Dario Gjergja

 -/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA -/Shutterstock Editorial/Profimedia
DALEKO OD HRVATSKE

Hrvat koji je senzacionalno dvaput rušio moćnu Srbiju otkrio što nam fali: ‘Imamo jedan veliki problem...‘

‘Ne znam zašto se kod nas podcjenjuju reprezentacije poput Finske i Belgije...‘, kaže Dario Gjergja.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 06. srpanj 2022. 05:57

Hrvati i košarka ovih se dana baš i ne vole. Ako ćemo iskreno, umjesto “ovih dana” možemo koristiti i godine, desetljeća čak. Međutim, priča o Hrvatima i košarci nije samo hrvatska košarka. Točnije, bilo kakva priča o košarci može biti uspješna samo ako je daleko od Hrvatske. Kao što je to desetljeće i pol već Dario Gjergja, zadarski stručnjak koji je u Hrvatskoj “poznat” isključivo kao pomoćnik - kombiniranih šest godina je onomad početkom stoljeća to bio Draženu Anzuloviću u Zagrebu i Ciboni, triput u mlađim selekcijama još tamo do 2008. i konačno Velimiru Perasoviću za akciju Eurobasket 2015.

Uglavnom, trener koji je u međuvremenu vodio Oostende do 11 naslova prvaka i tako svoj klub učinio najtrofejnijim u Belgiji ikad, pokupio još toliko kupova i superkupova, dobio u ruke reprezentaciju s kojom se kvalificirao na Eurobasket, dok je sada na dobrom putu prema Svjetskom prvenstvu jer, pazite, dobio je u ponedjeljak Srbiju u Nišu pa sad s aktualnim europskim viceprvacima ima 2-0, u posljednjih desetljeće i pol je u hrvatskoj košarci proveo - dva mjeseca. Valjda je zato - rekli bi zlobnici - i uspješan.

- Jesam, gledao sam našu reprezentaciju i utakmice protiv Slovenije i Finske, ali ne osjećam se pozvanim bilo što komentirati. Nisam unutra, dugo sam daleko, teško mi je bilo što reći na tu temu. Ono što sam pak “na prvu” vidio, govorim isključivo o košarci, je veliki nesrazmjer između naših igrača iz NBA i Eurolige u odnosu na one iz naših klubova. To je veliki problem. Kako zašto, nisam pametan.

image

Dario Gjergja

FIBA PHOTOS

Dario Gjergja se iz Belgije ne želi uključiti u “natjecanje u pljuvanju” koje se održava u košarkaškoj javnosti. Kao što ni ne treba, s obzirom da su ovo dani u kojima treba slaviti jer je Belgija savršeno odradili posljednji prozor prvog kruga europskih kvalifikacija za SP. Nakon dva poraza od Latvije u veljači, Gjergja i Belgijanci su se vratili nazad u igru razbijanjem Slovaka, onda i drugom pobjedom protiv Srbije, ovaj put u Nišu.

- Kako je bilo? Super! Ok, daleko od idealnog nakon što je utakmica u nedjelju odgođena zbog problema sa strujom u dvorani, ali zato su me oduševili domaćini, ljudi u organizaciji, volonteri, zaposlenici hotela... Svi su nam bili na usluzi.

Dok se nedjelja pak prelijevala u ponedjeljak, srpski mediji su s zgražanjem prenosili vijedti da Belgijanci ne žele igrati...

- Nije bilo tako, već je naš Savez čekao da FIBA potvrdi novi termin. Kako je ta potvrda stigla tek oko 2.30 ujutro, tu je nastao “slučaj”, makar ga uopće nije bilo. Jedini problem je što su neki igrači imali već rezervirane letove za početak godišnjeg odmora, jedan je recimo išao za Bali, ali na kraju je sve dobro prošlo, riješilo se - smije se Gjergja.

Na kraju se igralo s odgodom od 22 sata i završilo je na najbolji mogući način za Belgijance koji su došli možda i do najveće gostujuće pobjede u svojoj košarkaškoj povijesti, makar ne i prve protiv Srba...

- Znali smo da je njima biti ili ne biti pa je plan bio držati se što duže u egalu. I radili smo to dobro prvo poluvrijeme, dok oni u drugom nisu ušli u seriju teških šuteva te izgradili prednost od deset razlike. Međutim, ostali smo mirni, odigrali sjajnu obranu u posljednjih pet minuta i ispunili dva ključna zadatka koja sam stavio pred igrače prije utakmice, kontrolirali smo loptu i skok. To je bio ključ.

Belgijski izbornik za ovu akciju nije mogao računati na dva vrlo bitna igrača kakvi su Gillet i Mwema, dok mu je otpao i najiskusniji, dugogodišnji play Valencije Sam Van Rossom.

- Izgleda da smo Van Rossoma izgubili i za Eurobasket, ali i dalje jer mu Valencia uvjetuje novi ugovor oproštajem od reprezentacije. Sad moramo pronaći novo rješenje na playu.

image

Dario Gjergja

FIBA PHOTOS

Postoji li opcija naturalizacije nekog igrača?

- Ne, nikako, Belgija nema tu mogućnost, ali ni ja ne želim, ima dovoljno mladih igrača kojima se može dati prilika. Najbitnije je raditi.

U četiri godine otkako je na klupi reprezentacije, Dario Gjergja je osim 12-4 u službenim utakmicama (krenuo u izbornički mandat za sedam pobjeda zaredom) postigao jedan još veći uspjeh, raširio je bazu iz koje regrutira reprezentativce.

- U ovom prozoru naši su glavni igrači bili Obasohan i Bako, ali oni najvjerojatnije idu u Euroligu pa sad treba pronaći zamjene za kvalifikacijske utakmice tijekom sezone. Ne bih se iznenadio da tamo završi i Lecomnte, kojeg bi utakmica sa Srbijom mogla dobro prodati. Ali nema se tu ništa drugo nego nastaviti kao i do sada.

Kako? Sve ovo što Zadranin radi u Belgiji može biti dobar primjer za Hrvatsku. On je naime 2018. preuzeo reprezentaciju u pretkvalifikacijama za Eurobasket koje sada čekaju našu reprezentaciju.

- Nije sve ovo došlo niotkuda, napredovali smo jer se sustavno radilo, stvarala se grupa igrača koji žele biti tu, bilo kakva dvojba oko igranja za reprezentaciju bila bi mi znak da tog igrača izbacim iz selekcije. Evo, recimo, sad ćemo na početku priprema za Eurobasket u reprezentaciju uključiti pet najtalentiranijih igrača iz U-18 i U-20 selekcija, da oni osjete što to znači, taj kult koji sad imamo.

Isti onaj koji Hrvatska - nema. Ali to nije rekao Dario Gjergja, njemu je bitnije nešto drugo...

- Volio bih samo kad se kod nas ne bi podcijenjivale reprezentacije poput Finske i u konačnici Belgije jer, ponavljam, ne može se sve ovo napraviti slučajno - poručio je na kraju.

Belgiji se brišu dvije pobjede

Kako se skupina iz koje su dalje prošli Latvija, Belgija i Srbija spaja s onom iz koje je izbačena Bjelorusija, Grčka, Turska i Velika Britanija su u drugi krug prenijeli dvije utakmice manje pa se stoga i reprezentacijama iz skupine A moralo izbrisati rezultate s posljednjim (Slovačka). U toj priči je dobra vijest da su Slovaci prvi krug zaključili s 0-6 pa tu nitko nije u podređenom položaju...

Linker
19. travanj 2024 20:34