Cropix
ELITA U HRVATSKOJ

ZAGREB DRUGI NAJZAPADNIJI GRAD 'Nama je cilj pobijediti u svakoj sljedećoj utakmici!'

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 19. prosinac 2015. 11:55

U petak navečer i službeno je završen krug, a hrvatski prvak je, na kraju, završio u za zrno ili dva ugodnijem, odnosno manje teškom društvu. Atraktivnija bi sigurno bila s Realom i Barcelonom umjesto C. zvezde i Lokomotiva, ali Cedeviti je očito bilo suđeno da Zagreb bude drugo najzapadnije odredište u skupini. Predstoje tri putovanja u Istanbul, jedno u Rusiju (Krasnodar), Andaluziju, Atenu te "skok" do Beograda.

Istanbulski velikani, Fenerbahçe i Efes, koji su uz CSKA najskuplje momčadi Europe, trebali bi biti prvi favoriti za plasman u četvrtfinale. Prvi do njih je podcijenjeni Lokomotiv, svojevrsni "dark horse" utrke za Final Four zatim Panathinaikos i Unicaja. Darüssafaka, debitant i u Euroligi te C. zvezda, klubovi su s kojima se Zagrepčani mogu ravnopravno boriti za pobjede, a nisu potpuni autsajderi niti protiv Unicaje, možda i Panathinaikosa. Ako se nešto uspije otkinuti protiv klubova iz prva dva reda, bit će to veliki rezultat.

"U Top 16 svi krećemo od nule. Očekivanja su uvijek ista, a mi, kao i svi sportaši, želimo pobijediti u svakoj sljedećoj utakmici. Cilj nam je dati svoj maksimum i nadam se da će sve dobro završiti", komentirao je Luka Žorić koji je u karijeri odigrao više utakmica u Topu 16 nego svi njegovi suigrači zajedno (zapravo samo White i Pullen).

Očekivano, Dario Šarić je imao veliku želju još jednom vratiti se u Zagreb i omiljeni Draženov dom. Predvodio je Efes koji je kontrolirao utakmicu u Pireju. Završio je s 13 koševa i osam skokova.

Zbog Cedevitinog uspjeha će se i Dontaye Draper vratiti u Zagreb te zaigrati protiv bivšeg kluba. Hrvatski reprezentativac ove sezone dolare zarađuje u Krasnodaru. Delaney (19 koševa i 9 asista) i Randolph (16 koševa i 7 skokova) bili su najbolji kod Lokomotiva koji je u posljednjoj četvrtini preokrenuo utakmicu protiv Barcelone. Ante Tomić bio je standardno odličan, postigao je 17 koševa (šut 7/8), 7 skokova, 3 asista, ali ovoga proljeća neće posjetiti Zagreb. Barem ne u okviru Topa 16.

Sljedeća dvojba bila je C. zvezda ili Bayern. Domaćini su furiozno otvorili utakmicu (31 koš u prvoj četvrtini), Bavarci je potpuno preokrenuli (+11 u drugom poluvremenu), ali Beograđani su se vratili i izborili elitnih 16.

Velika je to stvar za ABA ligu koja se bori za jedno izravno mjesto u novoj Euroligi sa 16 klubova. I Cedevita i C. zvezda su uspjeli, a u Topu 16 neće biti niti jednog Talijana (a Milano je dobio status "nedodirljivog" u novoj ligi), velikog Maccabija (također "nedodirljiv"), kao i niti jednog Francuza. Nije uspio niti jedini poljski predstavnik, a njemačka liga je na polovičnoj uspješnosti.

Linker
22. rujan 2024 09:40