Dario Šarić i Mario Hezonja

 FIBA
ŽDRIJEB U MIESU

Hrvatski košarkaši saznali potencijalne protivnike na Olimpijskim igrama u Parizu

Josip Sesar i društvo tek trebaju osigurati olimpijsku vizu
Piše: HinaObjavljeno: 20. ožujak 2024. 06:17

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) izvukla je u svom sjedištu u švicarskom Miesu skupine za ovogodišnji Olimpijski turnir u Parizu, a uspije li hrvatska muška vrsta izboriti kroz kvalifikacijski turnir OI, u Parizu će biti u skupini A s Australijom, Kanadom i pobjednikom turnira u Španjolskoj.

U skupini B su Francuska, Njemačka, Japan i pobjednik kvalifikacijskog turnira u Latviji, dok su u skupini C Srbija, Južni Sudan, pobjednik kvalifikacijskog turnira u Portoriku i SAD. Košarkaške legende Australka Penny Taylor i Amerikanac Carmelo Anthony izvlačili su parove iz bubnjeva.

Od 12 mjesta u muškom dijelu, četiri mjesta su još nepopunjena, a dobit će ih pobjednici kvalifikacijskih turnira između 2. i 7. srpnja u Pireju (Grčka), Rigi (Latvija), San Juanu (Portoriko) i Valencia (Španjolska) .

Hrvatski košarkaši igrat će kvalifikacijski turnir u Pireju,a tamo će biti u skupini s Novim Zelandom i Slovenijom, dok su u skupini B Grčka, Egipat i Dominikanska Republika. Dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine plasirat će se u završnicu turnira, a samo pobjednik ide na OI.

To vrijedi i za preostala tri turnira. U Rigi su Gruzija, Filipini, Latvija (skupina A), Brazil, Kamerun i Crna Gora (skupina B), u Valenciji Španjolska, Libanon, Angola (skupina A), Finska, Poljska i Bahami (skupina B), a u San Juan Meksiko, Obala Bjelokosti, Litva (skupina A), te Italija, Bahrein i domaćin Portoriko (skupina B).

Košarkaške utakmice održat će se od 27. srpnja do 11. kolovoza, a naslove i u ženskoj i u muškoj konkurenciji branit će Sjedinjene Američke Države.

Skupine muškog dijela olimpijskog turnira

- skupina A: Australija, pobjednik KT Grčka, Kanada, pobjednik KT Španjolska.

- skupina B: Francuska, Njemačka, Japan, pobjednik KT Latvija.

- Grupa C: Srbija, Južni Sudan, pobjednik KT Puerto Rico, SAD.

Skupine ženskog dijela olimpijskog turnira:

- Grupa A: Srbija, Španjolska, Kina, Portoriko.

- skupina B: Kanada, Nigerija, Australija, Francuska.

- Grupa C: Njemačka, SAD, Japan, Belgija.

Linker
23. travanj 2024 20:31