Goran Mehkek / CROIX
Ä-1 LIGA KOŠARKAŠA

Zadrani pogodili čak 13 trica iz 22 pokušaja i iznenadili uspavanu Cedevitu!

U posljednjem susretu prvog kola Lige za prvaka košarkaškog prvenstva Hrvatske Zadar je u dvorani II Doma sportova iznenadio Cedevitu pobijedivši 85-72
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 03. travanj 2014. 22:45

Dvije slike su dovoljne. Prva - Andrew Lawrence tricom sa sirenom zatvara utakmicu, 13. za Zadar iz 22 pokušaja. Druga - Nolan Smith u 32. minuti prilikom kontre 'jedan na nula' radi pogrešku u vođenju. Zadar je prvi put ove sezone, tek u četvrtom pokušaju, pobijedio Cedevitu. Ponovili su Zadrani prošlu sezonu kad su na istom mjestu Ligu za prvaka otvorili pobjedom u produžetku. Podsjetimo, Zadar je prošle sezone imao 5-2 protiv Cedevite i izbacio momčad iz Doma sportova u polufinalu doigravanja. Bila je to briljantna šuterska izvedba gostujuće momčadi i kriminalno obrambeno izdanje momaka Jasmina Repeše...

Krenulo je - odmah. Lawrence je u prvih pet minuta stavio dvije trice, a nakon što su Smith i Bilan kombinirali devet od prvih 14 poena Cedevite, gosti su serijom 10-0 došli u prednost, koju su održavali tijekom cijele utakmice. Seriju je tricom za 22:14 zaključio Marko Šutalo, a u njoj je Ante Đugum ubacio četiri poena, pa se zbog toga Jusuf Nurkić u svom prvom ulazu zadržao na parketu tek tri minute.

Ako nešto treba postojati u sportu, onda je to poštenje. A košarkaši Cedevite u četvrtak navečer nisu bili pošteni prema onome za što su dobro plaćeni. I onda su to sami plaćali iz minute u minutu. Tako je rano u drugoj četvrtini tri trice vezao Toni Dijan, trećom je donio dvoznamenkastu prednost (30:21), Šutalo je stavio još jednu +14, te zaključio poluvrijeme u kojem je momčad Rajka Vidakovića pogodila sedam od 11 šuteva iza linije 6,75...

Po povratku iz svlačionica, ništa se nije promijenilo jer je drugi dio tricom otvorio Lawrence, a nakon što je Cedevita spojila dvije dobre obrane i došla na 41:47, iz bloka je istrao Ivan Batur i, naravno, pogodio. Jubilarna desetu zadarska trica stigla je iz dotrčavanja - Šutalo je u 25. minuti postavio 53:41. I onda je uslijedilo jedino razdoblje u kojem se može reći da je Cedevita bila bolja. Završnica treće i početak poslejdnje četvrtine kad je pet poena nanizao Nolan Smith, a Luka Babić pogodio tricu, te je u 32. minuti na semaforu zasvijetlilo 57:61. Zadar je odgovorio - a kao drukčije - tricama. Ramljak i Lyons stavili su svaki po jednu u seriji 9-0, koju je koš-faulom kompletirao Ive Ivanov. I to je zapravo bio kraj. Jer se radilo o utakmici u kojoj 'bogovi košarke' nisu mogli dozvoliti prekoret momčadi, koja je na parket Dvojke istrčala sa sramotnim pristupom. Ništa nije pomoglo. Baš ništa. Pa ni činjenica da su gosti posljednjih pet minuta igrali bez dvojice iz petorke, zbog pet osobnih pogrešaka su iz igre ispali Sobin i Lyons.

Lawrence je zabio ukupno 17 koševa i bio je najefikasniji igrač Zadra. Marko Šutalo je dodao 13, a Ive Ivanov, Mark Steven Lyons i Josip Sobin po 10 koševa. Kod Cedevite najefikasniji su bili Nolan Smith sa 19 i Tomislav Zubčić sa 18 koševa.

U jučerašnjim susretima Cibona je u KC Dražen Petrović bila bolja od Alkara 101-78, dok je Jolly u Šibeniku pobijedio Zagreb 81-74. U prvoj utakmici ovogodišnje Lige za prvaka Kvarner 2010 je u utorak na svom parketu u Rijeci svladao Šibenik sa 81-72.

U susretima 2. kola u subotu se sastaju Šibenik - Cibona, Zagreb - Kvarner 2010, te Cedevita - Jolly JBS, dok je u nedjelju ogled Zadra i Alkara.

REZULTATI:

Cedevita - Zadar 72-85

U srijedu:

Cibona - Alkar 101-78

Jolly JBS - Zagreb 81-74

U utorak:

Kvarner 2010 - Šibenik 81-72

Linker
22. rujan 2024 07:35