Ronald Goršić/CROPIX
SUPER MARIO

Zvijezda koju je Hrvatska čekala: 'Želi sve i želi odmah. Mogao bi biti superstar!'

- On je taj koji bi sa Šarićem mogao predvoditi Hrvatsku koja bi u duljem ciklusu mogla osvajati zlatne medalje, tvrdi bivši izbornik Neven Spahija
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 11. srpanj 2015. 13:51

Kada bi mogao zaigrati “1 na 1” protiv Jordana iz najboljih dana, Mario bi i od njega tražio da igra najbolje što može i bez pardona bi mu zabio tricu u lice ili zakucao preko njega. Od svih - suparnika, suigrača, trenera… traži maksimum, a najviše od sebe.

Tim biranim riječima opisao nam je hrvatskog košarkaškog dragulja Marija Hezonju njegov trener u mlađim kategorijama KK Zagreb Andrej Tesla. Peti izbor ovogodišnjeg NBA drafta posljednjih dana osvaja Ameriku košarkaškim megatalentom, igrom, ali i stavom.

Izvjestitelji koji prate Orlando Magic oduševljeni su Hezonjinom premijerom na konferenciji za novinare, a legende poput Reggieja Millera ne skrivaju emocije: “Ljudi, znam da se radi samo o Ljetnoj ligi, ali ZBILJA mi se sviđa Super Mario Hezonja iz Orlando Magica. Ponavljam, znam da je rano…”, tvitao je jedan od najboljih šutera svih vremena nakon uvodnih utakmica 20-godišnjaka koji je, prema mišljenju mnogih, predodređen da s Darijem Šarićem vrati Hrvatsku u košarkaški vrh. Ali i da nas odvede tamo gdje nikada nismo bili - u društvo europskih i svjetskih prvaka ili olimpijskih pobjednika.

- On je taj koji bi sa Šarićem mogao predvoditi Hrvatsku koja bi u duljem ciklusu mogla osvajati zlatne medalje, tvrdi bivši izbornik Neven Spahija, danas pomoćni trener Atlanta Hawksa.

Već pokazao puno

Prvi Hrvat koji je postao pomoćni trener u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu u proteklih godinu dana je i iznutra upoznao svijet NBA te ga nimalo ne iznenađuje “hype” koji prati Hezonju. Niti jedan hrvatski košarkaš nije imao takav doček, čak ni Toni Kukoč nakon Barcelone 1992., ali ta se vremena ne mogu uspoređivati s današnjicom.

- NBA je veliki biznis i medijska pompa je razumljiva jer se radi o petom izboru drafta. U prvom kontaktu je skrenuo pažnju na sebe, ali je očito da to voli i da se u tome dobro snalazi - kaže još Spahija koji sve što se događa s Hezonjom prati u SAD-u.

Amerikanci su ostali kod stava da je Super Mario jedini igrač na ovogodišnjem draftu koji je u stanju pobijediti i u natjecanju u tricama i u zakucavanjima.

- Čini mi se da ga ništa ne može zaustaviti na njegovu putu i da se fenomenalno nosi s pritiskom koji donosi peti ‘pick’. Par atraktivnih poteza, zakucavanja, trica za pobjedu... U startu je pokazao puno, ali Ljetna liga je upravo takva, ljetna, i ne smije ga zavarati jer su u momčadima uglavnom samo po dvojica ili trojica koji imaju veće uloge u regularnoj sezoni.

Svi sugovornici upozoravaju da Hezonju čeka brutalna konkurencija na poziciji šutera i niskog krila, ali su redom uvjereni da će uspjeti. Za početak je najvažnije da će dobiti priliku.

- Peti ‘pick’ se ne uzima da bi sjedio na klupi, a karijere GM-ova (glavni menadžeri klubova) se ocjenjuju baš po takvim izborima. Rob Hennigan je svoj ugled stavio u Hezonjine ruke - objašnjava Spahija.

U vrijeme kada je Gordan Giriček nosio dres Hezonjina Orlanda, klub su vodili neki drugi ljudi, a igralo se u staroj dvorani.

- Život u Orlandu je lijep, posebno ako igrački ide sve prema planu. Jedina je opasnost da loše igre ne uzme previše k srcu jer one mogu napraviti kuršlus u glavi. Danas ga svi hvale, ali neka se pripremi i da će biti loših kritika nakon slabijih utakmica.

Bivši reprezentativac je u NBA odigrao više od 400 utakmica. U šest sezona najbolju košarku igrao je baš tih godinu dana u kojima je nosio dres Magica.

- Igrača poput nas dvojice je puno više nego centara i zbog toga ga čeka težak posao. Svi protiv kojih će igrati maksimalno će gristi kako bi pokazali da su baš oni najbolji, ali po onome što sam vidio, Hezonja ima sve preduvjete za uspjeh. Nisu ovo osamdesete, Europljani danas fizički ne zaostaju za Amerikancima. Također, ne vjerujem da će imati problema s prilagodbom. Ne priznajem tzv. rookie wall, kao ni umor zbog putovanja ili većeg broja utakmica. Zašto se onda uopće baviti košarkom - rekao nam je još Giriček.

Osim što je izazvao pomutnju kod dijela novinara koji u stopu prate Orlando, Hezonja već danima izaziva euforiju i u hrvatskoj javnosti. Od komentara da je već naznačio da će biti superstar kakvog hrvatski sport još nije imao pa do usporedbi s najvećim košarkašima svih vremena.

- Hezonjine atletske sposobnosti već su na najvišoj razini, ‘shooting range’ je NBA vrh, ali ne mogu reći da je to već sada na nivou Kobea Bryanta ili LeBrona Jamesa. Takve rečenice su za medije, a ne za trenera. Za godinu dana ću moći reći nešto više, a danas neću ići dalje od toga da je najmanja razina koju će dosegnuti stalni član početne petorke, i to možda već ove sezone. Što se Hrvatske tiče, Hezonja će biti naš najbolji igrač na toj poziciji nakon Dražena Petrovića - procijenio je Spahija.

U stvaranju ovog teksta na spomen nikad prežaljenog Dražena naišli smo još dva puta. Amerikanci su i samog Hezonju upitali stvara li mu usporedba s Draženom Petrovićem pretjerani pritisak. Mario im je sjajno odgovorio:

- Dražen je bio najbolji igrač na svijetu u to vrijeme pa je sjajno čuti takvo nešto, ali usporedba mi se ne sviđa jer pokazuje pomanjkanje poštovanja.

Izgubio pa se svađao

Ipak, da ima nešto zajedničko s legendom, istaknuo je i Hezonjin prvi trener Pero Jejina. Dok smo prebirali po uspomenama iz dubrovačkih dana i pričali o često spominjanom karakteru, Jejina je istaknuo.

- Marijev mentalitet pobjednika je jako izražen, a to sam vidio još samo kod Dražena, protiv kojeg sam često igrao u mlađim kategorijama, i Darija Šarića - priča Jejina i nastavlja:

- Uvijek želi pobijediti, bilo da se igra ‘jedan na jedan’, ‘tri na tri’, kako god. Sjećam se da je poludio kada nismo pobijedili puno jači Split, a jednom sam ga potjerao iz ekipe jer je u velikoj želji za pobjedom postao toliko nezadovoljan da se posvađao sa suigračima. Pokupio se, sjeo sa strane i poslije utakmice me pitao kada je sljedeći trening. Htio je već istu večer trenirati, dok se Ante Tomić, vjerojatno, više nikada ne bi vratio.

Jejina je trenirao Hezonju od četvrtog osnovne pa sve do odlaska u Zagreb. Priča nam da u školi nije bio loš, ali ga nije previše zanimala. Samo košarka. Na putu prema školi zastao bi na igralištu i šutirao, a to bi radio i na povratku kući.

- Kad god bi iz Barcelone došao na odmor u Dubrovnik, zaigrao bi basket. Nije bitno s kim. I danas napokon ima ono što je uvijek sanjao: idealan dan s 20 sati košarke i četiri sata sna.

U kojem god smjeru otišla Jejina priča, završila bi smijehom. Bilo da se radi o prošlosti ili predviđanjima.

- Odmilja sam mu govorio da je zamantrani cipol. Zaigran kao i svako dijete, uvijek je bio spreman za nekakvu ludoriju. Uvjeren sam da će već u prvim utakmicama pokušati izvesti neku budalaštinu, nadigravati se s Bryantom ili Jamesom kako bi im pokazao da je bolji od njih, ali nemojmo očekivati da će odmah biti bolji. Ako je prije bio cipol, sada je ajkulica... Koja će jednoga dana prerasti u ajkulu.

- Sigurno. Nije prepotentan, ne folira se, nego jednostavno želi od svakoga biti bolji. Kad god smo gledali Euroligu, uvijek je govorio da je bolji od drugih. Mario je pozitivac, dobričina, lijepo odgojen. Karakter o kojemu mnogi pričaju je više stav prema van i skrivanje pravog lica - naglašava Jejina.

Hezonjin stav kao pozitivu ističe i Nikša Prkačin. Dugogodišnji kapetan hrvatske reprezentacije koji je Hezonju upoznao još u dječačkoj dobi, obojica su Dubrovčani, i dalje ga hvali.

- Ostajem kod toga da će mu stav kojim nikome ne priznaje da je bolji i stanovita drskost pomoći, siguran sam da je to prednost koju će iskoristiti u karijeri. Posebno jer se radi o pravom sportašu kojem su na pameti samo treninzi.

Morat će ojačati

O onome za što su američki novinari i skauti koristili izraz “cockiness” pričao nam je i Andrej Tesla koji je u Trnskom trenirao Hezonju od njegove 15. do 17. godine, od dolaska iz Dubrovnika do odlaska u Barcelonu.

- Skauti su me stalno zvali i ispitivali jer nikome nije jasan taj naš mentalitet. Teško im je objasniti da Hezonja samo želi biti najbolji. Nikome ne priznaje da je ispred njega, niti je od onih koji će u redu čekati na svoju priliku. Želi sve, želi to odmah, ali zbog toga nije bahat. Inače je izuzetno duhovit tip, ne možeš doći do riječi od njega kada se raspriča. Ostalo je gard prema javnosti.

I Tesla je među onima koji su uvjereni da će zbog svoje nevjerojatne upornosti, inzistiranja na potpunoj posvećenosti, i kod drugih i od sebe, Hezonjina priča biti uspješna. Za povremene “stranputice” ima objašnjenje.

- Nekada se nije znao nositi s neuspjesima, osobnim i ekipnim, ali za njegovu dob to je razumljivo.

Što se tiče početka NBA karijere, naglasio je da klub mora biti strpljiv.

- Europa nije naporna kao NBA i morat će ojačati jer slijedi zahtjevnije doba, svaku večer protiv tjelesno jačih igrača. Iako svi naglašavamo njegov atletizam, Mario ima jako velike fizičke rezerve, a napredak u tehnici doći će sa sazrijevanjem. Najvažnije je da je uporan. Nije mu teško raditi i zbog toga su on i Šarić napravili iskorak u odnosu na druge - zaključuje Tesla.

Linker
22. rujan 2024 20:27