Damir Mulaomerović je odabrao 16 imena

 CROPIX
OSTALO 16 IMENA

Hrvatska za Euro: Mulaomerović iznenadio, s popisa izostavio jednog od naših najboljih košarkaša!

Hrvatski košarkaški izbornik odmah je i objasnio svoj prilično neočekivani potez...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. kolovoz 2022. 18:54

Iz Opatije je jednom davno, prije puno više i od stoljeća krenula priča hrvatskog turizma. Ispostavilo se s protokom vremena, vrlo uspješna. Do te mjere da smo po turizmu kao nacija prepoznatljivi u svijetu. Nekoć smo doduše bili i po jednom sportu. Po košarci. Zapisasmo nekoć. Podosta je i od tad vremena prošlo. Doba u kojem su Hrvati bili sinonim u košarci za snagu, uspjehe, umješnost i da ne nabrajamo dalje. Međutim, ne prestajemo se niti nadati, još manje vjerovati. Vratit ćemo se i mi jednom.

A za početak povratka, košarkaši odabraše Opatiju. Naime, "biser Kvarnera" će biti manje-više glavno uporište najviše hrvatske momčadi. Sve što je u Zagrebu učinio izbornik Damir Mulaomerović bilo je medijsko određivanje 16-ice s kojima starta u pripreme za rujansko Europsko prvenstvo. George Clooney je svojedobno imao "Oceanovih 8", pa onda i 9, 10, sve do 12 ako se ne varamo. No, Mula ih ima više. U startu je "prešišao" Clooneya.

image

Nakon poraza od Slovenije i Finske, Hrvatska se odlučila na Amerikanca

RONALD GORSIC Cropix

"To je 16 momaka za koje sam se odlučio i koji će iznijeti na svojim plećima ovo zahtjevno ljeto. o je 16 momaka iza kojih stojim i baš sada, u ovakvom trenutku kakav je. Sada trebaju iskazati karakter", u uvodu će košarkaški nam izbornik.

Sumnjamo da treba baš pojašnjavati izbornikovu odrednicu pojma "...ovakvom trenutku...". Misli se to na onu, ne baš tako davnu "finsku virozu". No, da ne "čačkamo" po ranama koje zacijelile nisu.

"Čekaju nas dosta teške utakmice, a ono što je moja želja je da mi prije svega igrači budu optimalno spremni, da smo bez ozljeda i sličnog."

Ono što je prvo ipak razvidno s popisa Mulinih 16 jesu neki izostanci. Prvenstveno Žižić i Bender. Pa, krenimo redom. Ante Žižić (25) koji je ostvario transfer u Efes, nije i u Hrvatskoj. Zašto?

"Sjajan igrač, ali isti su profil igrača Zubac i Žižić", pojašnjava odluku izbornik.

"Moja je odluka da u ovom trenutku prednost dam Zupcu, ali Žižić je i dalje tu. Mislim, to je isključivo moja odluka. Na "peticama" ćemo imati sada tri profila igrača. Tu je i mali Matković, koja je naša budućnost i dečko koji će to nositi dalje tko god bio izbornikom. On svojom energijom može igrati i na iskakanje i drugi tip košarke. Naravno, tu je i Šarić koji može i napadati i braniti na različite načine."

image

Ante Žižić je ovaj put ostao bez reprezentacije

MICHAL FLUDRA Nurphoto Via Afp

Drugi je onda Dragan Bender.

"On je odradio dosadašnji dio priprema sasvim korektno, radi se o sjajnom momku. On je u svakom slučaju mladić koji će doći, "izlazi" iz dugačke ozljede, te je njemu razdoblje koje je proveo s nama, jako dobro došlo", drži hrvatski izbornik.

Na popisu se dakako nalazi i najnoviji Hrvat, američki play Jaleen Smith. Mulina opcija broj 1?

"Mi smo u vrlo kratko vrijeme odlučili za Smitha. Moja je bila odluka isključivo, moje je mišljenje, da moramo napraviti sve da u ovom razdoblju koje nas čeka, da napravimo sve da korak naprijed i dalje. Smith je mislim taj igrač. Gledali smo ga, dobivali mišljenja s 20 strana kako se kaže. Mislim da je jako kompatibilan za našu momčad. Jednom našem mladom Lovri Gnjidiću će sigurno biti pri ruci i Lovro će sigurno s njim biti puno bolji. Uz to, Smith je igrač koji može igrati na pozicijama 1 i 2, tako da smo s te strane dobili određenu kvalitetu koja nam je potrebna."

I opet samo, je li on bio jedina opcija ili je postojao i plan B? "Pričuvni američki Hrvat"?

"Nismo imali ni vremena za neke B varijante. Bila su 2-3 imena u opciji, ali bespotrebno je sada dalje o tomu pričati koji i tko. Zato što smo se odlučili za Smitha. Mislim da će sigurno donijeti kvaliteti više."

image

Jaleen Smith će biti prvi hrvatski playmaker

ANDREAS GORA Dpa Picture-alliance Via Afp

Je li bilo i suglasja svoju baš u HVS-u glede dovođenja Smitha u Knjigu hrvatskih državljana, pa onda samim time i u reprezentaciju?

"Ponavljam, isključivo moja odluka, a ja se zahvaljujem Savezu što je podupro tu odluku. Bilo je dosta polemike u javnosti oko toga, bilo je stavova za i protiv. Bit će uvijek, ali ako svi u okruženju idu za tim, ne vidim zašto mi ne bi isto to pokušali. Pogotovo zato jer su ovo ljeto, i pretkvalifikacije, pa i Europsko prvenstvo, na neki način čak i krucijalne za razvoj hrvatske košarke. Ako težimo, a težimo dobrom rezultatu, nužno nam je potreban taj jedan "okidač", pa da nam se nešto malo i posreći. Ja vjerujem u ovo što sam odredio, u ove mladiće. U svakom slučaju je sada trenutak, prije svega karakterno, da u ovakvim teškim trenucima, a ja sam ih imao i kao igrač i kao trener, da sada pokažemo kako se treba igrati za Hrvatsku", lagano će nadahnjujućim tonom Damir Mulaomerović.

Izbornik se malo vratio i onom ne tako davnom dobu, iz ovo ljeta uostalom, nakon riječkih škova s Fincima.

"Pričao sam sa starijim igračima. Gledajte, to se jednostavno događa. To je košarka. Svaki je poraz težak, osobito onakav kakav smo mi pretrpjeli, ali iz svakog poraza morate nešto naučiti. Nemojmo se ni vraćati onom što je bilo, već se okrenimo onom što nas čeka."

U tom slučaju... "Opatijo bajna, biseru naše...košarke..."

Mulaomerovićev popis:

Roko Rogić

Lovro Gnjidić

Ivan Ramljak

Goran Filipović

Roko Prkačin

Mario Hezonja

Toni Perković

Karlo Matković

Mateo Drežnjak

Krunoslav Simon

Dominik Mavra

Pavle Marčinković

Bojan Bogdanović

Ivica Zubac

Dario Šarić

Jaleen Smith

Linker
30. rujan 2024 01:58