Vito Kučić je bio najbolji asistent nedavno završenog Eura

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
VRIJEDNO PRIZNANJE

Hrvatska ovako nešto nije imala dugih 20 godina, playmaker Cedevite Junior uspio ono što mnogi nisu

Napredak ovog momka od protekle jeseni do danas, a to smo već podvukli, ogroman je!
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. srpanj 2022. 15:16

Na koncu je sa skorom 3-4 u sedam odigranih utakmica Eurobasketa za igrače do dvadeset godina Hrvatska okončala smotru u Podgorici na sedmom mjestom, istom onom na kojemu smo bili i 2019. godine, kad se posljednji puta službeno igralo ovo natjecanje. Ukupno je to šesti najbolji rezultat Hrvatske u ovom uzrastu, a Hrvatska je na njemu nastupila 17 puta u svojoj povijesti. Najbolji rezultat i jedina medalja datira iz 2018. godine, kad smo u Njemačkoj osvojili srebro, a još smo tri puta bili četvrti i jednom peti.

Recimo, slabiji nego ovoga puta, osmi, bili smo 2002. godine, kad je Marko Popović bio najbolji asistent Eurobasketa sa 7,1 asistom u prosjeku. Od tada niti jedan Hrvat nije predvodio najbolje asistente na U-20 smotri, da bi se u Podgorici pojavio Vito Kučić. Playmaker Cedevite Junior je tako postao najbolji asistent Eurobasketa u Podgorici sa 6,4 asista koje je podijelio u prosjeku.

Da ovaj doseg nije beznačajan sugeriraju i neka imena koju su do sada bili najbolji asistenti na U-20 smotrama. Osim Popovića, najbolji asistenti u ovom uzrastu na Eurobasketima bili su i Sani Bečirović, Miloš Teodosić, Victor Sada, Quino Colom, Andrew Albicy, Tamir Blatt, Žan Mark Šiško, dok je 2029. godine najboljim asistentom postao Izraelac Yam Madar, koji je od lani igrač Partizana.

Lijepa je ovo nagrada za Vitu Kučića, ali i poticaj da nastavi dalje vrijedno raditi. Napredak ovog momka od protekle jeseni do danas, a to smo već podvukli je ogroman i nadamo se da Kučić može samo rasti.

U ukupnom poretku po valorizaciji je doskorašnji centar Zadra Tomislav Buljan završio kao treći, a usput je bio deveti strijelac (15,7), ali i drugi skakač (9,9), što znači da mu je jedna decimala nedostajala do double-double prosjeka. Leo Menalo je, pak, pokazao kako možda ima i najveći doseg potencijala od svih naših igrača. U nekim je utakmicama doista ovaj igrač ponikao u Cibonu, a posljednjih godina u Stella Azzurri briljirao, a sveukupno je završio po valorizaciji kao 11. igrač prvenstva, bio je 15. strijelac (14 poena).

Prvak Europe postala je Španjolska koja je u finalu svladala Litvu sa 69:61, dok su broncu osvojili domaći košarkaši Crne Gore koji su utakmici za treće mjesto svladali Izrael sa 86:77.

Za MVP-ija ove smotre izabran je španjolski bek Juan Nunez (do sada su ovo nagradu osvajali između ostalih Rašo Nesterović, Igor Rakočević, Sani Bečirović, Nikos Zisis, Erazem Lorbek, Nikita Kurbanov, Ersan Ilyasova, Miloš Teodosić, Miroslav Raduljica, Kostas Papanikolaou, Andrew Albicy, Nikola Mirotić, Leo Westermann, Amadeo Della Valle, Cedi Osman, Marko Gudurić i Dani Avdija kao posljednji), a osim Nuneza u najbolju petorku su se uvrstili su se Fedor Žugić (Crna Gora), Noam Dovrat (Izrael), Mantas Rubstavičius (Litva, ujedno i najbolji strijelac sa 19,7 poena) te Adam Bona (Turska, ujedno i najbolji skakač sa 10,9 skokova u prosjeku).

Linker
06. listopad 2024 02:36