DAMIR KRAJAC Cropix
PRETKVALIFIKACIJE

Hrvatski košarkaši saznali s kim će odmjeriti snage na prvom koraku u lovu na Olimpijske igre u Parizu

Turnir će biti održan od 12. do 20. kolovoza ove godine, a Hrvatska će igrati u Istanbulu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. svibanj 2023. 15:47

U Manili je obavljen ždrijeb prvog kruga olimpijskih kvalifikacija iz kojih se traže pet sudionika izlučne runde kvalifikacija koja će se igrati uoči samih Igara u Parizu.

U Europi će se igrati dva turnira, jedan je u Estoniji i Poljskoj, dok će se drugi, na kojemu će nastupati i Hrvatska, odigrati između 12. i 20. kolovoza u Istanbulu. U Africi je domaćin pretkvalifikacija nigerijski Lagos, jedan će se turnir igrati u Argentini, a jedan u Aziji.

Na svakom turniru sudjeluje osam reprezentacija koje su smještene u dvije skupine s po četiri člana. Nakon međusobnih utakmica, dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine ulaze u polufinale. Samo pobjednik turnira ide u glavnu rundu kvalifikacija.

Hrvatska je tako voljom ždrijeba smještena u istanbulsku skupinu B, s Belgijom, Švedskom i Nizozemskom. I dok smo protiv Švedske igrali u posljednjim kvalifikacijama za SP, a kontra Nizozemske na kvalifikacijama za prošli Eurobasket, pa te dvije reprezentacije solidno poznajemo, protiv Belgije smo posljednji puta igrali u drugom krugu Eurobasketa 2013. u Sloveniji, kad smo se i posljednji puta domogli polufinala na nekom velikom natjecanju.

Što se tiče Belgije, ona još uvijek, nakon što ju je posljednjih godina vodio Dario Gjergja nije potvrdila izbornika. Naime, ponudu da nastavi svoj izbornički posao na klupi Belgiji ima i dalje Dario Gjergja, no niti u Belgiji, kao što nije bio u Hrvatskoj, on nije jedini kandidat, jer je u kombinacijama i Roel Moors, sadašnji trener njemačkog Göttingena.

Prvi zadatak za Hrvatsku koju će voditi Josip Sesar jest da kroz uvodnu skupinu bude među najbolje dvije reprezentacije, a onda slijedi križanje sa susjednom skupinom u kojoj su Turska, domaćin i veliki favorit ovoga turnira te Ukrajina, Bugarska i Island.

PRETKVALIFIKACIJE ZA OI

Europa

Istanbul: Turska, Ukrajina, Bugarska, Island (skupina A), Hrvatska, Belgija, Švedska, Nizozemska (skupina B).

Tallinn/Gliwice: Estonija, S. Makdeonija, Izrael, Češka (skupina A), Poljska, Portugal, Mađarska, BiH (skupina B)

Azija

Kineski Tajpeh, J. Koreja, Indija, Bahrein (skupina A), Kazahstan, Indonezija, JAR, Sirija (skupina B).

Amerika

Argentina, kuba, Panama, Bahami (skupina A), Urugvaj, Djevičanski otoci, Čile, Kolumbija (skupina B).

Afrika

Senegal, Mali, Uganda, Nigerija (skupina A), Kamerun, Gvineja, Tunis, DR Kongo (skupina B).

Linker
13. lipanj 2024 22:52