Printscreen: Youtube
TUGA U SAD-U

Umro je najstrašniji 'dunker' ikad! Zbog njega su mijenjali konstrukcije obruča

I dan danas pamti se njegovo brutalno slamanje obruča prilikom zakucavanja u utakmicama protiv Kansas Cityja i San Antonio Spursa 1979. godine
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 28. kolovoz 2015. 10:32

U četvrtak navečer, u Allentownu, Pennsylvania, umro je bivši NBA košarkaš Darryl Dawkins. 58-godišnji Dawkins je preminuo u bolnici, ali razlog smrti legendarnog igrača Sixersa nije bio objavljen.

Dawkins je 1975. godine postao prvi košarkaš koji je direktno iz srednje škole ušao u NBA ligu, a tijekom karijere postao je slavan zbog atraktivnih zakucavanja kojima je sa stolica dizao na takve ekshibicije još nenaviknutu publiku.

I dan danas pamti se njegovo brutalno slamanje obruča prilikom zakucavanja u utakmicama protiv Kansas Cityja i San Antonio Spursa 1979. godine. 210 cm visoki tada 115 kilograma teški 'Čokoladni grom' (taj nadimak mu je dao proslavljeni soul glazbenik Stewie Wonder) praktički je iščupao obruče iz table pred šokiranim suigračima i protivnicima te iste sekunde ušao u legendu.

Zbog tih je zakucavanja uprava lige već sljedeće sezone uvela elastične obruče, kako se takav spektakularni, ali opasni show više ne bi ponovio.

U NBA ligi zadržao se punih 14 godina, a zlatne dane doživio je igrajući za Phliadelphia 76erse u kojima je proveo sedam sezona, ali ih napustio ljeto prije nego su složili momčad s kojom su napokon došli do naslova 1983. godine. Ostatak karijere proveo je u New Jersey Netsima, Utah Jazzu i Detroit Pistonsima, a pred smiraj igračkih dana okušao se u Italiji.

Iako nikada nije dosegnuo svoj puni potencijal, Dawkins je ostao zapamćen po osebujnom karakteru zbog kojeg je, između ostalog, davao sjajne nadimke svojim zakucavanjima. Naprosto ih je nemoguće prevesti na hrvatski jezik, ali iz poštovanja prema legendi, smatramo da ih ne bi bilo pošteno isključiti iz teksta.Tko je dorasao izazovu neka ih pročita ispod, a mi ćemo sa sjetom u srcu još jednom pogledati najbolje trenutke nezaboravne karijere Darryla Dawkinsa.

Nadimci koje je Dawkins dao svojim zakucavanjima:

The Chocolate-Thunder-Flying, Robinzine-Crying, Teeth-Shaking, Glass-Breaking, Rump-Roasting, Bun-Toasting, Wham-Bam, Glass-Breaker-I-Am-Jam.” There were other nicknames: “In Your Face Disgrace,” “The Go-rilla,” “Earthquaker Shaker,” “Candyslam,” “Dunk You Very Much,” “Look Out Below,” “Yo Mama,” “Turbo Sexophonic Delight,” “Rim Wrecker,” “Greyhound Bus” (for when he went coast-to-coast), “Cover Your Head,” “Spine Chiller Supreme,” “Slam Bam Thank You Ma’am” and “Walk Away From Love.

Linker
22. rujan 2024 22:33