AFP
SEOBA NARODA

TRADE PREKO NOĆI Damjan Rudež se preselio u novi NBA klub, pretovaren talentom

Hrvatski košarkaški reprezentativac Damjan Rudež (29) seli u Minneapolis, preciznije u redove Minnesota Timberwolvesa. Nakon odrađene 'rookie' sezone u redovima Indiana Pacersa Rudež će se tako pokušati dokazati u novoj sredini.
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 12. srpanj 2015. 12:25

Nakon samo jedne sezone u dresu Indiana Pacersa, ujedno njegove prve u NBA ligi, Damjan Rudež preselio je u novi klub - Minnesota Timberwolvese.

Pacersi za sljedeću sezonu slažu 'roster' (momčad) u kojem će naglasak više biti na atletičnosti igrača te su u skladu s time iz Minneapolisa doveli Chasea Budnigera, nekadašnju zvijezdu sveučilišta Arizona koji je u NBA ligi proveo šest sezona – tri u dresu Rockesta, tri u dresu Wolvesa. Kako bi se našlo mjesto za novo nisko krilo, logična 'žrtva' trade-a bio je naš Rudež koji će državu košarke zamijeniti za hladni Minneapolis.

Što čeka Rudeža u novom klubu? Vrlo mlada i potentna momčad koja bi uz adekvatno vodstvo trenera Flipa Saundersa za nekoliko sezona mogla biti ozbiljan igrač u ultra-jakoj Zapadnoj konferenciji. Naravno, sve pod uvjetom da ostanu na okupu.

Naime, Wolvesi su prepuni talentiranim igračima, a nije sigurno da će svaki od njih naći svoje mjesto pod zubatim suncem Minneapolisa. To se pogotovo odnosi na pozicije 4 i 5 koje pokrivaju legenda kluba i NBA lige Kevin Garnett, prvi pick drafta i programirani superstar Karl-Anthony Towns, teretni Crnogorac Nikola Peković, još uvijek promašeni prvi pick drafta 2013. godine Anthony Bennett te Senegalac Gorgui Dieng koji je prošle godine uništio Hrvatsku na SP-u. Dodajte tome i novo pridošlog Adreiana Paynea i friškog MVP-a Eurolige Nemanju Bjelicu i imate upravo neviđenu gužvu na unutarnjim pozicijama.

Nije da na vanjskim pozicijama nedostaje odličnih igrača. Tu igru vode španjolski playmaker Ricky Rubio, leteći Zach LaVine (na ovogodišnjem All Staru u spektakularnoj maniri osvojio je natjecanje u zakucavanjima) te prošlosezonski novak godine, jednako atletični Andrew Wiggins, koji pokriva poziciju na kojoj igra naš Rudež. Kada bismo sudili samo po potencijalu momčadi, teško da bismo u bližoj povijesti našli neku koja je više natovarena potencijalom nego ova.

Što to znači za Rudeža? Precizni Hrvat doveden je zbog svojeg šuta na tricu te je za očekivati da će u rotaciji mijenjati Wigginsa kad ovaj bude odmarao, ili eventualno raširiti reket na poziciji četvorke. No, zbog ranije opisane gužve na poziciji visokog krila, realnije je da ta uloga pripadne Nemanji Bjelici. Štoviše, ako i Srbin izvisi iz rotacije pod koševima možda ga trener Saunders preseli na poziciju niskog krila nauštrb Rudežove minutaže. Bez imalo želje da 'copramo', čini se da u sadašnjoj postavi Wolvesa našeg košarkaša čeka velika borba za minute.

Linker
17. rujan 2024 14:08