šestorica naših reprezentativaca nemaju klub, riječ je o Miri Bilanu, Filipu Krušlinu, Luki Babiću, Roku Rogiću, Pavlu Marčinkoviću i Marinu Mariću.

- Sigurno je da je to otežavajuća okolnost, nadam se da će oni čim prije pronaći klubove, jer samo igrač koji igra može biti u formi. Ruke su nam vezane, tu smo nemoćni.

Po nekim računicama treba nam osam pobjeda za kvalificirati se u 12 utakmica, na proteklim kvalifikacijama za SP, imali smo ih samo četiri...

- Sve je to otvoreno, kratka je to liga, tih šest utakmica u svakoj od svoje skupine. Treba se na to koncentrirati. Crna Gora je za Eurobasket krenula s 2-0 pa je ispala. Ključ je u kakvoj će formi biti igrači, da sastavimo najbolju moguću reprezentaciju, ali kako je nama, tako je i ostalima.

Nije realno da ćemo otvoriti kvalifikacije sa strancem u reprezentaciji?

- Za sada tako izgleda, ali to se brzo se može promijeniti, samo treba naći adekvatnog igrača. Za sada takvog nemamo - zaključio je Veljko Mršić.

Europske kvalifikacije

Skupina A: Srbija, Latvija, Belgija, Slovačka
Skupina B: Grčka, Turska. V. Britanija, Bjelorusija
Skupina C: Slovenija, HRVATSKA, Finska, Švedska
Skupina D: Njemačka, Poljska, Izrael, Estonija
Skupina E: Francuska, Crna Gora, Mađarska, Portugal
Skupina F: Litva, Češka, BiH, Bugarska
Skupina G: Španjolska, Ukrajina, Gruzija, S. Makedonija
Skupina H: Italija, Rusija, Nizozemska, Island

Nakon prvih skupina tri najbolja odlaze u drugi krug u kojemu se križaju skupine A i C, C i D, E i F, G i H, a iz tih skupina na SP će po tri najbolje reprezentacije

Prvo SP u tri zemlje

Na Svjetskom prvenstvu u Indoneziji, Japanu i Filipinima (prvi puta se igra u tri države) koncem kolovoza i početkom rujna 2023. nastupit će 32 reprezentacije svijeta. Od njih će 12 biti iz Europe, sedam iz Amerika, pet iz Afrike i osam iz Azije i Oceanije. Od tih osam sigurni su domaćini Japan i Filipini, dok se Indonezija tek mora kvalificirati; ili putem ovih kvalifikacija ili plasmanom u četvrtfinale prvenstva Azije 2022.

SP se igra u tri grada, u japanskoj Okinawi, indonezijskoj Jakarti i Manili na Filipinima, gdje će se igrati od osmine finala pa nadalje do utakmica za medalju. Inače, u toj Manili će se igrati završnica pred 52.000 gledatelja! Filipini imaju 86 milijuna stanovnika, a košarka je najpopularniji sport u toj azijskoj državi.
Nema sumnje, čeka nas spektakl na dalekom Istoku. Još da na njemu gledamo i Hrvatsku, bilo bi to sjajno.

Protiv Dončića sljedećeg lipnja

Objavila je FIBA i raspored kvalifikacija za prvi krug i Hrvatska kvalifikacije otvara krajem studenog protiv Slovenije, koja nam pak u goste dolazi krajem lipnja sljedeće godine kad bi na raspolaganju trebao biti i Luka Dončić, kao i svi naši NBA igrači...

1. PROZOR

25. XI. 2021. Hrvatska - Slovenija
28. XI. 2021. Finska - Hrvatska

2. PROZOR

25. II. 2022. Hrvatska - Švedska
28. II. 2022. Švedska - Hrvatska

3. PROZOR

30. VI. 2022. Slovenija - Hrvatska
3. VII. 2022. Hrvatska - Finska

Linker
06. listopad 2024 14:16