MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
PRVA PROVJERA

Hrvatska glatko poražena, a Dončić nije ni zaigrao! Uoči sraza stigla loša vijest za našu reprezentaciju

U prvom pokusu uoči olimpijskih kvalifikacija Slovenija je u Rijeci glatko svladala Hrvatsku 80-94
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. lipanj 2021. 22:07

Nije to bilo naročito popodne za ambicije hrvatske reprezentacije ovoga ljeta. Uoči utakmice Hrvatske i Slovenije u Rijeci stigla je vijest kako je ozlijeđen Kawhi Leonard, a samim time svima je postalo jasno da su šanse LA Clippersa u nadmetanju s Utah Jazzom znatno smanjenje, pa bismo vrlo lako mogli ostati bez Bojana Bogdanovića na splitskim kvalifikacijama.

A koliko Bojan nedostaje Hrvatskoj, ne u kvalifikacijskim zgodama, jer se sada igraju drugačije utakmice, i igrat će se na turniru u Splitu, jasno je naznačila prva provjera sa Slovenijom.

Susjedi su glatko slavili, ubacili su nam gotovo sto poena, bilo je na koncu 94:80, a mogao je to biti i teži poraz Hrvatske, barem je tako djelovalo. Usput, uz teren je Slovencima sjedio jedan Luka Dončić, bio je tu i novi Amerikanac Mike Tobey i još uvijek aktualni europski prvak bit će silno jaka vrsta.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Dobra vijest jest da Slovenci ne dolaze u Split, oni će kvalifikacije za Tokio tražiti u Kaunasu. Ima još. Posebno kad se reprezentaciji Slovenije priključi jedan od najboljih košarkaša svijeta, Luka Dončić (nedostupan za izjave), a bit će to već u petak u uzvratnom pokusu u Ljubljani, bit će to reprezentacija protiv koje, barem dok je Hrvatska u ovom sastavu, mi nemamo što tražiti.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Nešto je u prvom dijelu davala ona visoka linija Željko Šakić i Miro Bilan u našoj vrsti, pa smo na račun toga imali i kontrolu rezultata. Međutim, Veljko Mršić je u dva navrata odustajao od konvencionalne postave, jer nije želio premoriti niti jednog igrača, a Slovenci su odmah radili razliku. Eksplozivni vanjski igrači Jaka Blažić i Klemen Pepelič bili su neuhvatljivi za poroznu obranu Hrvata i na veliki odmor Slovenija je otišla sa 46:40.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

U nastavku je stala i ta osovina Šakić - Bilan, a to je značilo da je Slovenija vrlo skoro otišla preko deset poena i do konca utakmice Hrvatske se rezultatski nije mogla spustiti. U dva je navrata, na koncu treće dionice (76:58) i u 39. minuti (91:73) bilo i velikih plus 18 za Sloveniju, pa je zahvaljujući nešto češćem kampiranju na crti Hrvatska ipak zaključila utakmicu ispod 20 poena razlike.

Nije ohrabrujuće, pred Veljkom Mršićem ima u dva tjedna uoči našeg debija protiv Brazila u Splitu i te kako puno posla. OK, Mario Hezonja i Luka Šamanić su se priključili tek u ponedjeljak i bit će to svakim danom sve bolje, ali ostaje istina da će o konačnom dometu, ukoliko se ne dogodi čudo, ovisiti ipak hoće li stići Bojan Bogdanović ili ne.

Bit ćemo bolji u reketu, do subote će se priključiti Ante Žižić, ako ne bude stigao Bogdanović, stići će Zubac, sve se to može popraviti.

Jedino preostaje Mršiću pokušati svakog dana biti za barem malo bolji. Ima još jedna dobra vijest. Niti jedna reprezentacija koja dolazi u Split nije jačine Slovenije, posebno kad tu bude Dončić. No, treba preživjeti onaj ogled u navodnoj punim Stožicama u petak.

Sasvim je sigurno da će Mršić tražiti od svoje momčadi bolju, čvršću obranu, pa onda možda i procuri u napadu. Nismo bili tečni kad smo imali posjed, puno se toga carinilo, a tako ne ide na ovoj razini...

Mršić: Ovo je tek početak, vidjeli smo što smijemo i što ne smijemo raditi

Veljko Mršić, izbornik reprezentacije
- Bile su to dvije različite utakmice, prvih 17-18 minuta je bilo solidno, no promašivali smo zicere i bacanja, a da toga nije bilo, imali bismo desetak poena viška. No, zatvaranje prvog dijela i početak drugog dijela Slovenija je odigrala jako dobro, a mi smo bili nepovezani, nismo držali raspored, razbili smo u neke segmente i to ne donosi dobre stvari. Ovo je tek početak, prva je utakmica, vidi se da dva igrača, koja su se posljednja priključila, još nisu uigrani s momčadi. Hezonja i Šamanić imaju nevjerojatni fizički potencijal, no moraju bit strpljivi. Dobro je da smo u startu vidjeli na koji način možemo igrati i na koji ne smijemo. U petak očekujem da budemo bolji.

Roko Ukić, kapetan reprezentacije:
- Poraz kao poraz. Što se tiče pripremne utakmice, nije to prevelika stvar, ali isto tako ovo dobro je ovo upozorenje da svaki trening moramo biti bolji, jer ova razina košarke nam neće donijeti željeni rezultat. Kroz ovih 15 dana se moramo dignuti u svakom pogledu, obrambeno i napadački.

Žejko Šakić:
- Napravili su nam početku drugog poluvremena seriju 10-0 i bilo je to to.

Pavle Marčinković:
- Mogli smo na trenutke pokazati dosta više energije, na trenutke je to izgledalo dobro, ali spori smo, To je je jedna stvar na kojoj moramo raditi. Puno smo promašili zicera, bacanja, dosta smo lopti prodali...

Linker
26. travanj 2024 05:17