Damir Mulaomerović

 MARKO TODOROV Cropix
TU JE I 18-GODIŠNJA NADA

U Zagrebu stasava novi igrač reprezentativnog kalibra: ‘Napredovao je, uvjeren sam, on će biti taj...‘

‘Nas čeka teška sezona, možda će nam za ono što smo naumili trebati još koji igrač‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. rujan 2023. 20:09

Cedevita Junior je u subotu u pokusu nadjačala Dinamo sa 84:75, dok je bio to ogled dvije momčadi koje će, uz Šibenku, u novoj sezoni biti prve u redu za priprijetiti trojcu iz vrha HT Premijer lige, Zadru, Splitu i Ciboni. Damir Mulaomerović slaže jednu novu momčad na Velesajmu, momčad koja je ostala bez iskusnih igrača poput Krune Simona, Pavla Marčinkovića ili Jakova Mustapića, ali je naveliko otvorila vrata razvoju svojih potencijala, prije svega je tu riječ o Viti Kučiću, ali i sve ozbiljnijoj ulozi koju već na pripremama dobiva 18-godišnji Toni Bilić.

Kučić dobro napreduje

Kako je Damir Mulaomerović zadovoljan dosadašnjim tijekom priprema za novu sezonu?

- Pa riječ je o klasičnom pripremnom razdoblju, mi smo iz utakmice u utakmicu koju igramo sve bolji. Dobro se radi, momci su vrijedni, a čeka nas teška sezona, jer uz manji proračun sada ćemo igrati na dva fronta, pošto je prijavljena ABA 2 liga. Možda će nam za sve to trebati još neki igrač. Nisu s nama više iskusni igrač poput Simona, Marčinkovića ili Mustapića, opredijelili smo se za mlade. Vito Kučić tu preuzima svoju ulogu nositelja i iz utakmice u utakmicu je sve bolji, mladi Toni Bilić je isto tako sve bolji u velikoj minutaži koju ima. Tu je standardni Renato Serdarušić, Josip Batinić je sve bolji. Imat ćemo jednu agresivnu, motorički dobru momčad i time možemo biti zadovoljni. Ono što će nam predstavljati problem jest kratak roster u onim terminima kada ćemo igrati balone ABA 2 lige, jer ćemo tada igrati tri utakmice, a prije i iza toga HT Premijer ligu. Treba vidjeti kako će se to odraziti, ali mi nećemo odustati od ideja da šansu pružimo mladima.

Otkako je završila sezona, Vito Kučić je u dogovoru sa Savezom pošteđen reprezentativnih obveza kako bi radio na svom tijelu. Koliko je Kučić posla obavio u prethodna tri mjeseca?

- Jako je puno napravio. Imao je malo odmora, uz sebe je uvijek imao trenera i maksimalno je iskoristio ovo razdoblje kako bi napredovao i u igri i u svom tijelu, gdje je radio pod paskom našeg kondicijskog trenera Igora Blažinčića. Sve je to, naravno, proces, i treba strpljenja, ali ja sam uvjeren da će Kučić biti reprezentativac, jer ima tu kvalitetu. Na njemu je da nastavi raditi, i što se tiče tijela i što se tiče rješenja na parketu. Evo, protiv Dinama je odigrao jako dobro.

image
JURE MISKOVIC Cropix

Bilić s 18 već standardan

Zabio je Kučić 20 poena Dinamu, novopridošli Ivan Karačić najviše, 21 poen. No, ostao je nekakav upitnik oko KeVaughna Allena, Amerikanca koji se s Dinamom nije upisao u strijelce. To je momak od kojega se očekuju poeni u vanjskoj liniji...

- Radi se o sjajnom momku i on se uklopio jako brzo. Riječ je i o jako dobrom igraču. Dobio sam za njega preporuke iz Belgije. Ovo je bila jedna utakmica, možda je bio i malo čudan termin, ali protiv banjalučkog Borca bio je jedan od naših najboljih igrača.

Toni Bilić je veliki potencijal Cedevite Junior, riječ je o jednom od onih hrvatskih klinaca koji bi trebali ostaviti dublji trag u našoj košarci. Bit će mu ovo prva sezona u seniorima na ovoj razini.

- Bilić je u svim pokusima standardan, njegova je minutaža između 20 i 25 minuta. Momčad ga jako dobro prihvaća. Radi se o sjajnom talentu, sposobnom puniti dvije ili tri pozicije. Tražim od njega da je što više na lopti i on napadački već sada igra bez problema, dok u defanzivnom dijelu izvršava sve zadaće.

No, s razvojem klinaca sve je teže situacija, jer je NCAA otvorila financiranje mladih igrača, ljetos su put SAD-a iz Cedevite Junior otišli Vice Zanki i Saša Ciani.

- Veliki je to problem za cijelu košarku, ne samo za nas. Kako će se to razvijati u budućnosti tek treba vidjeti. Obojica su sami odlučili i na neki način žao mi je i zbog jednog i zbog drugog. Međutim, kažem, to je njihova odluka i vidim da su obojica s njom sretni. Posebno Zanki, kojega sam vidio i koji je jako sretan što ide u NCAA, tko smo mi da to zaustavimo. Ciani je pak u dogovoru s Olimpijom i svojih agentima, izabrao takav put, iako i dalje mislim da bi mu još jedna sezona kod nas dobro došla u razvoju. Veliki se novac sada dobiva u NCAA, pa bi svi klinci koji nešto vrijede mogli putem američkih sveučilišta...

S obzirom na mladu momčad, imate li na Velesajmu neke rezultatske ciljeve uoči početka sezone?

image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix

- Naš je cilj da budemo što je moguće bolji u oba natjecanja koja ćemo igrati. Imamo taj problem s kratkim rosterom, pa ako ne dovedemo još nekog igrača mogli bismo zapasti u probleme...

Ima li naznaka da u momčad stiže novi igrač?

- Pokušat ćemo dovesti još jednog visokog igrača u rotaciji, jer i lani smo imali problema s ozljedama visoke linije, pa smo u jednom trenutku ostali bez Topolovića i Cianija. Onda je Vrgoč morao igrati peticu. Opet, mislim da je iza nas ostala sjajna sezona, ali od te momčadi sada smo ostali bez nositelja. Pokušat ćemo nadoknaditi to energijom.

Liburnija kup u Opatiji

Kako uopće gleda na domaću konkurenciju uoči početka sezone?

- Nikada se to ne može znati, ali Zadar, Split i Cibona bi trebali biti ispred, jer će imati paralelno seriju težih utakmica i tu će rasti. Iza smo Dinamo, Šibenka i mi. Dinamo će biti ozbiljan, jer mi kaže Josip Sesar da oni još dovode jednog Amerikanca na bekovskim pozicijama, tu je i Šibenka...

Tu je i Cedevita Junior, u lanjske dvije sezone finalist Kupa Krešimira Ćosića. Do početka sezone i uvodne utakmice s Boscom posljednjeg vikenda u rujnu, Cedevita Junior će odigrati u Opatiji sljedeći vikend Liburnija Kup, zajedno s Igokeom, Krkom i Viennom.

Linker
30. travanj 2024 07:49