Aco Petrović

 Tomislav Krišto/CROPIX
AKCIJA EUROBASKET 2025.

Aco Petrović objavio svoj zadnji popis: pozvani Božić i Matković, a tu je i iznenađenje iz Španjolske

Hrvatsku čeka gostovanje u Švicarskoj 23. veljače te okršaj s Austrijom na Gripama 26. veljače
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. veljača 2023. 13:50

Aco Petrović je posljednji puta u svojoj karijeri izdiktirao popis kandidata za neko reprezentativno okupljanje, a ono nas čeka već sljedećeg tjedna, kad Hrvatska utakmicama protiv Švicarske u Fribourgu (23. veljače) i Austrije u Splitu (26. veljače) zaključuje uvodnu skupinu pretkvalifikacija za Eurobasket 2025. Znate već, Petrović se nakon ove dvije utakmice povlači s mjesta v.d. izbornika, predlaže novo, trajnije rješenje na klupi, a on će ostati samo sportski direktor.

- Odlučio sam se za 15 kandidata zato što me iskustvo uči da je uvijek imati najbolje na treninzima tri petorke, kako netko bi stajao sa strane. Ovaj popis je rezultat konzultacija sa stožerom, ali i trenutačne forme igrača. Kako ćemo ovoga ljeta imati bogat program, jer nas čeka drugi krug pretkvalifikacija od 19. srpnja do 5. kolovoza, a onda i predolimpijski turnir između 12. do 20. kolovoza, neke će se dileme raščistiti na parketu, ali i na dvije utakmice koje slijede. Naravno, ostavljamo malenu šansu koju ćemo objeručki prigrabiti ako se pojavi, a ona govori da bismo mogli na ljeto i ostati bez drugog kruga pretkvalifikacija ako Švicarska pobijedi u zadnjoj utakmici Poljsku, a mi slavimo u obje utakmice, no u tako što nije realno vjerovati.

Trojica u pričuvi

Na popisu su manje-više oni igrači koji su bili na dispoziciji u studenom. Novo ime je na užem popisu Tomislav Buljan koji se kao igrač Joventuta kali u Pratu i koji igra odlično, na popisu je Luka Božić, tu je i Karlo Matković; izbornik hvali formu Roka Prkačina i Mateja Rudana te bi to uglavnom bilo to. Uz objašnjenje uoči utakmica protiv Švicarske i Austrije.

- Mi nismo u poziciji da ikoga podcjenjujemo. Meni je to već duže vrijeme jasno.

image

Luka Božić

Jure Mišković/Cropix

Petrović je i tri igrača stavio u pričuvu...

- Ako netko otpadne, jer u tjednu smo Kupova pa i na to treba računati, imam spremna tri igrača u pričuvi. Ako otpadne netko od playeva uskače Cedevitin Vito Kučić, a ako otpadne netko od dvojki i trojki bit će pozvan Splitov Lovre Runjić, a ako ćemo morati od nekoga iz visoke linije poziv će dobiti Tomislav Ivišić iz Studentskog centra.

Petrović je podijelio s novinarima i razmišljanja oko prijedloga novog izbornika.

- Znam da se vrte razne kombinacije, ali kad se završe ove obveze, onda kreće u novu rundu razgovoru, a sa svime će biti informirani predsjednik i glavni tajnik HKS-a. Ponešto je promijenjena situacija do jeseni nakon što je Spahija preuzeo Veneziju, a Miličić osim posla u Poljskoj sada je i trener Bešiktaša. Belgija s Gjergjom neće biti na SP. Uglavnom, nakon svršetka ovog ciklusa kreću razgovori.

Bogato ljeto s pojačanjima iz NBA-a

Već sada se polako okreće i bogatom ljetu.

- Ovi igrači će biti jezgra, a za uvodni dio bit će pojačani s dva važna igrača, s Hezonjom i Smithom, a onda bi iza 1. kolovoza trebali stići i NBA igrači, možda još ponetko iz Europe, treba vidjeti što je sa Žižićem, iako petica imamo dovoljno, ali ne odričemo se nikoga. Na olimpijskim pretkvalifikacijama ćemo se susreti s reprezentacijama od kojih smo gubili u zadnje vrijeme, poput Švedske ili Turske i bit će zanimljivo vidjeti gdje smo u ljeto 2023., godinu dana uoči Igara i dvije godine uoči Eurobasketa. Mi nismo u poziciji da sanjamo o medaljama, nego se moramo zatvoriti i raditi - zaključio je Aco Petrović, posljednji puta sljedećeg tjedna kao izbornik, a od tada samo sportski direktor reprezentacije.

image
Tomislav Krišto/CROPIX

Linker
05. srpanj 2024 01:37