NAPETA ZAVRŠNICA

Velika večer u Višnjiku: Zadar u posljednjem kolu svladao Olimpiju i izborio ostanak u ligi

Piše: Bernard PalekaObjavljeno: 30. ožujak 2014. 21:33

Posljednju utakmicu u ABA ligi Zadrani su počeli i jedno vrijeme odigrali kao da oko nogu imaju olovne utege . Jasno se vidjelo da je psihički teret za domaćina velik, što se najviše zrcalilo u dvjema pojedinostima, u šutu izvana i u vraćanju u obranu.

Ljubljančani su obranu od početka igrali solidno, ne previše snažno, a Zadar je imao realizaciju uglavnom preko centara Ivanova i Sobina. Gostima je išlo na ruku i što su dobro kontrolirali odbijene lopte, potezali su polukontre, a kad su imali kontrolirani napad, onda je uglavnom sve išlo preko osovine Vladović - Omić. Za potonjega je realizacija bila lagano pitanje (15 poena u prvom poluvremenu) jer je praktički Zadar primio koš kad bi lopta došla do Omića.

Ipak, Zadrani su se preko Andrewa Lawrencea i njegovih trica vratili u utakmicu sredinom druge četvrtine. Lawrence je prvu pogodio za 27:24, poslije je ubacio još dvije, a kako je malo i obranu popravio, Zadar je uspio ući u prednost - istina, ne veliku - i održati je do kraja prvoga poluvremena.

I u otvaranju drugoga poluvremena ključni čovjek Zadra bio je Lawrence. Brzo je pogodio svoju četvrtu tricu za 42:37, potom imao kontru i dodatno bacanje, ali za Zadar je bilo bitno što je cijela petorka imala dobar ritam.

Jedno vrijeme nositelj realizacije bio je Ivanov, poslije su po nešto dodali Šutalo i Lawrence i Zadar je stalno imao prednost. Olimpija se držala trica (Sallin dvije i Gailius), ali Ljubljančani su ipak na kraju treće četvrtine imali minus od sedam poena.

Teška bitka vodila se u posljednjoj četvrtini. Olimpija nije popuštala ni milimetra, a Zadrani su se borili kao lavovi. Kad se čulo da je Široki izgubio od Igokee, dvorana je eksplodirala. Ivanov je imao dva slobodna bacanja 28 sekundi prije kraja, prvo je pogodio, a i drugo za 77:72. Na drugoj strani tricu je promašio Sallin, no, Omić je imao dva slobodna bacanja. Oba je promašio, prošlo je pet sekundi, a u podbacivanju su gosti osvojili loptu i Murić zaradio još dva slobodna bacanja. Pogodio je oba za 77:74 a onda je na suprotnu liniju slobodnih bacanja otišao Mark Lyons. Prvo je promašio, i drugo.

Olimpija je dobila loptu, a Vladović dva slobodna bacanja. Prvo promašio, drugo pogodio, pa se Zadar opet postavio na slobodna bacanja. Ivanov je prvo promašio i drugo, Murić imao tricu i - promašio.

Zadar je ostao u ABA ligi...

ABA liga, 26. kolo:

Cibona - Crvena zvezda 67-76

Igokea - Široki 69-60

Zadar - Union Olimpija 77-75

Redoslijed: 1. Crvena zvezda 22-4, 2. Cedevita 19-6 (-1), 3. Partizan 17-8 (-1), 4. Cibona 17-9..., 13. Zadar 7-19, 14. Široki 6-20.

Linker
22. rujan 2024 03:35