Tomislav Kristo / Cropix
NAJJAČI TURNIR IKADA

VIDEO: Ovo su zvijezde koje će obilježiti Eurobasket: Parker, Nowitzki, Bogdanović...

Osam velikih turnira morao je Parker odigrati s Francuskom prije nego je 2013. osvojio zlato
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 05. rujan 2015. 13:19

Kao i na svakom velikom natjecanju, u najvećem fokusu zanimanja na Eurobasketu bit će zvijezde, igrači oko kojih se koncentrira igra i koji rješavaju utakmice. Ovdje smo izdvojili pet najzvučnijih imena, uz koja je spektakl zajamčen.

Bojan Bogdanović

Hrvatski navijači od njega s razlogom očekuju da bude lider reprezentacije koja cilja na medalju nakon 20 godina posta. Iza Bogdanovića je zadovoljavajuća debitantska sezona u NBA ligi, u kojoj se dokazao kao pojačanje za Netse i usput pokupio jedno priznanje za najrookieja mjeseca te bio izabran u drugu najbolju momčad novaka. Pripremne utakmice dokazale su da je u formi i da će biti pogonsko gorivo Perasovićeve momčadi.

Pau Gasol

Prošlo je 14 godina otkako je sa Španjolskom osvojio prvu veliku medalju (bronca u Turskoj), a 35-godišnji centar Chicago Bullsa i dalje je zaštitni znak “la roje”. Iako u kolekciji ima sve što možete zamisliti osim olimpijskog zlata, treći europski naslov bio bi idealna kruna za neumornog Gasola. Maksimalno spreman i motiviran, opet je legitimni kandidat za MVP-ja i za titulu najboljeg strijelca turnira.

Tony Parker

Osam velikih turnira morao je odigrati s Francuskom prije nego je u Sloveniji 2013. osvojio zlato. L’Equipe ga je tada nazvao “najvećim poklonom francuskoj košarci u povijesti”. Parker je proglašen najkorisnijim igračem, a na turniru je u prosjeku pogađao 22.1 poena. Sada se playmaker Spursa vraća po još. “Prije dvije godine razdrmao sam suigrače govorom u poluvremenu protiv Španjolske, opet ću dati sve da dođemo do vrha”, poručio je.

Dirk Nowitzki

Još jedan iz plejade nepoderivih veterana, koji se vraća u reprezentaciju nakon četiri godine izbivanja. Mnogi su mislili da je 37-godišnji krilni centar Dallasa rekao svoju zadnju riječ, no na povratak ga je nagnao turnir na domaćem terenu. Sada kaže da Eurobasket želi spojiti s Olimpijskim igrama, iako će put do Rija biti vrlo težak jer je Njemačka dobila “skupinu smrti”. Jedinu europsku medalju osvojio je 2005. u Srbiji, gdje je bio i MVP.

Vassilis Spanoulis

Alfa i omega grčke reprezentacije, stvoren da bude vođa. Bez njega je igra okrnjena. U kojoj mjeri, navijači su se uvjerili prošle godine kada je Spanoulis propustio Svjetsko prvenstvo, a Grčka ispala u osmini finala od Srbije. Prvak Europe bio je 2005., viceprvak svijeta 2006., triput je osvojio Euroligu i ima “mali milijun” individualnih nagrada. Spanoulis i mladi Giannis Antetokounmpo bit će glavne prijetnje Hrvatskoj i svim ostalim suparnicima

Linker
23. rujan 2024 10:21