OBNOVA KANDIDATURE

Željko Drakšić: 'Spremni smo uskočiti i ugostiti jednu skupinu Eurobasketa 2015.'

Spremni smo obnoviti kandidaturu s Francuskom, Njemačkom i Italijom - kaže glavni tajnik
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. ožujak 2014. 13:53

Markijan Lubkivskij, predsjednik Organizacijskog odbora Eurobasketa 2015. godine, u srijedu je definitivno prekinuo neizvjesnost.

- Ukrajina nije u mogućnosti organizirati Eurobasket 2015. godine, zamolit ćemo FIBA Europu da pronađe novog domaćina, a usput ćemo zatražiti šansu i za organiziranjem Eurobasketa 2017. godine. Tada će, vjerujemo, situacija biti povoljnija.

Znači, Ukrajina je odustala, a na FIBA Europi je da što hitnije krene s pronalaženjem novog domaćina. Na marginama Kongresa FIBA Svijeta, održanog za vikend u Istanbulu razgovaralo se o toj opciji. No, čekalo se da prvi korak poduzmu Ukrajinci. On je sada i stigao, a središnji odbor FIBA Europe zasjeda ovaj vikend i na njemu će se raspistati novi natječaj.

Ili natječaja neće biti. Podsjetimo, Ukrajina je dobila organizaciju Eurobasketa u utrci s četiri zemlje koje su ponudile zajedničku kandidaturu Francuskom, Njemačkom, Italijom i - Hrvatskom. Očekuje se da FIBA Europa prvo krene u pregovore s onim kandidatom koji nije prošao.

Željko Drakšić, glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza, bio je u Istanbulu.

- Postoje neki razgovori, no, to su bili razgovori koje bih tretirao neformalnima.

Ipak, Drakšić je rekao i pokoju više.

- Hrvatska je spremna uskočiti! Spremni smo obnoviti kandidaturu s tri preostale zemlje po prvotnoj ideji, a to je da je jedna uvodna skupina bude odigrana kod nas.

Čak i kad bi FIBA Europa ostavila cijenu od šest milijuna eura za domaćinstvo, koliko je platila Slovenija, to bi značilo da bi Hrvatska za svoj dio natjecanja platila 1,5 milijun eura, no, zbog kratkoće roka za organizaciju, ta bi cijena mogla biti i manja.

Hrvatska bi na toj priredbi mogla zaraditi novac, ta bi se uvodna skupina igrala u Areni Zagreb i bio bi to veliki poticaj za našu reprezentaciju, ali i ukupnu nam košarku. Usput, nije nevažno napomenuti da je Eurobasket 2015. kvalifikacijski i za Igre u Riju 2016. godine, a na oba natjecanja Hrvatska bi mogla stasavanjem nadolazećih zvijezda i ulaženjem u zenit sadašnjih nositelja imati velike ambicije...

Linker
21. rujan 2024 19:11